Druk loopt weg uit aanvoerleiding

Jandemeeuw

 • #1
Ik heb de Honeywell Evohome geïnstalleerd. Dit betekent dat alle radiatoren een thermostatische kraan hebben wat weer betekent dat alle kranen dicht staan als er geen warmte vraag is. Er is een bypass geïnstalleerd welke onder de ketel is geplaatst, hij kon helaas niet verder worden geïnstalleerd. Alles werkt prima, echter, als de ketel uit staat loopt de druk weg vanuit de aanvoerleiding naar de retourleiding. Ik weet niet of dit door de bypass of pomp komt. Als er nu een radiatorkraan open gaat loopt het water dus even in tegengestelde richting door de kraan heen om de druk in de aanvoer weer te herstellen. Dit maakt enorm veel herrie. Heeft iemand een idee waarom de druk uit de aanvoerleiding ontsnapt als alle kranen dicht staan en de ketel uit staat?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Obelix2

  Specialist Verwarming
  • #2
  Bypass verkeerd om of toch te dicht bij geplaatst?
   

  AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Wat voor ketel?
  Waren er daarvoor ook thermostatische ventielen, of zijn alle kranen vervangen?
  Ik kan dit verhaal moeilijk volgen.
  Als de ketel uit staat, gaat na een tijdje de pomp ook uit en wordt de druk in aanvoer en retour gelijk.
  Als de ketel + pomp weer aan gaat, zou er water via de aanvoer uit de ketel naar de radiatoren moeten stromen. De aanvoer = bovenkant van de radiatoren wordt het eerst warm.
  Kun dit laatste controleren? Dus zet een ruimte vragend (ingestelde temperatuur veel hoger dan momenteel gemeten temperatuur) en controleer of de pijp naar de bovenkant van de radiator goed warm wordt, voordat de pijp aan de onderkant warm wordt.
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #4
  Zit het expantievat wel in de retour? Zo niet, dan krijg je dit ook, zodra de ketel stookt voor warmwater (en de driewegklep dus de cv afsluit) is het expantievat niet meer werkzaam.

  Mocht dit wel goed zitten, dan is bij sommige ketels het genereren van een heel klein 'lek' tussen aanvoer en retour de enige oplossing. Dit kan eenvoudig door een heel klein (1-2mm) gaatje in de kunststof afsluiter van de bypassklep te boren.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu