Draagmuur of niet? Bouwtekeningen en foto's van de situatie

ggikgg

  • #1
Hallo allemaal,

Binnenkort betrekken wij een nieuw huis en willen we meteen aan de slag. We zijn alleen opzoek naar het antwoord op de vraag: is dit een draagmuur of niet?

We willen de keuken betrekken bij de woonkamer door de muur weg te halen. We twijfelen alleen of de muur dragend is of niet. Ons gevoel zegt van wel, maar dat zegt niet zoveel.

In de bijlagen de bouwtekeningen en foto's van de situatie. In het geel gemarkeerd de situatie in de woonkamer in het verlengde van de muur.

Alvast bedankt voor de reacties.

Bouwtekening begane grond~2.jpg Bouwtekening verdieping~2.jpg 176110401~2.jpeg 176110477~2.jpeg IMG-20240506-WA0036.jpg
 

Nijmegen024

  • #2
Heb je toegang tot de kruipruimte? Als daar onder een fundering zit dan is de kans aannemelijk dat het een dragende wand is.

De foto bij de woonkamer laat het eigenlijk al zien. Je ziet een draagbalk zitten in de opening bij de woonkamer (waar je het geel hebt gearceerd). De hoofdslaapkamer vloer steunt dus af op deze balk en se wand die je weg wilt halen.

(ik ben constructeur)
 

Nijmegen024

  • #3
Bij nader inzien begin ik te twijfelen....ik keek net even opnieuw naar de tekeningen. Als je op de tekening van de begane grondvloer kijkt, zie je twee vette arceringen ter plaatse van de trap (kolommen/wanden?) Het zou kunnen dat de balkenconstructie afdraagt op deze twee kolommen/wanden en dan is je wand niet dragend.

In de woonkamer zie je t.p.v. de standleiding een dik gearceerde deel en mogelijk is dit een penant (zware, dragende wand). Hier gaat waarschijnlijk de balk naartoe welke je onder het plafond ziet.
En mogelijk zit er aan de andere kant ook een balk maar is die dus weg gewerkt door de wand die je weg wilt halen.

Je kunt eens gaan kijken of op die plek geen houten balk zit door het voorzichtig open te maken door middel van een kleine inspectie boring (wel boren in het midden van de vermoedelijke locatie van de balk).

Zeker is dat die wand dragend is of vermoedelijk een balk boven die wand. De vloerconstructie van de hoofdslaapkamer draagt hoe dan ook die kant af (parallel aan de looprichting van de trap).

Je zult niet de eerste zijn die zomaar iets dragends weg haalt met schade als gevolg ;)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Vrijwel zeker een draagmuur. Voorspel maar wat de overspanningsrichting is van de verdiepingsvloer. Waarschijnlijk zit er op de gele plek een stalen balk.

Zonder te speculeren (zoals ik hierboven doe :mrgreen: ) kan je ook even de rest van de tekeningen erbij pakken. Liefst de constructietekeningen, maar doorsnede A geeft waarschijnlijk ook meer info.
1715079984236.png
 

ggikgg

  • #5
Bedankt voor de reacties. @Nijmegen024 het grote rechthoekige blok in het centrum van de woning is een schoorsteenkanaal. Dit wilde ik gisteren nog toevoegen, maar ik kon het bericht niet meer bewerken. De eerste (en tweede verdieping) zijn betongedekt. Op de bouwtekening gezien de bovenste 50% van de woning ligt het dek van links naar rechts (horizontaal dus) in de lengte en het onderste gedeelte in de breedte (verticaal dus). Ik ken de bouwwerken niet, dus hopelijk omschrijf ik het goed.

Helaas kan ik nog geen boringen doen in de muur, omdat we nog niet wonen in de woning. De bewoners zijn overleden, dus ik kan het ze ook niet meer vragen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Kijken of er meer tekeningen zijn,
die zijn er zeker geweest, dat vraag is of ze er nog steeds zijn.

Vaak is het wel mogelijk om nog een keer te kijken, bijvoorbeeld om een aannemer mee te nemen.
Boren mag dan niet, maar als er een kruipruimte is kan je daar wel in.
 

Nijmegen024

  • #7
Dan zit er niks anders op dan even te wachten tot dat je de sleutels krijgt.

De wand die jij weg wilt halen is dragend of er zit boven die wand een draagbalk weg gewerkt.

- check de kruipruimte of er een fundering onder die wand zit;
- maak een proefboring.

Geen man overboord als die wand dragend is. Je zal dan alleen wel een constructeur moeten inschakelen. Op die plek, tijdelijk de vloer onderstempelen en die wand weghalen. Een stalen/houten balk terug plaatsen. De fundering en bovenconstructie (wanden) ter plaatse van de oplegpunten van de te plaatsen balk moeten dan wel voldoende 'capaciteit' hebben om de belasting vanuit de bovenconstructie te kunnen dragen.

Is allemaal goed te overzien..stap voor stap.
 

ggikgg

  • #8
Heel erg bedankt!! We wachten even af dan en gaan zo snel mogelijk kijken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu