Douche/toilet renovatie oud huis

Suepahfly

 • #1
Ik heb plannen mijn douche/toilet ruimte te vernieuwen. Ik woon in een A'dams appartement op de 1e verdieping. Mijn huizenblok (4 woonlagen + zolderbergingen) stamt uit 1913.
Toilet en douche zijn gecombineerd in één (vrij krappe ruimte). Mijn wensen: (a) nieuwe tegels die wel allemaal heel zijn. (b) De waterleiding in de muur wegwerken. (c) Een hangtoilet installeren.

Voor (a) en (b) voorzie ik geen rare dingen.

Voor (c) wel:

De vloer bestaat momenteel uit een granito bak met meeggegoten opstaande drempel en randjes. Er zit een doucheputje in en een afvoer voor de WC. De wc-/douchevloer ligt ongeveer 10 cm boven de rest van mijn vloer.

Mijn huidige toilet staat ronduit in de weg. Maar ja dat afvoer gat zit nou eenmaal op die plek in de granito vloer. Ik zou juist graag een hangtoilet installeren in de hoek, zodat er meer inloopruimte naar de douche overblijft. Dat betekent wel dat er een nieuwe afvoer voor de WC moet komen.

De opties die ik zie:
(1) De granito vloer er helemaal uit en een nieuwe vloer storten (op zwaluwplaat?)
(2) Rond de huidge WC afvoer uithakken + uithakken 'geul' naar de hoek. Dan met bochten afvoer omleggen naar de hoek. Vervolgens weer dichtmaken en de vloer schilderen of overtegelen.

Overigens zit er in de wc-/doucheruimte ook een koker met neem ik aan de rioolstandleiding. Maar is dit dan de standleiding van mij alleen of ook van 2 en 3 hoog? De standleiding zal ook niet van PVC zijn. Probleem?

Is er een beetje te werken in zo'n granitovloer? Of zijn die echt kneiterhard?
 

Fiesiekus

 • #2
Compliment, je hebt er al grondig en goed over nagedacht. Het beste is denk ik toch de bestaande vloer er helemaal uit en een nieuwe betonvloer storten. Wat zijn de vloerafmetingen?

Die standleiding kan ook wel voor je bovenburen zijn; kwestie van de koof openmaken en luisteren of je iets hoort "vallen" van boven als ze daar doortrekken.
 

Suepahfly

 • #3
Vloer is ongeveer 170 bij 90 cm.

Als de standleiding een gedeelde leiding is, dan moet ik een en ander dus even goed afstemmen met mijn bovenburen :)
Tenzij ik de standleiding gewoon in tact kan laten en de oude vloerafvoeren kan verleggen.

Ik neem aan dat er in de vakhandel materiaal te vinden is om overgangen van PVC naar iets anders te maken?
 

Fiesiekus

 • #4
Ja.

Bij een vloer van die afmetingen kan je niet veel anders doen dat wat er ligt, eruit boeksen. Daar een sleuf in maken is geen doen; de 2 stukken die je overhoudt, worden instabiel.

Succes. Foto's?
 

Suepahfly

 • #5
Zoiets dacht ik al ja. Maar geen ervaring mee (voor alles een 1e keer :wink: )

Ik zal straks even wat foto's regelen. Eerst even koken/eten nu.

Bedankt zover.
 

Suepahfly

 • #6
Hierbij twee foto's om een idee te geven van vloeroppervlak en indeling op dit moment.

(a) de deur (onderin de foto) en de huidige wc. Links het doucheputje. Links bovenin de koof waarin de standleiding zit.


(b) de douche. (deze foto past dus links naast foto (a).


De toilet zou ik dan graag hangen in de hoek waar nu de toiletborstel staat. Met een extra korte pot hou je dan relatief veel meer inloop ruimte naar de douche vrij.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #7
Ook een mogelijkheid is om het toilet schuin in de hoek te zetten (dus geen hangtoilet) en een hoekreservoir te gebruiken.
 

Suepahfly

 • #8
Op zich een optie. Maar dan zit het afvoergat nog steeds op een onhandige plek: te ver naar de deur toe, waardoor de pot nogal dicht naar de deur komt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Hoe is de constructie van de vloer, ligt die op balken of is het een betonvloer.
Niet alles kan zo maar afgebroken worden, dat kan alleen wanneer de granito op houten balken ligt.
Bij een betonnen vloer komt u bij de onderburen terecht.

Vraag e.e.a. eens na bij de vve of de verhuurder die hebben waarschijnlijk vaker met dit bijltje gehakt of info over de opbouw van de vloer.
Mogelijk dat u zelfs toestemming nodig hebt van de vve of verhuurder.
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #10
Suepahfly schreef:
Op zich een optie. Maar dan zit het afvoergat nog steeds op een onhandige plek: te ver naar de deur toe, waardoor de pot nogal dicht naar de deur komt.
Ik bedoelde met een verplaatste afvoer, zodat de pot zovermogelijk in de hoek komt en er meer inloopruimte komt.
 

Suepahfly

 • #11
@Jan: er is geen beton te vinden in dit huis volgens mij (bj. 1913). Op houten balken dus. Daarom ligt de vloer ook zoveel hoger lijkt me. Mijn bovenburen hebben destijds ook die granito vloer verwijderd en ik heb nooit naar ze kunnen zwaaien vanuit mijn badkamer :wink:
Het gaat hier overigens om een koopappartement. Er zal ook geen wijzing plaats vinden in de dragende muren e.d. Maar ik kan zeker eens navragen bij de VvE of er meer bekend over is.

@Frank: Op zich neemt een hangend toilet net zoveel ruimte in als een staand, toch? Tenzij ik een staande pot helemaal in de hoek schuif en de stortbak een stuk hoger hang. hmmm.... Hoe dan ook. Dan zit die vloer 'dwars'.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #12
Een hangend toilet met een dun reservoir en een verkorte pot neemt tot 10 cm minder ruimte in dan een gewoon toilet.
Van een hoektoilet weet ik het zo niet maar daar valt ook winst te behalen doordat die minder ruimte in beslag neemt naar de deur toe.

Ik zou de vloer eruit halen, de planken verwijderen, een nieuwe afvoer aanleggen en een nieuwe vloer maken met lewisplaten.
 

Kloek77

 • #13
Ik heb er mijn twijfels over of de standleiding wel in dat koofje zit, hij kan ook in een loze ruimte achter de spoelbak zitten.
 

Suepahfly

 • #14
@Kloek77: dan zit ie bij de buren achter een (voor mijn gevoel) dikke muur. De buren hebben hun douche toilet aangrenzend aan mijn douche ruimte. Aan de andere kant van die muur met die koof.

@Jan: ik kan inderdaad veel ruimte sparen door die hoek te gebruiken. Zie onderstaand schetsje. Ik ben daarin uitgegaan van een hangtoilet dat specifiek voor hoekinbouw bedoeld is (vekrijgbaar bij gewone dhz zaak) gecombineerd met een korte pot.


 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu