Draagmuur of niet? Muurtje keuken

JERO79

  • #1
We hebben een woning uit 1993 gekocht. De bestaande keuken gaan we slopen en we laten een nieuwe plaatsen.

In de keuken is er sprake van een muur (12,5 cm dik) van vloer tot plafond naast het aanrechtblad, zie rode pijltje op de eerste bouwtekening. Tijdens de bouw is de muur nog iets verder dan het aanrechtblad getrokken, zie foto's.

Dit uitstekende deel van de muur willen we graag verwijderen zodat de keuken helemaal open wordt. Er zit geen muur boven op de bovengelegen verdieping (woonkamer is 450 breed en slaapkamer erboven 412).

Kunnen we dit stuk muur zomaar verwijderen of is het wellicht een draagmuur?

De bouwtekeningen:


Foto's:

 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Of het een draagmuur is kan ik niet beoordelen.

Maar houd er wel rekening mee, dat het verwijderen van die wand ertoe kan leiden dat de geluiden van de keukenapparatuur beduidend beter te horen zullen zijn in het woonkamergedeelte.

En dat is niet altijd even prettig: de vaatwasser, hoe 'stil' ook, stoort best wel. Ook ovens en kookgeluiden kunnen vervelend zijn. Het is weliswaar een open keuken, maar dat muurtje zou best eens een hoop kunnen uitmaken voor wat betreft storende geluiden. :?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Je hebt hiervoor de wapeningstekeningen van de vloer nodig om dit te kunnen (laten) beoordelen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Even voor de zekerheid: de tekening met de tekst "te storten strook" is de begane grondvloer? Heb je ook de (technische)tekening van de verdiepingsvloer? Is het een breedplaatvloer?

Ik verwacht dat deze wand dragend is. Op de wapeningstekening zie je het meteen. Vraag deze eventueel op bij de gemeente.
 

JERO79

  • #5
Bedankt voor de reacties. De eventuele nadelen van een open keuken zijn ons bekend.

De tekening met de tekst "te storten strook" laat de ramen zien van de begane grond. De getekende uitsparingen (met een kruis) zijn die van de trap en schoorsteenkanaal. Ik denk dus dat dit de verdiepingsvloer is.

Er staat op de hele bouwtekening nog maar 1 ander schema, dat is volgens mij van de schuine dakconstructie, gezien de afgebeelde ramen en dakkapellen:



Geen idee of het een breedplaatvloer betreft en meer tekeningen dan dit heb ik niet. Ik heb de foto's even op Dropbox gezet, daar zijn ze op hoge resolutie te bekijken, misschien helpt dat:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Zo te zien is de dikke wand op doorsnede A-A de draagmuur. Ook de oplegging van de vloerdelen op deze muur is op tekening aangegeven als scharnier (in ieder geval geen doorgaande plaat). Tevens loopt deze draagmuur door onder de vloer van de begane grond.

Kijk eens goed naar het plafond: Is de richting van de platen in de woonkamer haaks op die van de keuken en de hal? Want dan is de "aan te storten strook" de oplegging voor de platen van de woonkamer.

Als dit allemaal klopt, is het dunne muurtje naast het keukenblok niet dragend.

NB: Volgens mij staan op je 3e plaatje met <---> de oplegrichtingen ook aangegeven...
 

JERO79

  • #7
De conclusie m.b.t. doorsnede A-A deel ik, elders op de bouwtekening staat ook een dwarsdoorsnede van deze muren op de bodem.

Helaas kan ik nog niet in de woning (krijg 1 juli de sleutel), maar bovendien is het plafond gestucd, er zijn geen naden meer zichtbaar op het plafond.

Die pijlen geven volgens mij inderdaad de oplegrichtingen aan, op de grotere resolutie foto's op dropbox kun je dat ook goed zien.

Wat bedoel je precies met de "aan te storten strook" is de oplegging voor de platen van de woonkamer? Waar rust die plaat dan op?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Bij bouw- en woningtoezicht van de gemeente informeren of er meer tekeningen in het archief zitten. Dat kan ook als je (nog) niet de eigenaar bent.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Is er een verlaagd plafond onder gemaakt of is het beton meteen gestukt?

Als je bij de gemeente langs gaat, kan je ze ook vragen te beoordelen of het dragend is.

Is dat kleine stukje muur even dik als de rest van die muur? Dan denk ik dat dit toch dragend is.
 

JERO79

  • #10
Het beton is meteen gestukt. Het kleine stukje muur is inderdaad even dik als de rest van de muur.

De verkoper (eerste eigenaar) heeft wellicht nog andere bouwtekeningen, hij gaat eens zoeken. Mocht dat niets worden dan zal ik de tekeningen opvragen bij de gemeente.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik denk dat dit stukje muur dragend is. Weet het behoorlijk zeker zelfs. Er wordt zelden een stuk muur (in het verlengde van een dragende wand) niet dragend uitgevoerd. Bovendien verwacht je dan een ander materiaal of dikte.
 

JERO79

  • #12
Bedankt voor de nuttige reacties.

Aanvullende info: op de bouwtekening is te zien dat dit uitstekende stuk muur 60 cm diep is. In het echt is dit 120 cm. Volgens de verkoper is de muur tijdens de bouw 60 cm langer gemaakt om de inkijk op het aanrechtblad te verminderen.

Vragen:
1. Is die extra 60 cm dan ook draagmuur of kan ik dat stuk wel verwijderen?
2. Indien ik de hele 120 cm muur toch wil laten verwijderen, hoe kan dat gerealiseerd worden? Ik lees in andere topics over het plaatsen van een balk. Hoe zou deze lopen dan?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Zou zomaar kunnen dat die extra 60cm weg kan. Maar met zekerheid durf ik het niet te zeggen.

Om het hele ding weg te halen moet er een berekening gemaakt worden door een constructeur. De berekening heb je ook nodig voor de vergunning. Er zijn meerdere manieren om dit op te vangen. Je zit eigenlijk niet te wachten op een stalen balk op die plek. Dan is het middel erger dan de kwaal.

De constructeur gaat ook vragen naar de gegevens van de vloer, dus een bezoekje/belletje naar de gemeente kan geen kwaad.
 

JERO79

  • #14
De verkoper heeft nog eens gezocht en toch nog een aanvullende tekening gevonden :). Hierop is te zien hoe de vloerdelen geplaatst zijn. Volgens mij liggen deze op balken en niet op het desbetreffende muurtje (dat niet eens is ingetekend). Ik hoor graag jullie mening.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #15
Muurtje is op het legplan niet als dragend aangegeven, maar let op: het kan in de loop van de jaren wel dragend geworden zijn als dit tijdens de bouw niet vrijgehouden is aan de bovenzijde.

Spanrichting van het vloerveld in de keuken komt niet overeen met de bestektekening
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Ik mis de renvooi-gegevens van de laatste tekening. Staan die nog ergens in een hoekje wat niet gekopieerd / ingescand is?
 

JERO79

  • #17
Nee, dat is alles wat ik gekregen heb. Ik heb een mail gestuurd naar de gemeente om te vragen of ik de tekeningen die ze daar hebben mag inzien.

Ik heb alle overige tekeningen op de bouwtekening die ik wel heb ook maar even bijgesloten, misschien staan daar nog aanwijzingen op.





Wederom bedankt voor de reacties en het meedenken!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Deze twee tekeningen komen niet overeen:




We moeten dus eerst zeker weten over welke vloer we het hebben. Er staat altijd meer op de tekening, een tekst net onder de plattegrond en zoals genoemd het renvooi/onderhoek.
 

JERO79

  • #19
Er staat helaas niet meer op de bouwtekeningen dan ik nu heb laten zien. Hopelijk heeft de gemeente nog meer tekeningen, ik wacht op hun reactie.

Ik ben inmiddels overigens wel 99% zeker op welke vloer welke tekening betrekking heeft (bestandsnamen Dropbox):

- Bouwtekening 1.jpg: Vloerindeling begane grond

- Bouwtekening 2.jpg: Vloerindeling verdieping

- Bouwtekening 4.jpg: Dakconstructie (schuin dak met balken en dakkappellen)

- Bouwtekening 5.jpg: Platen die het plafond van de begane grond vormen.
  • - Hierin staan met kruisjes uitsparingen aangeven voor een aantal inbouwspots in woonkamer en keuken.
    - Ook uitgespaard zijn het trapgat en het schoorsteenkanaal links midden.
    - De gearceerde muren zijn de muren op de verdieping, de niet gearceerde muur is de muur op de begane grond (waarop het muurtje in kwestie dus helemaal niet getekend is).
    - Links van het trapgat (boven 2480 markering) zit een zwarte streep die stalen balk (UNP260) voorstelt en waar plafondplaten 5, 6 en 7 op rusten.
- Bouwtekening 3.jpg: Vloer (die is gestort?) op bovengenoemde platen. Hierin zit het leidingwerk van o.a. voorgenoemde inbouwspots. Het trapgat en schoorsteenkanaal zijn hier logischerwijs ook uitgespaard.

Plafondplaat 3 zou dus eventueel rusten op het muurtje in kwestie, maar plaat 1 en 2 liggen op dezelfde wijze en hebben zeker geen muurtje eronder.

Helpt deze aanvullende duiding?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #20
Ik heb mijn vorige reactie even aangepast, om de twee tekeningen naast elkaar te zien. De scans zijn maar van een deel van de tekening. Er staat altijd een aanduiding bij wat er getekend is. Voortaan graag iets verder uitzoomen ;)

Ik blijf er voorlopig even bij; deze twee tekeningen komen niet met elkaar overeen, dus kan ik geen goed advies geven. Op de een is het muurtje hoogstwaarschijnlijk dragend, op de andere niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu