Druktest Uponor Unipipe

MartijnJS

  • #1
Hallo,

Ik heb een waterleiding aangelegd met Uponor Unipipe Plus buis en bijbehorende koppelingen. Ik zou deze graag aan een druktest onderwerpen. Daartoe heb ik een handmatige afperspomp gekocht.

Ik kan alleen een druk testprotocol vinden voor het MLC Meerlagenleidingsysteem. Kan ik deze test aanhouden? Het protocol schrijft voor om 3 x 15 bar 10 minuten lang af te persen. Daarna moet je de installatie nog 2 uur onder deze druk houden om te kijken wat er dan gebeurt. Heb ik het testprotocol zo goed geinterpreteerd? En geldt dit ook voor Unipipe?

Of kan ik het protocol van InfoDWI werkblad 2.3 gebruiken? Eerst 10 minuten lang op 2,5 bar en daarna 10 minuten lang op minimaal 11 bar?

Ik hoor graag of en hoe jullie afpersen.

Bedankt maar weer!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Wij persen niet af als er gewoon druk op de hoofdleiding staat.
Gewoon water er op zetten, dan zie je of alles dicht is.
 

ABCDE

  • #3
Lekker dan... dus dan test je op verlaagde zomerdruk en als dan in de herfst de boel gaat lekken zeg je...?

TVVL innovatiegroep sanitaire technieken schreef:
Veel installateurs lappen de verplichte persproef voor kunststof waterleidingsystemen aan hun laars. Deze nalatigheid leidt volgens drinkwaterleidingexperts tot een groot aantal onnodige lekkages en schadeclaims.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
Het laatste volgens de werkbladen.

Ps zomerdruk bestaat niet in de installatiewereld, en dan erbij als die zou bestaan dan word de sluitdruk hoger (en daarme de druk in de installatie) omdat er in de zomer meer water gebruikt word en er dus meer druk op het net word gezet.

Praat geen onzin maar hou je aan de feiten!
 
  • Like
Waarderingen: Peter

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Achja hij heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. :wink:
En je moet wel heel erg klunzig te werk gaan als die perskoppelingen lekken.
Dan heb je zelf iets niet goed gedaan.
 

ABCDE

  • #6
Je voelt je gewoon aangesproken op gebeun 'wij persen niet af' en om dat te verhullen ga je nu op de persoon spelen, echt tof.

Normale bedrijfsdruk is geen enkele indicatie van hoe zich dat op termijn houdt. Het zal je wellicht verbazen.. maar het 20 kV schakelstation wordt geheel volgens norm op 50 kV getest. De isolatieweerstand van 230V bedrading wordt getest met.. 500Vdc
En he voila... er bestaat een soortgelijke norm voor wateleidingen... wie had dat nou ooit gedacht?

In bepaalde delen van het land werd afgelopen zomer de druk verlaagd omdat er een tekort was...
 

huisverbouwer

  • #7
De gevolgen van een elektrische installatie die niet aan de normen voldoet zijn doorgaans veel erger dan bij een waterleiding in een woning..

Waterleidingen afpersen kost nou eenmaal extra tijd. Als je een klant vraagt of die liever extra betaald of een kans van van 0.01% heeft dat de waterleiding ooit gaat lekken dan kun je vast ook wel bedenken wat het antwoord gaat zijn.

Maar volgens mij was dit niet de vraag van de TS. Ik weet het antwoord niet, maar hopelijk kan iemand anders nog met een constructief antwoord komen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Kijk en daar zit nou net het verschil! Als je een klant vraagt??? Jij legt nieuwe leidingen als wat hobbyist of installateur? Groot verschil denk ik he hobby bob pleur t er in en klaar druk er op en aftikken en weg.
Als je nog moet vragen aan je klant of je af moet persen val je dus heel simpel niet onder de installateurs.
Want die vragen dat niet die doen het dus gewoon.
 
  • Like
Waarderingen: ABCDE

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu