CV drukverlies zonder lekkage sporen

Goedemiddag allen,

In ons nieuwe huis merken wij een CV drukverlies van gem. 0.1 bar per 24u, waardoor we de ketel wekelijks bijvullen (van ongv. 0.7 naar 1.5 bar). Het gaat hier om de Nefit Topline Compact HRC 30/CW5.
We zien geen zichtbare lekkage-sporen, vochtplekken, of kalkaanslag.
De CV monteur is inmiddels twee keer langs geweest, waarbij de ketel, koppelingen, en leidingen gecontroleerd zijn op lekkages. Daarnaast sluit een pH test een lekke warmtewisselaar uit. Uiteindelijk concludeert de monteur dat het waarschijnlijk om een lekkage onder de vloer gaat.

Wij hebben vervolgens enkele lekdetectie-specialisten benaderd. Deze geven aan dat het drukverlies te minimaal is voor een gedegen lekdetectie onderzoek (middels traceergas).

Hierdoor zijn wij tussen wal en schip gevallen. Het voelt niet goed om simpelweg te wachten totdat het drukverlies groter wordt, met het risico dat de lekkage(gevolgen) ook groter worden.
Nu is mijn vraag; zien jullie nog zaken welke ik zou kunnen controleren en/of proberen, zodat we weer een stap verder komen om de lekkage te identificeren/verhelpen?

Wellicht nog een aantal relevante punten:
1. We hebben gedeeltelijk vloerverwarming.
2. De vorige bewoner gaf aan de ketel meer dan 3 keer per jaar bij te vullen. Daarnaast had hij via Nefit vorig jaar december het (lekkende) hydroblok vervangen. Hierbij is blijkbaar de ketel leeggepompt. Verder is het expansievat eind 2019 vervangen.
3. Een wasbak borrelt wanneer water wegloopt (maar loopt goed weg).
4. Hoofdkraan onder de deurmat is erg vochtig.
5. De vorige bewoners hebben in 2018 een extra radiator laten plaatsten, en een afgesloten radiator weer aangesloten op het CV netwerk. Hierbij zijn de leidingen gecontroleerd, een lekkage gesignaleerd en verholpen.
 
Goedemorgen ABCDE, we hebben het systeem niet afgetapt. Hier heb ik geen ervaring mee, dus zal ik me even moeten inlezen om te bepalen of ik dit zelf kan doen.
Bouwjaar is 1995. Hopelijk verduidelijkt de foto het e.e.a.

IMG_1701.png
 
Hoi Ronny, als de automatische ontluchter de boosdoener is zou je daar toch lekkage/watersporen verwachten?
Het expansievat is eind 2019 vervangen; zou deze dan al stuk kunnen zijn?
 
Het expansievat & automatische ontluchter zal binnenkort vervangen worden. Ik bedenk me nu dat ik wellicht de monteur kan vragen om op dat moment ook het leidingwerk af te persen. Hoeveel tijd zou dat doorgaans innemen?
 
Leidingwerk op druk zetten is niet bijster veel werk. Je weet echter niet van tevoren hoe lang je moet wachten tot je een lek vindt.

Wellicht weten de cv professionals alhier je daar meer over te vertellen.

Ik heb voor de hobby zelf thuis maar ook bij vrienden en familie wel wat mee verbouwd en heb toen nieuw leidingwerk steeds zelf afgeperst en 24u op druk laten staan. Mijn aanname was dat als het 24u de druk vasthoudt dat het dan wel goed zou zijn. Tot nu toe (jaren later) geen lekkages vernomen.
 
Update: we hebben onlangs de gehele CV installatie vervangen. Helaas merken nog steeds hetzelfde drukverlies van gem. 0.1 bar per 24u... :(

Tijdens het ontluchten merkte ik op dat één (eerder afgesloten) radiator minder warm wordt dan de rest (zie punt 5 in eerste post). En dat de knop van een andere radiator vochtig was. Vervolgens hebben we deze maar dichtgedraaid om te zien of dat effect heeft.

Nu vraag ik me af wat de volgende stap zou kunnen zijn:
1. Toch een lekdetectie-specialist laten komen desondanks het lage drukverlies, en dus met de kans dat er niks wordt gevonden?
2. Vloerverwarming uitsluiten door deze af te sluiten (als ik dat zelf kan)?
3. Leidingen naar de radiatoren één voor één uitsluiten?
4. ...?
 
" onlangs de gehele CV installatie vervangen "
Wat is er precies vervangen? De gehele installatie betekent ook al het leidingwerk, de vloerverwarming, ...
Ik neem aan dat alleen de ketel is vervangen.

Is er afgeperst? Dat is de manier om zekerheid te krijgen of het leidingwerk lekdicht is. Eenvoudige klus, mogelijk wel een tijdje wachten, dus geen verwarming.
 
Begin met de afdichting bij de knop te controleren en eventueel te repareren.
0,1 bar is erg weinig, er is waarschijnlijk geen lek te zien omdat het water bij deze temperaturen direct verdampt, bij een koude verwarming een doekje om de knop doen met plastic er om heen, als het doekje s'morgens nat is heb je het lek gevonden.
Dit is ook op andere plaatsen zo te proberen.
 
@Jan Dank, ik ga dit eerst proberen.

@Jackd Correct; de ketel, dakdoorvoer, expansievat, overstort zijn vervangen. Mijn gedachte: hierdoor is de CV ketel uitgesloten, en zit het probleem in het leidingwerk. Begrijp ik het goed dat je met afpersen de lekkage kunt lokaliseren? M.a.w. kun je per radiator afpersen, of alleen het hele leidingwerk?
 
Het afpersen van delen is ook mogelijk, bijvoorbeeld alleen de vloerverwarming.
Het is simpelweg een pomp met een drukmeter, waarbij je het systeem onder druk zet, maakt niet uit of dat alles is, of alleen een stuk buis.
Je begint met alles behalve de ketel/overdrukventiel/expansievat. Daarna verder zoeken. Omdat je afperst met een hogere druk dan de normale werkdruk, lekt het meestal ook sneller weg.
 
De precieze plek kan je met afpersen niet vinden, maar met uitsluiten weet je als het een stuk leiding in een vloer is wel welke het is. Deze leiding kan je dan compleet vervangen of via een andere route laten lopen of gericht verder zoeken, met bijvoorbeeld een vochtigheidsmeter. (hogere waterdruk op het systeem en er zal meer water weglekken, mogelijk wordt het dan meetbaar)

Kan je de vloerverwarming afsluiten d.m.v. bestaande kranen? Dan kan je simpelweg de vloerverwarming afsluiten en een paar dagen tot een week wachten.
 
Dank voor de antwoorden. Ik heb vannacht een plastic zakje om de radiatorknop gebonden, en deze was vanochtend gevuld met ongeveer 25ml water. Ik vraag me af of dit de 0.1 drukverlies (per dag) volledig verklaard, maar ik zal sowieso eerst dit proberen op te lossen.

@Jackd Ik weet niet zeker of ik de vloerverwarming kan afsluiten. Is het simpelweg de (rechter) kraan/knop dichtdraaien? (Zie tevens het 3de bericht voor een uitgezoomde foto).

IMG_1777.png
 
De kraan rechts is van de vierde groep op de verdeler, die gaat helemaal naar linksboven op de eerdere foto. (naar een radiator of bijvoorbeeld vloerverwarming in een badkamer?)

Bij elk van de twee plug-gaten in de tegels zit een kraan. Een met de temperatuur, de ander een "voet"ventiel.

Ik zie trouwens ook meerdere setjes kogelkranen, daarmee kan je delen afsluiten.
 
Het lijkt mij verstandiger eerst de nu ontdekte lekkage te verhelpen voordat alles op de kop wordt gezet.
Als deze lekkage verholpen is en het lekt nog dan verder kijken.
 
De lekkende radiatorknop is inmiddels verholpen, maar helaas ervaren we nog steeds hetzelfde drukverlies. Tijd voor de volgende stap:

Het leidingnetwerk is voor mij nog niet helemaal duidelijk, maar ik zie op 3 plekken een set kogelkranen (CV aanvoer & toevoer) (zie foto).

IMG_2111 copy.jpeg


Mijn gedachte is nu om de radiatoren af te sluiten, zodat ik kan uitsluiten waar het lek zich bevindt (radiator of vloerverwarming netwerk). Zou iemand kunnen bevestigen of ik simpelweg alle kogelkranen kan dichtdraaien met een schroevendraaier om dit te kunnen bereiken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via