Draden achter gipsplaat naar spotjes

JFW

  • #1
Ik ben momenteel in de keuken van hout en gisplaten een scheidingswandje met planken aan het maken zoals in onderstaande foto.
In de onderste plank komen twee spotjes.

Nu is mijn vraag of het mag/handig is om lossen draden 'in' de plank te hebben liggen naar de spotjes.
Ook wil ik de spotjes parallel schakelen met lasklemmen (zijn spotjes zonder trafo) dus deze zouden dan ook los in de tussenruimte komen te liggen aangezien de planken maar 5cm dik worden met maar 3cm ruimte ertussen.

De stroom zal komen van achter de in te bouwen kast waar eerste een geschakeld stopcontact zat voor spotjes in een koof.
Vanuit deze inbouwdoos heb ik een sleuf gemaakt naar achter het scheidingswandje en daar zullen de draden uit de muur komen in een flexibele buis en door het houten frame naar de onderste plank gaan. Alles wordt daarna gestuct dus het zal niet meer bereikbaar zijn (zonder te slopen).

Zwart-wit-keuken-Amsterdam-BY-SENSA-KEUKEN-EXPERIENCE-CENTER-handgemaakte-keukens-op-maat-IMG_...jpg
 

Willem52

  • #2
Werk altijd tot zover als mogelijk met een mantelbuis tot aan het spotje. Een lasdoos op die plek is natuurlijk nog mooier.
Neem aan dat het led wordt en daardoor niet warm.
 

JFW

  • #3
Willem, het worden inderdaad LED spotjes (5 Watt). Alleen een lasdoos zal dus niet lukken i.v.m. de holle ruimte tussen de gipsplaten, dit is maar 27mm.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Draden (alsin installatiedraad / VD) moet je in een buis installeren en een buis moet eindigen in een lasdoos of ander geschikt component. Dus dat hoort niet zomaar los door je plank te lopen.

Een dubbel geïsoleerde leiding (alsin kabel of snoer) hoef je niet te installeren in een buis en mag wel door de plank lopen. Oftewel, gebruik dat. :wink: Ik weet niet hoe de aansluiting op je spot eruit ziet maar meestal is dit gemaakt om een snoer (VMVL) in te voeren.

Lasklemmen horen in een doos. Er bestaan ook mini lasdoosjes die in 27mm passen.
F4942863-01.jpeg

56 x 40 x 23 mm
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu