Dringend!!! Wandcontactdoos vervangen???

Robkuh84

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik heb een huis gekocht en ben flink bezig met klussen. Alle muren zijn nu nog kaal, maar ik moet over een paar dagen beginnen met stucen e.d.

De huidge stopcontacten zijn oud en dik en niet bepaald modern te noemen. deze wil ik graag vervangen voor mooie strakke platte stopcontacten en lichtknoppen.

Nu is mijn vraag of dit gewoon een kwestie is van vervangen? of dat er meer bij komt kijken (en zo ja, wat?) Zoals ik al aangaf zijn de muren nu nog kaal en kan er dus goed bij zonder iets te bschadigen.

Ik heb even gezocht naar een foto en volgens mij zijn het stopcontacten zoals op de foto.

Alvast bedankt voor jullie advies.

Gr. Rob
 

Teunm

  • #2
De wcd op de foto is een opbouw inbouw combinatie.
Dus er zit eens inbouw doos achter maar door de opbouw inbouw combinatie heb je een dubbele wcd. Wil je deze vervangen voor 'platte' wcds en schakelaars is dat mogelijk alleen heb je dan een enkele wcd ip een dubbele.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Het lijkt me in ieder geval niet tientallen jaren oud te zijn en dan kun je het schakelmateriaal zonder problemen vervangen. Zoals Teunm zegt, krijg je het alleen plat, als je de dubbele contactdozen vervangt door enkelvoudige.

Ik zou met de stucadoor spreken wat je het best kunt doen met je schakelmateriaal tijdens het stucen. Volgens mij kun je het het beste eruit halen en de dozen dichtstoppen. Als er om contactdozen en schakelaars heen gestuct wordt, dan kun je die nooit meer vervangen, zonder dat het lelijk wordt.

Maak voordat je draden loshaalt een foto, zodat je achteraf nog weet hoe alles moet worden aangesloten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Voor het dichtstoppen van de dozen zijn er speciale stuc deksels verkrijgbaar.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Omgekeerd geredeneerd heb je voor hetzelfde aantal stopcontacten als inbouw elementen dus meer inbouw dozen nodig. Houd er rekening mee dat alle stopcontacten tegenwoordig van randaarde voorzien moeten zijn. Vaak is dit ook de uitgelezen moment om stopcontacten te verlagen en andere zaken als bijv telefonie, kabel tv, ethernet, thermostaten etc naar smaak aan te passen/in te bouwen. In dat geval moet je dus met een dozenboor en sleuvenfrees aan de gang voordat je met het stucwerk begint.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu