Draagmuur van Ytong vervangen

Walreus

 • #1
Heren/dames,

Ik zit met hetvolgende,


Ik heb een scheidingsmuur tussen de badkamer en de woonkamer, tevens draagmuur, die van Ytong is gemaakt. Bij het afbikken van de tegels is de muur in de woonkamer af gaan brokkelen en gaan scheuren.

De blokken zijn voor zover ik kan zien 10cm dik en de balken die op de muur rusten zijn van hout en zijn 7x5 cm.

De muur zal aan 1 kant glad afgewerkt worden en de andere kan wordt betegeld en daar komt mijn badkamermeubel aan te hangen.

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van de nieuwe muur en hoe kan ik het( rekeninghoudend met vocht, belasting en betegeling) het beste verstevigen en afwerken?
Als ik de muur 2x 7 cm dik maak zal dit de constructie versterken überhaupt? of kan ik beter met 10cm blokken werken?

Alvast bedankt voor de hulp!

Groeten Walter
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Haal er iemand bij die verstand van bouwen heeft, wanneer het een dragende wand is zal er ondersteuning van het bovenliggend gedeelte nodig zijn.
  Het lijkt me niet verstandig dat uit de losse pols te doen, ook de ondergrond waar de steunen op komen te staan speelt een rol.
   

  Paul7

  • #3
  Weet je zeker dat het Ytong is? Gasbeton heeft niet voldoende sterkte om meer dan het eigen gewicht te dragen.

  Groet,
  Paul
   

  Walreus

  • #4
  Het is cellenbeton daar ben ik 100% zeker. Ik heb het inmiddels de boel wat beter bekeken en het dak skelet rust op de spouwmuren en de tussenwand waar het om gaat is voor ondersteuning.

  Ik heb inmiddels een bouwkusdige ingeschakeld en hij zei dat een draagmuur van Ytong(cellenbeton) gemaakt kan zijn. Het ligt eraan hoeveel gewicht dat het moet dragen. Deze muur staat er al vanaf 1982 en er is tot nu to niets mee gebeurd, dus ik ga deze muur eruit tikken en hetzelfde terugzetten.

  Hebben jullie mis wat tips om de constructie wat steviger te maken??

  Groeten Walter
   

  Paul7

  • #5
  Ik ben bouwkundig ook een beetje onderlegd maar zou je alleen advies op basis van tekeningen kunnen geven. Ik weet nu helemaal niet wat er boven, naast of onder staat. Misschien kun je die bouwkundige waar je het over had naar de situtie laten kijken. Wat je ook zou kunnen doen is eens kijken op de site van Xella. Je kunt dan vergelijkingingen maken tussen, gasbeton, gipsblokken en kalkzandsteen. Dit laatste produkt zou denk ik mijn voorkeur hebben bij een dragende muur. (Let wel op of het vochtige ruimtes zijn en of de bestaande constructie het toegenomen gewicht aan kan.)

  Succes en groet,
  Paul
   

  Henkvis

  • #6
  Paul7 schreef:
  Weet je zeker dat het Ytong is? Gasbeton heeft niet voldoende sterkte om meer dan het eigen gewicht te dragen.

  Groet,
  Paul
  Volgens mij kun je Ytong = gasbeton met een dikte van 10cm of meer gewoon als draagmuur gebruiken...... en dat betekend dus dat het vele malen meer dan het eigen gewicht kan dragen.

  Waarom zou je 2x7 cm willen ipv van de bestaande 10cm?
  Ytong is volgens mij ook in 15 cm te leveren mocht je dat willen.
   

  Walreus

  • #7
  De reden is hetvolgende: Mijn badkamer meubel wordt tegen de nieuwe muur geplaatst. Ik wil zo een zo sterk mogelijk constructie maken om te voorkomen dat ik 's ochtends bij het tandpoeten mijn badkamermeubel op m'n tenen krijg ;)

  Bij de oude situatie was ee laag cement over de blokken geplaatst van ong een cm dik. Ik verwacht dat dit voor de versteviging zorgde.


  @ Paul7
  Cellenbetonblokken kunnen als 'dragend' worden gebruikt afhankelijk van het gewicht dat t moet ondersteunen. In mijn geval heeft t een ondersteunend karakter omdat het dak skelet op 3 draagmuren rust en een draag balk aan de kopse kant. (dit is me verteld ;))
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu