Scheur in draagmuur na slopen rookkanaal

Daniel.burger01

  • #1
Beste mensen,

Nadat ik een rookkanaal heb gesloopt op de eerste verdieping is er een scheur ontstaan vlak langs waar de rookkanaal gemetseld was. Ik heb het vermoeden dat dit komt doordat ik misschien iets te lomp het rookkanaal heb gesloopt. Kan iemand vertellen of deze scheur een probleem kan worden?

Ik was er verder ook vanuit gegaan dat het een niet dragende rookkanaal is (door een aantal meningen van anderen). Nu ben ik er wel een beetje over aan het twijfelen. Wat maakt het dat een rookkanaal dragend is?

Hoor graag jullie meningen.

Groet,
Daniel

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Om het iets beter te kunnen bekijken heb ik de een detail van je (rechter) foto vergroot en lichter gemaakt.



En als ik dat dan zie dan kan ik alleen maar zeggen: zet er gauw een paar stempels onder en haal er een deskundige bij. Een aannemer en/of een constructeur.

Voordat de hele schoorsteen naar beneden stort! Want daarboven hangt, voorzover ik zo kan zien, zonder verdere ondersteuning de rest van de schoorsteen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Daniel.burger01 schreef:
Wat maakt het dat een rookkanaal dragend is?
Heel simpel: Als het deel wat daar bovenop staat door het rookkanaal ondersteund wordt. Bijvoorbeeld een schoorsteen, waarbij deze dus niet door een constructieve vloer of balklaag ondersteund wordt.
 

Marcn88

  • #4
Deze schoorsteen is vertand gemetseld geweest in de draagmuur en heeft dus icm de muur een constructieve functie gehad, volg t advies op en stempel m af en laat iemand met verstand van zaken hier ter plaatse na kijken
 

Daniel.burger01

  • #5
Ik heb een raveelbalk tussen twee draagbalken geplaatst, zie foto. Verder zit het rookkanaal vertand in de draagmuur waardoor ik het vermoeden heb dat het vrij stevig is, of heb ik dit mis?


 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ga je het deel boven ook nog weghalen? Want er drukt nu veel gewicht op een paar raveeldragers en een halfsteens muurtje. Ik zou zeker gaan stempelen.

De scheur in het binnenspouwblad is de overgang tussen de kalkzandsteen en de gebakken stenen. Het is niet te zien of hier een verankering tussen zit. Echter is het niet ongebruikelijk dat er scheuren ontstaan op de overgang van 2 verschillende materialen. Zeker nu de belasting nog eens is toegenomen.
 

Daniel.burger01

  • #7
Ha bedankt voor jullie berichten. Ik heb zelf ook geen idee of er verankering tussen de twee steensoorten zitten.

Het gedeelte in de vliering wilde ik grotendeels laten zitten maar het lijkt er op dat ik dit ook weg moet halen als ik de berichten zo lees.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het gedeelte op het dak in dat geval ook...
 

Daniel.burger01

  • #9
Ha Kees,

Is het mogelijk de schoorsteen op het dak te behouden denk je? Ik zat zelf te denken om het rookkanaal tot de nok weg te breken en de schoorsteen te stutten door middel van een stempelconstructie oid dat rust op de draagbalken van de vloer?

groet
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Wat is de functie van de schoorsteen? Als deze geen functie meer heeft, kan je hem beter weghalen.

Je hebt de schoorsteen nu met een raveling op bestaande vloerbalken gezet. Zijn die balken daar geschikt voor?
 

Daniel.burger01

  • #11
De schoorsteen heeft zelf geen functie meer. Het is echter dat ik een vergunning moet aanvragen om deze te verwijderen.

Wat de draagbalken betreft; ik ben er van uit gegaan dat deze dit wel moeten aankunnen. Hoe bepaal je of ze geschikt zijn voor zoiets?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dat kan alleen een deskundige ter plekke.

Anders zie ik bij de eerstvolgende stevige storm toch een berichtje in het nieuws verschijnen. "Schoorsteen stort in door onkundige bouwactiviteiten". Zoals laatst nog bij een (voorbereiding voor) een dakkapel. :?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Beschermd dorps/stadsgezicht?

Balken worden zelden groter uitgevoerd dan nodig. Als je er dus extra gewicht op gaat zetten kan je er dus vanuit gaan dat ze hiervoor niet geschikt zijn.
 

Daniel.burger01

  • #14
Ok lijkt me duidelijk. Ik ga er vanmiddag een stempel tussen zetten en laat er iemand naar kijken. Is het enige gevaar op dit moment dat de schoorsteen in kan storten? of moet ik ook aan andere scenario's denken?

Groet
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
In het ergste geval bezwijken de dakbalken.
 

Daniel.burger01

  • #16
Goedemorgen,

De bouwkundige/constructeur is langsgeweest en vond dat er niets aan de hand was. De scheur was ontstaan door een combinatie van jarenlang stoken en dat er te hard geslagen is met de moker. er zit ook maar een kleine schoorsteen boven het huis en de vertanding loopt door in de draagmuur op zolder waardoor het niet snel naar beneden zal komen.

Fijn, nu kan ik weer doorgaan met de verbouwing. Bedankt voor jullie reacties.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
:prima:
 

Henk56

  • #18
Ooit zelf ook zoiets gedaan en begon ook te twijfelen. Destijds wijselijk besluit genomen om de scboorsteen van bovenaf compleet te slopen, zonder vergunning overigens en nooit geen last van gehad, tot vandaag althans😋
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu