Dragende muur onder trekbalk?

r_tjoonk

 • #1
Dag allemaal,

Voordat ik een constructeur vraag ben ik benieuwd of hier iemand is die op basis van de constructietekeningen kan afleiden of ik een binnenmuur kan verplaatsen om de badkamer groter te maken.

Woning uit '82, verdiepingsvloer van betonplaten, stenen binnenmuren (7cm dik), zolderverdieping is een vliering met houten constructie, de vliering overspant de hele lengte van het huis en de balken zitten halfweg op de 2 trekbalken vastgemaakt met bouten. De huidige badkamermuur staat precies onder de trekbalk en deze wil ik verplaatsen, maar ik kan dus niet bepalen of deze een dragende functie heeft en 'zomaar' verplaatst kan worden. De vliering 'hangt' ook aan de gordingen met schuine knieschotten, zie zijaanzicht, die hebben een dragende functie.

Hier wat plaatjes:
zijaanzicht.jpg

De gestippelde dubbele lijnen zijn de binnenmuren op de betonnen verdiepingsvloer, het dus om het muurtje in geel:
verdieping.jpg

Zo zitten de blaken onder de vliering aan de trekbalken vast (bouten):
zolder.jpg

spanten.jpg


Voor de volledigheid nog even de badkamer tekeningen van nu en gewenst, de rode stippellijnen zijn de 2 trekbalken en balken onder de vliering:
origineel_balklaag_highlight.jpg

doel_balklaag_highlight.jpg


In de laatste tekening zie je dat ik een muurtje ingetekend heb precies onder de originele 'kruising', dus de trekbalk krijgt een overspanning van grofweg 2 meter, maar liever zet ik daar een glaswandje neer, dan is de overspanning zeg maar 3 meter. Kan dit allemaal?

Alvast bedankt
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Spant draagt op de muur.
   

  r_tjoonk

  • #3
  Bedankt voor je reactie. Mag ik vragen hoe je dat concludeerd? De muur is maar 7cm dik (gestippeld op tekening, dus niet dragend?), de trekbalken zitten vast aan de staanders, de vliering hangt ook dragend aan de gordingen en vastgebout aan de trekbalken. In de buurt zijn voorbeelden waarbij ze die muur hebben verplaatst. Mijn gevoel is dat het kan maar ik ben benieuwd wat een constructuur zegt.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu