Plaatsen deurkozijnen in draagmuur van YTONG

Dennisremy

 • #1
Ik wil in mijn draagmuur meerdere deuren gaan zetten. Nu lees ik in de bouwwijzer van xella hoe ik moet omgaan met de latei en dilatatievoeg. Onderstaand de tekst.

Kan iemand mij helpen met het begrijpen hoe dit precies in elkaar zit? Ik begrijp het namelijk nog steeds niet.

Je houdt voor het kozijn een bepaalde ruimte open. De bovenkant kan je verbinden met een gasbeton latei, maar ook met andere lateien.

1 zijde moet je dus glijdend leggen, dus een stuk DPC-folie erop maar niet lijmen?
Hoe loopt die voeg dan precies door van beneden naar boven?

Wat ik namelijk niet snap, is als je een latei aan beide zijdes minimaal 10cm laat oversteken, dan kan je toch nooit meer van beneden tot boven een voeg maken?

Hopelijk kan iemand mij hiermee helpen. Ik heb 1 ander bericht hierover gelezen maar het antwoord was voor mij nog steeds niet te begrijpen....

Bedankt alvast!


Dilateren
Het plaatsen van raam- en deurkozijnen in een binnenspouw- blad, binnenwand, brandwerende scheidingswand en gevel van cellenbeton vraagt wat betreft
het aanbrengen van dilataties bijzondere aandacht. Als er sprake is van verdiepinghoge kozijnen dan gelden die (en hun aansluitingen) als dilatatievoeg. Kozijnen die kleiner zijn dan de wandhoogte, dienen ten minste aan één zijde
te worden gedilateerd. De voeg
zet zich boven en ook eventueel onder het kozijn door. Afhankelijk van de grootte van het kozijn en de hoogte van de borstwering dienen soms aan beide zijden dilataties te worden aangebracht. De latei die zich boven het kozijn bevindt, moet aan de zijde van de dilatatie glijdend worden opgelegd. Dit betekent dat de latei daar niet wordt gelijmd, maar op DPC-folie komt te liggen. Bij brede kozijnen is het verstandig dit aan beide zijden van de latei te doen.
Een dilatatievoeg dient 10 milli- meter breed te zijn en wordt over de gehele dikte van de wand gevuld met montageschuim. Bij brandwerende scheidingswanden dient brandwerend schuim te worden gebruikt. :oops: :oops: :oops: :oops:
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • EricSa

  • #2
  Hoe lang is die muur en wat voor kozijnen komen daar in?
  lateien toepassen bij gasbeton is niet heel erg belangrijk, tegenwoordig worden deurgaten pas achteraf ingezaagd. En dus zwevende blokken boven de deurgaten.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Daar zou ik eerst een bouwkundige bij halen die ter plaatste kan beoordelen of dit zomaar kan, op afstand hierover advies geven is niet verantwoordt, de situatie is niet bekend.
  Het lijkt me dat er ook een bouwvergunning nodig is, de bouwkundige weet dat en kan de benodigde tekeningen maken.
  Dit is geen huis,tuin en keukenklus en valt daarom niet onder de doelstelling van het forum.
   

  EricSa

  • #4
  Waarom zou dit niet kunnen van afstand? Ytong is nooit dragend dus er zit net zo weinig risico aan als met een houten wand.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #5
  Kijk eens naar de titel van het topic.
  Het is de vraag of TS zeker weet welk materiaal er gebruikt is, het kan een draagmuur van Ytongblokken zijn maar ook een wand van gipsblokken.
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #6
  Verschil tussen Ytong en gipsblokken is ook niet voor iedereen duidelijk, maar wel van groot belang in dezen (en dus ook, of de muur werkelijk dragend is)
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  @ Dennisremy,

  wilt u de verschillende vragen gescheiden houden om verwarring te voorkomen ?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu