Druk cv varieert enorm, ondanks nieuw expansievat

Martijn V.

  • #1
Dag mensen,

Probleem is als volgt, de druk van onze cv-ketel (Vaillant turboTEC plus VU/VUW 282/3-5) varieerde enorm, en wij dachten aan een kapot expansievat. Dan maar de loodgieter laten komen, die zei hetzelfde en nu is het vat vervangen (nieuw vat: 18 liter, 1.5 bar voordruk).

Nu merk ik dat de druk nog steeds erg varieert. Deze gaswandketel heeft een een digitale display die de druk weergeeft. Ook ter hoogte van het expansievat is een manometer, die vreemd genoeg altijd een lagere waarde opgeeft. Ik heb eens de variatie genoteerd in druk en vergeleken met temperatuur. Dan krijg ik volgende waarden: bij 58°C op ketel 2.1 bar, manometer 1.35. Bij 37°C op ketel 1.7 bar, manometer 1.15 en het laagste wat ik nu gezien heb bij 32°C op ketel 1.0 bar, manometer 0.6 bar. Dit lijken mij nog steeds overdreven schommelingen, en het expansievat is dus zoals gezegd pas vervangen.

Ter info, wij wonen in een flat, dus alle radiatoren en ketel op dezelfde hoogte. Flat is op 2e verdieping.

Iemand een idee?

Alvast enorm bedankt!
Martijn.
 

Speedypul

  • #2
Neem aan dat u bedoelt 0,5 bar voordruk!
Als alles gelijkvloers is (ketel en radiatoren) moet er een vat geplaatst worden van 0,5 bar voordruk! (ook in een flat)
 

Chathanky

  • #3
De voordruk van het nieuwe vat isniet goed.
1,5 bar is te veel alles op gelijkvloers plaats je een 0,5 bar vat of sommigen verkiezen een 1 bar waar ik het ook niet mee eens ben maar goed.

Als je cv temperatuur 37 graden is en de display geeft 1,7 bar aan is je expansievat al zo goed als leeg, leeg is hij bij 1,5 bar in jou geval. bij 32 graden kan de druk eigenlijk geen 1 bar meer zijn Als het vat leeg is zak de druk van 1,5 naar 0 bar bij enkele graden afkoeling.
De gegevens die je aangeeft kloppen enkel als je manometers ook echt kloppen.
Het verloop van de drie metingen komen ook niet over een zoals het zou moeten verlopen tenzij de 32 graden het kritische punt is dat er geen water in je expansievat meer is.
 

Speedypul

  • #4
@chathanky,
ben ik toch niet de enige die problemen heeft met 1 bar voordruk!
Breng ze zelf ook terug in druk als ik ze weer eens aangeleverd krijg!
Met als uitzondering als het vat zich één of enkele verdiepingen lager bevind dan verwarmingstoestel!
 

Martijn V.

  • #5
Dag iedereen, alvast bedankt voor de snelle reactie.

Op het vat staat 1,5 bar voordruk, 3 bar maximale werkdruk.

Vanochtend was de druk inderdaad bijna op nul gevallen. Ik heb dan bij 19°C het vat aangevuld tot 1,6 bar. Daarna laten stoken, en tot 59 °C gaat hij alvast niet hoger dan 2,2 bar. Deze schommelingen lijken mij al een stuk normaler. Is het dan een kwestie van ervoor te zorgen dat er genoeg druk zit om die (te hoge) voordruk in het expansievat te compenseren?

Ik weet ook niet waarom de loodgieter in kwestie er een vat van 1,5 bar op gemonteerd heeft.

Moet er dan een nieuw vat op, of kan je daar gewoon de druk van aflaten?

Ik zal in elk geval die loodgieter opnieuw contacteren en vragen of hij zijn fout kan komen rechtzetten!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Nee geen nieuw vat.Als je in bezit bent van een banden druk meter kun je het zelf.
Aan de onderzijde van het vat zit een ventiel
Draai het dopje er af.
Laat wat druk af

LET OP : hier voor moet je installatie drukloos zijn.
Dus zet jou vulslang er op en laat het water er uit, tot dat niks meer komt.
Laat de kraan open staan en laat dan de druk van het vat af.
tot 0,5 bar.

succes
 

Chathanky

  • #7
Het is sowieso al vreemd dat een vat van 18 liter en 1,5 bar voordruk de druk doet op lopen van 1,6 bar 19 graden naar 2,2 bar 58 graden.

Dit doet vermoeden dat het een grote cv installatie is. Het kan ook zijn dat die druk al aangepast is maar dat zal de installateur meer van weten.
Ik zou ook aan hem vragen waarom er voor een 1.5 bar vat gekozen is.

Mochten de gegevens kloppen dan heb je met 1/10 bar al gauw het probleem dat er weerbijgevuld moet worden mocht het systeem wat water lekken in de tijd. Veel installaties laten wel wat cv water lopen in verloop van tijd.

Je hebt in een vat van 18 liter 1,5 bar 1,25 liter water in het vat bij 1,6 bar.
De druktoename naar 2,2 bar is het gevolg van het verwarmen, het vat vangt 4,5 liter water op. Bij een gemiddelde temp. van 53 graden heb je een installatie met een inhoud van zo`n 380 liter water.
Dat is een behoorlijke installatie. Als je oude kolomradiatoren hebt zou dit verklaarbaar zijn. (zelfs dan is het heel hoog voor een "normaal" appartement)

Zonder veel rekenwerk is een expansievat van 18 liter 0,5 bar voldoende voor een installatie met 315 liter inhoud die werkt bij 90/70 graden cv temperatuur en met een veiligheidsventiel is dan 3 bar.
 

Martijn V.

  • #8
Nogmaals bedankt voor de uitgebreide antwoorden.

Als het kan helpen, er staan in het appartement 5 radiatoren. De afmetingen in vooraanzicht (hoogte x breedte in cm) zijn ruwweg 95x70, 95x45, 40x30, 45x125 en de grootste is 45x245. Het zijn van die typische ouderwetse radiatoren.

De handleiding van de gaswandketel leert mij ook dat het vermogen 9,5-28,0 kW is, en dat het oorspronkelijk expansievat 8 liter was met 0,75 bar. Het nieuwe is dus 18 liter met 1,5 bar.

Ik heb net het bedrijf teruggebeld dat het vat is komen vervangen. Zij verzekerden mij dat zij altijd een vat met 1,5 bar voordruk plaatsen en nooit problemen gehad hebben... Maar ze sturen morgen iemand langs, omdat ze toch ook vonden dat de druk wel erg varieerde.

Als die mij een goede verklaring kan geven voor die 1,5 bar, dan post ik die morgen zeker op deze site!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Is in mijn ogen geen goede verklaring voor.
Op alleen BG 0,5 bar.
Verdiepingen en vat hangt beneden 1 bar
Verdiepingen en vat hangt boven 0,5 bar.
Zo hoort het
 

Chathanky

  • #10
Een goede verklaring waarom je geen vat van 1,5 bar moet plaatsen voor een gelijkvloerse installatie is dat je het nuttig rendement van het vat gaat verkleinen. (die 18 liter moet je zo veel mogelijk benutten)

Je overstort of veiligheidsventiel is 3 of soms 2,5 bar.
Je moet je cv druk hebben van meer dan 1,5 bar om wat water in je vat te hebben zodat je niet elke dag bij wijze van spreken moet bijvullen.
Vanaf 1,5 bar naar 2,5 of 3 bar is sneller bereikt dan met een vat met een voordruk van 0,5 of 1 bar.
Een vat met 0,5 bar zou gelijkvloers de meeste expansie kunnen opvangen. Er zijn ketels die 1 bar minimaal aan voordruk wensen en om die reden wordt er door sommigen gekozen voor een vat met 1 bar voordruk. Mar dit heeft ook zijn nadelen. Bij het bereiken van de kritische 1 bar blijft er heel weinig over om de krimp van het water opvangen. De druk zakt dan ineens als een baksteen naar beneden en je loopt dan het risico dat er lucht in je cv systeem komt.
Dit laatste geld ook voor de 1,5 bar vat bij een lage (gelijkvloerse) cv installatie. Echter dan geeft de ketel veel te laat aan datdeze gevuld moet worden. (afhankelijk welk type ketel je hebt)
 

Martijn V.

  • #11
Ongelooflijk maar waar, diezelfde technieker is net langsgeweest. Ik vroeg hem waarom er 1,5 bar op stond, en hij had daar echt geen betere verklaring voor dan dat "dat zo gedaan werd bij de fabriek"...

Hij heeft er dan gewoon maar wat op goed geluk wat gas afgelaten via het ventiel (???), en gecheckt hoe de druk verliep. Gelukkig heeft hij er geen extra kost voor aangerekend (hij zou eens moeten durven).

M.a.w. Nu staat er een ongekende voordruk op, die weliswaar een stuk minder moet zijn dan die 1,5. Ik denk dat ik in het weekend eens een vriend bel met een drukmeter, en die dan ZELF mooi op 0,5 zet.

De druk op de ketel gaat nu in warme toestand (60°C) niet meer boven 1,9 (voorheen 2,3). En bij afkoeling tot 37°C valt hij tot 1,6 bar (voorheen 1,8). Dit lijken mij wel betere waarden, de druk loopt minder hoog op, en varieert ook minder over hetzelfde temperatuurbereik.

Maar toch, dat zulke mensen zich "vakman" durven noemen...
 

Chathanky

  • #12
Als je de druk meet en afstelt moet het systeem wel van druk af.
Dit doe je door de vulslang aan te sluiten en de uitloop in een wasbak of in die strekking te leggen. Komt er geen water meer uit dan laat je de kraan open en meet je de voordruk. Desgewenst kun je nog wat druk af laten.

Bijvullen hoort eigenlijk met stikstof maar met perslucht of een bandenpomp kan het ook wel, daa ga je weinig problemen mee ondervinden.

Daarna vul je de installatie weer en loop je de radiatoren nog even na met ontluchten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu