Droge kruipruimte Isoleren.

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #21
Impie schreef:
Anders eerst die gaten goed luchtdicht maken. Van eventuele warmtestromen waar @Wgb het over heeft, heb je dan ook geen last.

Enige vorm van luchtdichtheid is wel belangrijk voor je isolatiewaarde, maar dat zal ook grotendeels afhangen van de platen. Er zit nogal wat verschil in de kwaliteit en nauwsluitendheid van de tong-en-groefverbindingen.
Verkeerde aanname loods me naar een site dat ik het bij het verkeerde eind heb.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #22
Zelf heb ik een paar van die dekzeilen als op de foto in de kruipruimte liggen (met de naden aan elkaar getaped). Bij de oranje Duitse bouwmarkt - en vast ook bij vele andere aanbieders - heb je een heel assortiment aan verschillende maten zodat je het goed passend krijgt.

Een afdekzeil voor schilderen kan in theorie ook, maar zal vrij snel beschadigd raken. Dat zou ik persoonlijk dus niet doen; die dikke afdekzeilen zijn zo duur niet.

@Wgb Die discussie hebben we al eerder gehad, daar ga ik dit topic niet mee vervuilen.
 

Stefan1980

  • #23
Laten we inderdaad geen discussie gaan maken hierover. Jullie hebben mij al goed genoeg geholpen om met de klus aan de slag/verder te gaan. Ik zal de leverancier nog wel ff vragen en daarop zelf een beslissing maken op het dan wel/niet tapen van de naden. Dank nogmaals.
 

Stefan1980

  • #24
Beste Mensen,

Ondertussen ben ik redelijk halverwege met isoleren van de kruipruimte. Ik loop tegen de volgende vraag aan.

Hier beneden een simpele schets vd kruipruimte. Met 1, 2 en 3 wil ik aangeven dat daar een ventilatiekoker zit. Deze moet ik iets verlagen omdat het anders geblokkeerd gaat worden door de Pir platen.

Mijn vragen gaan hier ook over.

Tussen koker 1 en 2 is directe "trek" mogelijk. Koker 3 zit in feite alleen. Er is geen trek mogelijk tussen 2 en 3 omdat de kruipruimte verdeeld is door een muurtje van bakstenen. Aangezien ik de koker toch wat moet verlagen vraag ik mij af.

Kan ik bijvoorbeeld een extra koker plaatsen ( zie gele lijn ) waardoor ik deze splits met een T-Stuk bijvoorbeeld. Dan heb ik ook een ventilatiekoker tegenover nummer 3. Zal dit überhaupt wat uitmaken? Of genereert dit geen extra ventilatie ?

Vraag 2. Als dit zin heeft kan ik hiervoor eventueel ook gewoon een pvc buis gebruiken of zijn deze te smal?

Dank nogmaals en alvast.

kruip.png
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #25
Aftakken heeft weinig nut, omdat de totale capaciteit daarmee niet verhoogd wordt. Ik neem aan dat er tussen 1 en 3 ook ventilatie is?

Eventueel kun je ook plaatselijk bij de ventilatiekokers minder/geen isolatie plaatsen zodat er geen blokkade ontstaat. Dat maakt op de algehele isolatiewaarde niet zoveel uit (zolang het maar niet boven je isolatie kan gaan tochten).
 
  • Like
Waarderingen: Stefan1980

Stefan1980

  • #26
OK, zoiets dacht ik al maar toch ff goed om te checken. De kruipruimte is wel open en tussen 1, 2 en 3 is er luchtstroom mogelijk alleen staat er dus een muurtje tussen en het gedeelte muur voor meterkast. Zie ook beneden. Blauw is "open lucht/ruimte".

Als ik dus een grote uitsparing maak in de Pir platen waardoor ik ventilatiekokers niet hoef te verlagen en ervoor zorg dat het geheel wel rondom dicht is, zal dit dus voldoende ventilatie blijven behouden?

kruip.png
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #27
Dat muurtje kan geen kwaad, omdat ventilatie tussen 2 en 3 niet per se gewenst is (en ook van nature minder zou zijn vanwege gebrek aan drukverschil). Je ventileert juist van de ene kant van het huis naar de andere kant.

Het is te vergelijken met ramen: als je er twee naast elkaar open zet, zal er weinig tocht/ventilatie plaatsvinden. Zet je een raam aan de andere kant van het huis open (en alle deuren ertussen), dan krijg je een veel sterkere tocht.

Zolang je ervoor zorgt dat de ventilatiekokers niet geblokkeerd worden, is het goed. Je moet je realiseren dat de koker zelf ook al redelijk nauw is, dus een paar centimeter extra maakt dan niet zo verschrikkelijk veel uit.
 
  • Like
Waarderingen: Stefan1980

Stefan1980

  • #28
Thx, ik ga ermee aan de slag.
 

Stefan1980

  • #29
Weer een stap verder dus tijd voor de volgende vragen :lol:.

1: Op welke manier dient het grondzeil geplaatst te worden? Moet ik deze nog vastmaken aan de zijmuren ? Dient deze "luchtdicht" te zijn? Of kan ik deze gewoon neerleggen met een verzwaring op enkele hoeken/punten ?
2: De buitenmuren in de kruipruimte. Dus niet de betonnen vloer maar de muren aan de buitenzijden waar ook de ventilatieroosters in zitten. Dien ik deze ook te isoleren? Heeft dit nog enig nut.

Nogmaals dank alvast voor de reactie(s).
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #30
1. Dat hangt af van de omstandigheden. Als je ooit/soms water in je kruipruimte krijgt, dan is het inderdaad raadzaam om het zeil ongeveer 30-50cm hoog vast te maken aan de zijkant en er geen dingen op te leggen, zodat het bovenop het water blijft drijven. Anders is het een kleine optimalisatie om het luchtdicht te maken, maar eigenlijk niet nodig. Bij mij ligt het iets tegen de zijkanten omhoog met wat stenen erop.

2. Is niet nodig
 
  • Like
Waarderingen: Stefan1980

Stefan1980

  • #31
Het zand is wat vochtig maar nat is de kruipruimte zeker niet. Ik zal dan ook het zo plaatsen zoals jij ook heb gedaan. Thx
 

Stefan1980

  • #32
Laatste stukje "isoleren/bekleden"... maar ik kom er net niet helemaal uit. Bij de meterkast lopen er een aantal leidingen in/uit via de vloer. Ik kan hier niet mooi isoleren. Ik wil dan ook het volgende doen maar wil ff checken of dit OK is.

Zie onderstaand voor foto. Waar nu het glaswol zit ( in het boogje #vakjargon :-) ) wil ik dichtmaken met een stukje pir plaat en dit dicht purren. Dit doe ik tevens aan de andere zijde. Het is dan wel zo dat de leidingen alsmede dit stukje vloer niet geïsoleerd zijn. Dit is ongeveer 0,25 m2. Als ik rondom alles goed dicht maak/pur dan moet dit stukje open toch geen problemen gaan leveren? Of maak ik nu van een mug een olifant ?

kruip meterkast.jpg
:mrgreen:
 

Stefan1980

  • #33
Bovenstaande vraag is opgelost. Maar even een vraag ter controle. Ik ben nu bezig met de spreekwoordelijke laatste loodjes dus moet nog een paar keer de kruipruimte in. Mijn vraag is als volgt.

Ik zie dat er op de pirplaten waar het tegen de buitenmuur aan zit condens/druppels. Dit lijkt mij meer dan logisch en goed. Koude muur tegen "warme" pir plaat. Maar desondanks toch de vraag. Het gaat om ongeveer een strook van 10cm over de bijna hele lengte van de buitenmuur.

Is dit inderdaad normaal en goed? En is er een manier om te controleren dat ik goed heb gepurt? Of is er een manier om goed te purren? De pirplaten sluiten redelijk strak aan op de muur en waar niet heb ik pur achter gespoten.

Ik wil natuurlijk voorkomen dat vocht optrekt. Ff een vraag voor mijn gemoedsrust haha. Thx alvast voor de reactie.
 

Stefan1980

  • #34
Kan bovenstaand bericht niet meer bewerken dus dan maar ff zo.

Is het eventueel een idee om een randstrookje isolatie te plaatsen ( 10cm ofzo ) haaks op de liggende isolatieplaat? Zoiets ? Of doet deze strook helemaal niks?

randstrook.png
 

Stefan1980

  • #35
Hierbij nog een foto van de condens die ik bedoel zoals hierboven ook aangegeven. In de rest van de kruiptuime heb ik geen condens kunnen vinden. Alleen bij dit stuk.

ps. ik heb al iets condens weg geveegd dus het was `erger`.

Graag hoor ik nog van jullie.
Dank alvast
kruip condens.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #36
In een kruipruimte heerst een bepaalde temperatuur en luchtvochtigheid.
Waar nu de druppels hangen is de temperatuur lager dan het dauwpunt.
Je ziet snel druppels hangen omdat aluminium niet poreus is anders zou het vocht in het oppervlak trekken.
Ook mooi te zien dat een dauwpunt zeer kritisch is. Waarom alleen daar?
Bijvoorbeeld, boven de isolatie is de temperatuur iets lager.
 
  • Like
Waarderingen: Stefan1980

Stefan1980

  • #37
Dank je @Wgb .

Is er iets wat ik hier aan kan doen? Of nog belangrijker. Moet ik hier iets aan doen?

Ik moet nog alleen folie leggen in de kruipruimte maar voor de rest is alles gepurt en getapet etc...

Nogmaals dank
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #38
Folie zal helpen hierdoor zal de luchtvochtigheid in de kruipruimte lager worden.
In een kruipruimte kan je condens zien, vooral bijvoorbeeld als er een koud water leiding doorloopt.

Misschien wil je op een van de schetsen de locatie van de condens plek intekenen. Goed voor de grijze massa van ons.
 
  • Like
Waarderingen: Stefan1980

Stefan1980

  • #39
Dank nogmaals @Wgb .

Hieronder simpele schets van waar de condens zich bevind. Het is een strook van ongeveer 15 cm van de muur gemeten.

Hier loopt geen koud water leiding maar dichtbij wel 2 verwarmingsbuizen welke verlegd / verplaats zijn. Deze heb ik bekleed met verwarmingsbuisisolatie.

Ik heb, toen ik begon met isoleren, een kartonnen doos neergelegd waarop ik tape, pur etc... had liggen. Deze doos lag onder de plek waar nu condens is. Deze was redelijk flink nat. Wellicht dat deze voor extra vocht heeft gezorgd? Ik was vergeten deze doos te verwijderen en heeft ongeveer 3 weken in kruipruimte gelegen.

kruipruimte.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #40
De kant van de blauwe lijnen is dit de noordkant van de woning. Het kan zijn dat als je isolatieplaten tegen de wand gaat zetten dat het daar net een fractie warmer kan worden.
Aan de andere kant van het muurtje is geen condens. Boven de vloer daar is misschien een radiator geplaatst en deze kan die zone net iets warmer maken.
Je kruipluik is net zo goed geisoleerd als de vloer?
 
  • Like
Waarderingen: Stefan1980

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu