Douche wordt zeer heet bij koud water tap elders.

Pigion

 • #1
Wij hebben in de douche een Grohe thermostaatkraan. Deze regelt naar behoren. Echter als elders koud water wordt getapt (wastafel, toilet in badkamer of in de keuken) dan wordt het douchewater erg heet. Kennelijk gaat er dan te weinig koud water door de thermostaat kraan.
Onder standaard omstandigheden, dus zonder tap elders, kan ik de temperatuur goed naar koud regelen.Het warme water wordt geleverd door een Remeha Calenta 40C.
Wat kan de oorzaak zijn en hoe het probleem te verhelpen?
Pigion
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • AvDijk

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ik weet dat het vanaf afstand gemakkelijk praten is, maar de oplossing zou zijn:
  een koudwaterleiding aanleggen van de ketel (net voor de inlaatcombinatie) naar de douchekraan.
  Zo lang er druk op de koudwater inlaat van de ketel staat, staat er dan ook voldoende druk op de koudwater inlaat van de douche.
  Nu is er blijkbaar restrictie in de koudwaterleiding naar de douche, die er niet is in de koudwaterleiding naar de ketel.
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #3
  De kraan werkt toch niet goed.
  Een goedwerkende kraan laat geen drup heet water door als er geen druk op de koud water staat.
  Andersom idem.
   

  Pigion

  • #4
  Voor de duidelijkheid:
  De ketel staat boven (semi bungalow) de badkamer is naast onze slaapkamer beneden. De warmwaterleiding is daardoor al 5 m langer, gaat bovendien door een platen-warmtewisselaar. Ik kan mij niet voorstellen dat de weerstand lager is dan in de koudwaterleiding direct naar de badkamer.
  Als oorzaak van het probleem zou mij kunnen voorstellen dat de mengkraan aan de koudwaterzijde te veel weerstand heeft, b.v. door nauwe boringen. Ik heb dat die kraan nog nooit uit elkaar genomen, is ca. 5 jaar oud.
  Pigion
   

  Neesje

  Specialist Verwarming
  • #5
  Thermostaatgedeelte is defect, mag nooit te heet water doorlaten.
   

  Pigion

  • #6
  Ik vind het merkwaardig dat het thermostaatdeel stuk is omdat hij wel goed regelt als ik de temperatuur omhoog of omlaag breng.
  Pigion
   

  Pigion

  • #7
  Oei, even naar een nieuwe thermostaat voor de Grohe Compass 1000 gekeken. Dat is wel even schrikken om daar €122,- voor af te tikken en dan krijg je nog een universeeltje. Originele na 8 jaar niet meer verkrijgbaar!!! Ik denk maar eens te kijken naar een andere kraan.
  Vraag blijft: waarom gaat zo'n ding stuk. We zitten er niet constant aan te draaien, water is hier zacht en de temperatuur van het water af Ketel is ingesteld op 55 C.
  Pigion
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #8
  Ik krijg het vermoeden dat er toch ergens een flinke vernauwing in de koudwater leiding moet zitten, ook gezien je nieuwe topic.

  Je schrijft 6 liter per minuut bij de uitstortgootsteen, dat is heel minimaal op een normale tapkraan moet je minimaal 10 liter per minuut kunnen tappen.

  Grote kans dat hierdoor ook de temperatuur extreem schommelt aan de douchekraan.
   

  Pigion

  • #9
  @Hessie,
  Zie mijn bericht bij de keukenkraan. Proefondervindelijk aangetoond dat 18 l/min. getapt kan worden boven de uitstort-gootsteen. Kan dan toch het het dure thermostaat element zijn?? :cry:
  Pigion
   

  Verwarming Sp.

  Specialist Verwarming
  • #10
  Dat lijkt wel de enige mogelijkheid die over blijft...

  Heb je ook een bad? Dan kun je bij wijze van proef de kranen verwisselen, en kijken of het probleem mee verhuisd.

  Kijk ook even of er zeefjes zijn geplaatst achter de kraan, of misschien s-koppelingen met inbouwde rubbers, die willen ook wel eens dicht gaan zitten (maar dan meestal op de warme leiding)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu