Douchebak op OSB vloer aansluiten op click vinyl (zwevend)

Pierre148

 • #1
Nog een topic rond OSB vloer in de badkamer, maar nu eens iets anders dan tegels of andere gelijmde vloer: click vinyl.

Deze vloer werd me aangeraden voor een badkamer wegens volledig waterbestendig.

Maar natuurlijk is een vloer een samenstelling van delen... Daar zit ook mijn uitdaging.

Concreet:

Hoe een (keramische) douchebak goed/mooi laten aansluiten op een dunne (5,5mm) zwevende vloer?Bijkomende info:
- Badkamer 10m² in oud herenhuis. Ongeveer 2x5m, waarvan in de hoek douchebak van 1,4m (langs de 2m zijde) op 0,9m (langs de 5m zijde).

- Houten balken waarop ik OSB 22mm tand & groef zou installeren (dwars op de balken en uiteinden op een balk laten uitkomen). Vijzen op de balken.
Nog aan het twijfelen of ik ze ook ga lijmen op de balken en tussen tand & groef (met PU/polyurethaan lijm). Als ik dat doe gaat later uitbreken (je weet nooit) echt een rotklus worden.

- Kerdi mat bovenop de OSB, vastleggen met tegellijm. Randen tussen de doekdelen en binnenhoeken (overgang OSB / pleistermuur) met Kerdi tape en hun bijhorende lijm (voor op bouwmaterialen).
Nog aan het twijfelen of ik de Kerdi over de hele vloer zou leggen en ook onder de douchebak, met verlijmen (met andere lijm voor kunststof hechting) aan de sifon die door de OSB zou worden gestoken in de holle vloer eronder.
Ik hoop dat de Kerdi mat + laag lijm de oneffenheden wegneemt, zodat de legrichting van de clickvloer niet meer uitmaakt.
Deze moet ik namelijk nu volgens de voorschriften dwars op de OSB richting leggen om overlap met naden te voorkomen (en inzakkingen, want OSB kan tot 1mm dunnen zijn op de randen/naden), maar dat zal niet mooi zijn in de gegeven badkamer-oriëntatie.

- Licht grijze/betonlook click vloer (vergelijkbaar met laminaat systeem) aan de randen met de muur af te werken met acrylaatkit zonder azijnzuur en een schuimrolletje erin om het "leven" van de vloer niet te hinderen (op instructie van de leverancier). Plinten erboven met vochtafdichtingstape eronder die aansluit op de click vloer.

- Douchebak in witte keramiek mag niet vastgelijmd worden. Moet ook kunnen "leven" volgens de leverancier. Rechtstreeks geplaatst op de OSB (eigenlijk op het Kerdi-doek dat op de OSB wordt gelijmd).
Hopelijk geeft dat niet teveel frictie zodat de keramiek zijn "ding" kan doen (al is dat volgens mij beperkt tot enkele micrometer, dus kwasi verwaarloosbaar).
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Pierre148

  • #2
  Het is OSB 3.
   

  Pierre148

  • #3
  Volgens de PVC vloerverdeler is het overkill om een Kerdi mat te leggen onder deze vloer. Erg duur en het click-systeem is kwaliteitsvol, dus een goede waterafsluiting.

  Ook onder de douchebak is het volgens de leverancier van de douchebak dan weer overkill. De sifon zal een goede waterdichtheid garanderen.

  Daarbij is de bedenking:
  Een vloer die waterdicht is gemaakt, maar het water dat dan nergens gecontroleerd wordt afgevoerd... Dat is niet erg zinvol (water kruipt toch uiteindelijk ergens weg, via deuropening, onder de douche, ...).
  Volgens de Kerdi producent zou je eigenlijk nog een extra waterafvoer van de vloer moeten voorzien in dat geval. Zelf had de technisch adviseur van Kerdi dat nog maar 2 keer gezien in zijn 20-jaar ervaring.

  Voor de aansluiting douchebak naar de muur toe heb ik wel al een goede oplossing gevonden:
  Soort tape die je enerzijds op de bak kleeft en aan de andere kant is een stuk Kerdi doek bevestigd. Dit moet je dan tegen de muur lijmen zoals gelijk welk ander Kerdi aansluitingsstuk.
  Af te werken met kit (tussen douchebak en muurafwerking, bij mij plexiglas).

  Voor de aansluiting van de douchebak met de zwevende vloer is mij aangeraden om met een acrylaatkit (azijnvrij) te werken (zonder schuimrol). Zo leg je deze wel "vast", maar de andere zijden zijn "vrij", waardoor de vloer wel kan leven.

  Andere opties hoor ik nog graag!

  De kit alleen lijkt me namelijk toch nog een groot risico. Ook al zou ik deze om de 2 jaar vervangen.
   

  Pierre148

  • #4
  Niemand andere opties?

  In afwachting blijf ik mijn verder onderzoek delen :D


  Dichting tussen PVC / click vinyl vloer en muur:
  Het blijkt voldoende van de 6 à 8mm speling met de muur gewoon "ongevuld/leeg" te laten. Plinten erboven die tegen de muur hangen en dan gewoon een silicone-voeg zetten tussen plint en vloer.

  Dichting tussen douchebak en vloer:
  - Indien de vloer rond de bak verhoogd zou worden (bij niet het geval) tot zo'n 20/25mm, dan kunnen de afdichtingsbanden voor douche-&bad-randen (zoals Kerdi-TS, Mepa Aquaproof, Sopro WDB 811,...) ook voor de connectie douchebak/vloer worden gebruikt.
  Ze worden dan vlak geplooid en onder de dekvloer, op de draagvloer gelijmd.

  - Bij mij gaat er uiteindelijk een volledige glazen hoek rond (met glazen draaideur), dus ik ga de afdichtingsband enkel tegen de 2 muren gebruiken. Erbuiten ga ik voor een eenvoudige silicone-voeg, deze ziet dan toch niet zo af op die plaats.

  Ter info:
  Sinds de nieuwe Duitse norm van 2017 rond waterafdichting in de badkamer, lijken er steeds meer leveranciers zo'n handige afdichtingsbanden ontwikkelen.
  Het bespaart enerzijds een afdichting onder de douchebak (lijkt me zo al zinloos), maar belangrijker, zorgt voor een geruster hart bij het verouderen van je siliconevoeg IN je doucheruimte.
  Als deze begint te lekken, is de afdichting er achter om dit verder tegen te houden.
  Er zijn ook snijbeschermingen op de markt om het vervangen van de silicone veiliger te maken (je zou maar eens door je waterdichte doek tegen de muur snijden). Maar ook al bieden ze het allemaal aan (om dan tegen de waterdichte doek te installeren), bij de distributeurs horen ze het in Keulen donderen als je er naar vraagt. Benieuwd hoe dit in de toekomst zal evolueren buiten Duitsland...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu