Coax wandcontactdoos weghalen.

Maus1967

  • #1
Op mijn slaapkamer zit een coax contactdoos en een cat 5 aansluiting voor internet,deze worden beide niet meer gebruikt en wil ik weghalen. Kan dit zomaar? Kabels hiervoor zijn vanuit de meterkast naar boven getrokken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat hangt ervan af hoe die kabels in de meterkast aangesloten zitten.

Coax:
Zit er in de meterkast een AOP (abonnee overname punt), waar de kabel naar die coax contact doos op aangesloten zit of zit er aan het andere uiteinde van de coax kabel niets meer, dan mag je de kabel (indien nodig) uit dat AOP halen en de coax doos verwijderen. Ook denkbaar is dat er een splitter of antenneversterker zit na het AOP en daar de kabel op aangesloten is. Ook dan kun je zonder bezwaar de kabel uit de antenneversterker halen en de doos in de slaapkamer verwijderen. Maar de aansluitingsdoos, waar het AOP in ingebouwd zit, mag je niet verwijderen, die is eigendom van de kabelmaatschappij (ook indien je geen kabelaansluiting meer gebruikt). Als je die tóch zou verwijderen, bestaat er een (kleine) kans dat het signaal bij buren verstoord wordt. Ik kan me haast niet voorstellen, dat het AOP in de slaapkamer zelf zit (en niet in de meterkast). Zou dat wél zo zijn, dan mag je die coax aansluiting dus niet verwijderen.

Cat5:
Het komt naar mijn idee eigenlijk niet voor, dat er een Cat5 kabel als directe aansluiting voor Internet gebruikt wordt. Er zit vrijwel altijd iets anders tussen: een glasvezelmodem + router, een ADSL modem/router (aan een telefoonlijn), een coaxmodem of een ander soortgelijk tussenstation. Of het echt helemaal niet voorkomt weet ik niet, ik ben geen telecom technicus.
In elk geval kun je ook hierbij gaan kijken wat er in die meterkast zit. Zit er aan de andere kant van die kabel een stekkertje, dat in één of ander apparaat ingeplugd zit, dan kun je zonder enig bezwaar die kabel verwijderen.
Vraag is alleen of dat verstandig is, want een Cat5 kabel vormt een véél betere Internet verbinding dan welke wifi dan ook. Heb je het nu niet nodig, zou het in de toekomst altijd van pas kunnen komen. Maar dat is een beslissing die je verder zelf moet nemen.
 

Maus1967

  • #3
De kabels van de coax zitten in de meterkast aan een versterker.
De AOP zit in de woonkamer
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan kun je dat coax stopcontact gerust verwijderen, na loshalen van de kabel uit de versterker.
Je kunt, indien je geen provider hebt die via coax aanlevert, zelfs de hele versterker verwijderen, zolang je het AOP zelf maar laat zitten. Haal in elk geval de stekker van de versterker eruit, zonde van de stroom als die de hele tijd aan staat terwijl je hem niet benut.
 

Maus1967

  • #5
De tv van de woonkamer zit ook op de versterker nog.
Heel erg bedankt voor je snelle antwoorden!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu