Draagmuur of Niet? Muur met dikke scheur

NogNePrutser

 • #1
Hallo

Ik heb zelf niet veel bouwkennis, samen met mijn vriendin hebben we een huis gekocht circa jaren 60 gebouwd.
Eerst was het huis een bungalow maar Het is inmiddels al twee keer verbouwd geweest waarbij er een verdiep is opgezet (door de vorige eigenaars)
Tijdens het verwijderen van behang hebben we een dikke scheur gevonden recht boven het kozijn van een deur, die volgens mij dwars door de stenen loopt.

De eerste drie foto's zijn langs een kant en de laatste langs de andere kant van het kozijn (daar is het papier nog niet verwijdert)

Nu is mijn vraag, zou dit een draagmuur zijn of niet? Plannen zijn er jammer genoeg niet aanwezig, enkel een plan van het perceel zelf.
Het jaagt me echter wel wat schrik aan, we hebben al genoeg kosten aan dit huis en nu komen we dit tegen.

Alvast veel dank.

photo_2021-02-13_12-46-27 (4).jpg photo_2021-02-13_12-46-27 (3).jpg photo_2021-02-13_12-46-27 (2).jpg photo_2021-02-13_12-46-27.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Thomas_2444

  • #2
  Bouwtekeningen kun je opvragen bij de gemeente: Bouwdossier opvragen.
  Zelfs als de verkopers van toen de tekeningen hebben weggegooid, moeten ze die destijds hebben ingediend bij de gemeente om een bouwvergunning te kunnen krijgen.

  Wel zou ik zeggen (Als mening, ik ben geen bouwkundige) dat als er een scheur zit, precies boven een deur, dat het een dragende muur zou moeten zijn.
  Immers, als er geen latij is geplaatst bij het maken van de deur en de constructie oefent druk uit omdat het een dragende muur is, dan zou je in principe precies zo'n scheur op die plek moeten zien vormen? Een niet-dragende muur zou geen druk moeten uitoefenen op een manier dat je zo'n scheur krijgt, niet?
   
  • Like
  Waarderingen: NogNePrutser

  NogNePrutser

  • #3
  Ik ga het plan opvragen.
  Bedankt voor de informatie!


  Een quote is overbodig, mod.
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu