Draagmuur vervangen door spant?

bdegier

  • #1
Wij hebben mijn ouderlijk huis uit 1980 overgenomen en zijn een flinke renovatie en verduurzaming aan het plannen. Een wens die daarbij naar boven komt is de zolder meer bruikbaar te maken. Momenteel is er een vlizotrap en is de ruimte verdeeld over 3 ruimtes, gescheiden door draagmuren waar de gordingen op dragen. In 1 draagmuur zit een redelijk doorloop gat, de ander een heel klein gat. Liefst maken we een vaste trap en maken we de hele ruimte van 12 meter goed toegankelijk door wat aan die muren te doen. Ik vraag me af of het mogelijk is ze te vervangen door stalen spanten. Het zou geen probleem zijn als er een ligger op de vloer komt te liggen om de trekkracht op te vangen. Weet iemand of dit voor een bestaand dak mogelijk is?
Hieronder foto's van het kleinere gat. Je ziet hier dat deze draagmuur niet over de hele breedte van het huis loopt, daarom is bij de bouw al vrij aparte een staalconstructie gemaakt.
20211117_145150.jpg
20211117_145253.jpg
20211117_145320.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Mooi knutselwerk dat hoeklijn.
Je kan deze muur vervangen door een spant.
Hoe en wat vraag je aan een constructeur, de belasting uit het dak gaat ook ergens anders naar beneden komen. Dat moet ook bekeken worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu