Douchegoot stroomt steeds over

LoekV

 • #1
We hebben sinds een tijdje een douchegoot met een droge sifon van EasyDrain (link verwijdert door moderator ). Het probleem nu is dat het water helemaal niet goed wegloopt, en de douche komt blank te staan. Als we de droge sifon eruit halen en het water direct in de afvoer kan stromen, stroomt het wel prima weg. Betekent dit dat een verstopping in de afvoer niet het probleem is? En dat er misschien iets met een verkeerde be- of ontluchting is? De droge sifon zelf is niet verstopt, die is helemaal schoon. Hiervoor hadden we de normale sifon van EasyDrain (link verwijdert door moderator). Daar hadden we hetzelfde probleem mee. Ook heb ik geprobeerd om tijdelijk de sifon van de wastafel eruit te halen, om te kijken of het water in de douche dan wel goed doorstroomt. Maar dat maakte niet uit, het water stroomde nog steeds niet goed weg. Heeft iemand een idee wat er aan de hand kan zijn? En of dit eenvoudig op te lossen is?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #2
Maak even foto van want zo zie ik niks.
of het is een speciale droge syfon
1691322335607.png
 

eezacque

 • #3
Ik vermoed een probleem met de beluchting, waarbij lucht niet weg kan, en als het ware een verstopping veroorzaakt. Anders gezegd, er zit geen prop viezigheid in de weg, maar een luchtbel.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #4
Anders maak ook even een schets hoe die drain is aangesloten en wat er nog meer op zit aan gesloten.
 
 • Like
Waarderingen: eezacque

LoekV

 • #5
Hoi @Henk253, bedankt voor de reactie. Ik zie dat de links verwijderd zijn door de moderator. Inderdaad, we hadden eerst die linkse in jouw plaatje. Nu hebben we die rechtse, de droge sifon inderdaad.

@eezacque, bedankt voor de suggestie. Hoe zou dit het eenvoudigst te controleren zijn?

Hieronder trouwens een schets die ik van de vorige eigenaar nog heb. Meer details heb ik helaas niet. De schets is niet helemaal up-to-date omdat de WC in de hoek linksonder in de figuur staat. Hoe de afvoer precies loopt nu, weet ik niet precies. Maar ik neem aan dat alles in de badkamer op dezelfde afvoer uiteindelijk terecht komt. OS op de tekening betekent 'ontstoppingsstuk'.

badkamer_afvoerbuizen.png


1691340165954.png
 
Laatst bewerkt:

eezacque

 • #6
Helpt het als je de toilet doortrekt? Dus, als het water in de douche niet wegloopt en je trekt de toilet door, loopt het water dan weg?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #7
Lopen de leidingen in een kruipruimte?
En waar zit de ontspanning leiding?
En als je die droge sifon er uit haalt drain, blaast de afvoer dan lucht uit?
 

LoekV

 • #8
@eezacque: Ik heb geprobeerd om het toilet door te trekken, maar dat had totaal geen effect op het weglopen van het water.

@Henk253: We hebben geen kruipruimte. De ontspanningsleiding zit zoals in onderstaande figuur (st.l.). Als we de droge sifon eruit halen, dan blaast de afvoer geen lucht. Ook na een dag de droge sifon eruit te hebben, ruiken we eigenlijk nog geen vieze lucht.

badkamer_afvoerbuizen_2.png
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Kan je eenvoudig bij de ontstoppingsstukken?
Pols daar eens of het water wat snelheid heeft en dat je het water kan horen lopen en zien in het riool.
Trek je de WC door en het water komt in de douche omhoog is mijn eerste indruk dat het water de verkeerde kant wordt opgestuurd. Water loop niet omhoog. Toch.
Wat is de afstand OS onder naar OS boven op de tekening. Afschot??
Waar komt de st.l. ergens uit boven het dak van de woning. Kan je bij de bovenkant van de standleiding komen. Trek je de WC door of je laat een kraan lopen moet je dat bij de uitgang van de standleiding kunnen horen. Geen geluid is er geen openverbinding in de buis afvoer vuilwater 125mm.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
 • #10
als de sifon eruit is hoor je dan wel geluid vanuit de afvoer van kletterend water? het lijkt me dat de afvoer ergens tegenloopt waardoor de buis vol staat
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #11
Je zei wc staat links onder in tekening.
1691487551050.png

Ook vind ik vreemd zoveel ontstopping stukken duss daar is een riool probleem
En er is geen kruipruimte hoe moet je bij de die OS wc komen
1691487756828.png

Zelf denk ik ook dat er water in die buis staat misschien verzakt en omdat er geen kruipruimte is hebben ze ontstopping stukken in gezet om regel matig de boel schoon te spuiten.
half volle afvoerbuis.jpg

Voorste stuk zit de onspanning achter niet misschien helpt het als leidingen schoon zijn gemaakt om achter buiten een extra ontspanning leiding buiten te zetten.
Anders laat een camera inspectie uit voeren hoe de toestand nu is van achteren naar gemeente riool want daar heb je ook vaak is kapot of vol wortels zitten.
 

BigBert

 • #12
Wat was er voor de douchegoot? Werkte dar probleemloos? Wat is aan de afvoerbuizen veranderd om de douchegoot aan te sluiten?
 

LoekV

 • #13
Bedankt iedereen voor de antwoorden en het meedenken!

@Wgb: Helaas kan ik niet eenvoudig bij de ontstoppingsstukken, daarvoor zou ik de hele inrit etc. moeten openhalen. Als ik de WC door trek, komt het water niet omhoog in de douche. Ik bedoelde dat het doortrekken van de WC geen invloed had op het weglopen van het water in de douche. Voor/tijdens/na het doortrekken van de WC loopt het water zeer langzaam weg in de douche als de droge sifon erin zit. De afstand tussen de twee OS'en is ongeveer 25m. Ik weet niet wat het afschot is, dat heeft de vorige eigenaar me niet verteld. De standleiding komt uit op het platte dak, zie onderstaande foto's. Als ik de WC door trek, of de kraan laat lopen, dan hoor ik dat inderdaad bij de uitgang van de standleiding. De lucht uit de standleiding stinkt ook wat naar riool (logisch lijkt me). Is het trouwens normaal dat het afvoerwater van het platte dak rechtstreeks in die standleiding kan stromen?

PXL_20230808_171212515.JPG
PXL_20230808_171241329.JPG


@Marcn.88: Als de droge sifon eruit is, en ik de douche aanzet, dan hoor ik inderdaad wat kletteren van water. De douche is op de begane grond, dus het klettert niet heel veel naar beneden.

@Henk253: Excuses, de WC staat rechtsonder in de hoek. En de deur die daar nu getekend is, is een ruime meter naar links verschoven. Goede vraag hoe je bij de OS wc moet komen. Achter de WC is betegeling, maar tussen die betegeling en de buitenmuur is behoorlijk wat ruimte. Misschien zit die OS daartussen gemetseld ergens. Maar daar kunnen we niet bij inderdaad.

Je zegt dat er misschien water in de buis staat. Over welke buis precies heb je het dan? Het huis is nieuw (van 2021), ik weet niet of dat betekent dat de kans op wortels etc. kleiner is? De OS helemaal boven op de tekening kunnen we niet benaderen. Die bovenste muur loopt op de erfgrens naar de achterburen. Dus waar die OS getekend is, zou bij de buren moeten zijn dan.

@BigBert: Er was niets voor die douchegoot. Het huis is nieuw (2021) en die douchegoot zat er vanaf het begin in. We zijn de eerste bewoners, maar hebben het huis niet zelf gebouwd of laten bouwen (gekocht van een aannemer die het voor zichzelf bouwde).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #14
LoekV schreef:
Als ik de WC door trek, of de kraan laat lopen, dan hoor ik dat inderdaad bij de uitgang van de standleiding.
Je hoort ook geluid als op de punten d, wc, wt en wt water wordt geloosd.
Als je bij de onderste en de bovenste os enigszins kan uitvogelen hoe hoog de bovenkant onder de grond ligt kan je misschien het afschot bepalen. Voorzichtig aftasten met een ijzeren staaf.
Vind het wel vreemd dat de standleiding aan de lage kant van het riool is geplaatst.
Het kan wel werken maar dan moeten alle buizen van het riool nooit vol staan of vol lopen met water.
De afvoer vuil water is rond 125 dus daar kan wel veel water in.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #15
Als dit huis van 2021 is dan zal er wel een bouwfout in zitten want het is vreemd dat je wel water hoort stromen bij ontspanning en de geur ook ruikt en achter ruik je dat niet en je hoort het niet.
12496_verloop_2.jpg

ik denk dat voorste stuk was 125mm buis en daar een verloop verkeerd in zit zodat de ontspanning voor wel werkt en het water terugstroomt naar achter en daar op hoopt.
Laat een camera inspectie uit voeren om te zien hoe het zit.
Met dat kan je naar die aannemer gaan voor oplossing garantie.
 

BigBert

 • #16
Ben het met Henk eens. Een verstopping door gebruik lijkt onwaarschijnlijk waardoor een constructiefout of verstopping tijdens de bouw voor de hand ligt.
 

LoekV

 • #17
Bedankt allemaal! Een camera-instpectie is waarschijnlijk inderdaad nuttig om te doen nu.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #18
Ik ben benieuwd wat de uitkomst is. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu