Douche borrelt als het toilet doorspoelt

Ripley

  • #1
Zie ook Afvoeren in nieuwe badkamer topic.
Ik heb ongeveer zo'n opstelling. Ongeveer, want hij is aangelegd door de vorige bewoner en ik weet niet precies waar de douche en wasbakken op de 110mm zijn aangesloten. Wat overeenkomt zijn de 110mm standleiding zonder ontspanningsleiding en een beluchter direct bij het toilet (heb ik toegevoegd d.m.v. een klemzadel). Bij mij werkt dat niet goed. Geen last met de wastafel, maar de douche borrelt als het toilet doorspoelt. De beluchter heeft de zaak een klein beetje verbetert. Er blijft nu genoeg water in het waterslot van de douchebak om stank tegen te gaan.

Het zou kunnen zijn de de foutieve aanleg van de standleiding (ja, ook niet correct aangelegd) hieraan meewerkt. Die eindigt namelijk in een knie i.p.v. twee 45 graden bochtjes met een recht stuk ertussen. Ik kan me voorstellen dat daar het afvalwater eventjes ophoopt en zo een overdruk creeert.

Ooit wil ik een nieuwe badkamer aanleggen en dan moet ik deze situatie oplossen. Ik zat eraan te denken om aparte standleidingen te maken voor het toilet en voor de wasbak + douche. Maar of dat werkt wilde ik hier nog een keer vragen. :?
 

Ripley

  • #2
Mijn bericht is niet bedoeld als kaping. De TS vroeg zich af of hij be/ontluchtingsproblemen kan verwachten bij zijn ontwerp. Ik heb ervaring met een vergelijkbaar ontwerp en deel dat met hem. Tevens deel ik een nog niet uitgediepte gedachte voor mijn situatie, waar hij wellicht zijn voordeel mee kan doen.
 

Fiesiekus

  • #3
Ripley schreef:
Het zou kunnen zijn de de foutieve aanleg van de standleiding (ja, ook niet correct aangelegd) hieraan meewerkt. Die eindigt namelijk in een knie i.p.v. twee 45 graden bochtjes met een recht stuk ertussen. Ik kan me voorstellen dat daar het afvalwater eventjes ophoopt en zo een overdruk creeert.
De knie in het verticale of in het horizontale deel van de leiding?
 

Ripley

  • #4
Onderaan de standleiding. Nu dit mijn topic is geworden:
  1. Badkamer is circa 2 x 2 m.
  2. Standleiding in een hoek, waar ook de wastafel staat;
  3. Douche in tegenoverliggende hoek;
  4. Toilet in een hoek tussen standleiding en douchebak;
  5. Geen idee op welke wijze de aansluitingen van wastafel en douche op de 110mm buis zijn gemaakt. Ik vermoed dat de douche te dicht bij het toilet is aangesloten. De wastafel zal een eigen aansluiting hebben op de standleiding (dubbel T-stuk o.i.d.) of vlakbij de standleiding op de 110mm van het toilet zijn aangesloten.
  6. Standleiding loopt van badkamer op de 1e (start onder de betonvloer) naar de kelder;
  7. Eindigt daar aan het plafond van de kelder in een knie die overgaat in een horizontale leiding die met 2x knie (min of meer horizontaal) naar buiten gaat.
  8. Vlakbij de doorvoer naar buiten is een aansluiting 50mm die naar zolder loopt, waar de CV, wasmachine en ont-/beluchter zijn aangesloten.
Die knie moet volgens de regeltjes dus eigenlijk 2 x 45 zijn met een tussenstuk van minimaal 250 mm. Mijn gevoel zegt me dat een knie kortstondig tot ophoping van afvalwater leidt, terwijl de 2 x 45 oplossing blijft stromen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb de opsomming even genummerd, dat praat wat makkelijker. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
En een tekening is nog gemakkelijker :wink:
 

Garmin

  • #7
Of een bocht van 90 graden het probleem is weet ik niet zeker.
De afvoer van een zwevend toilet begint ook met een haakse bocht, en deze is zelfs kleiner als 110 mm.
 

Ripley

  • #8
Dit toilet heeft ook nog 3 haakse bochten direct bij het toilet. Achteruitgang, dus knie om parallel aan de muur te draaien, dan 1 naar beneden om onder de vloer te komen, dan (neem ik aan) 1 om naar de standpijp te gaan. Deze bochten zitten echter allemaal achter de aansluitingen van de douche en de wasbak en zullen daardoor geen drukproblemen opleveren (meer gebaseerd op intuitie dan op kennis).

Wat denk ik wel van belang is, is dat het leegtrekken van de douchesifon pas gebeurt als de toiletspoeling op zijn einde zit. Ik schat dat het afvalwater dan de onderkant van de standpijp heeft bereikt. Zodra het eerste afwalwater de buis afsluit bij de knie, zal al het water dat dan nog toestroomt een onderdruk creëren. Altans, dat is mijn theorietje. Met een beeindiging van de standpijp volgens het boekje (2x 45 graden), blijft de afsluiting misschien achterwege.
 

Fiesiekus

  • #9
Zoals u zelf stelt klopt 't denk ik: een onderdrukprobleem. Ik vraag me af of 2 x 45 graden beter wordt: het water gaat dan nog iets sneller stromen.

Die beluchter bij 't toilet: belucht ie ook echt goed?
 

Ripley

  • #10
Hij doet 't wel, maar of het voldoende is, kan ik niet beoordelen. Misschien moet het wel een 110mm beluchter zijn, wie weet. Is nu een 40mm exemplaar schat ik.

Ja het gaat wel harder stromen, maar mijn theorietje is dat er dan geen hydraulische afsluiting ontstaat. Snel stromen = dunne stroom, langzaam stromen = dikke stroom.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Zonder tekening is het voor ons moeilijk of zelfs niet te beoordelen, nu worden er een aantal theorieen op losgelaten terwijl niemand precies weet hoe het nu eigenlijk in elkaar zit.
 

Ripley

  • #12
Ok, hier een plaatje:



Ik weet dus niet hoe de wastafel- en douche-aansluitingen lopen. Eigenlijk ook niet hoe de toiletaansluiting loopt, maar de getekende leiding is zeer waarschijnlijk de werkelijke loop.

In het zijaanzicht heb ik de douche-aansluiting weggelaten, omdat die voor de toiletaansluiting zou lopen. Maakt het plaatje niet duidelijker.

Op het schuine stuk in het zijaanzicht is de verzamel/standleiding naar de zolder (CV, wasmachine, ontspanningsleiding) aangesloten (50mm).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
In de nieuwe situatie de standpijp recht onder het toilet maken en de aansluitingen van de douchebak en de wastafel hier met een stroomteestuk op aansluiten, de standleiding doortrekken naar boven als ontspanningsleiding.

De ontspanningsleiding voorkomt over- en onderdruk in de leidingen van de douche en wastafel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu