Doorvoer afzuigkap dichten

Bas_Boswachter

  • #1
Hoi,

Op ons platte dak (bouwjaar 2000) zit nog een ventilatiepijp die was aangesloten op een afzuigkap. Deze bestaat echter al geruime tijd niet meer en is dus eigenlijk een loze buis vanuit de keuken direct naar buiten. Dit is niet alleen inefficiënt voor de warmte maar het grootste probleem is dat door dit pijpje 1 zonnepaneel minder gelegd kan worden. Hij hoeft niet per se weg maar moet wel een stuk lager. Helemaal weghalen is ook niet wenselijk omdat de pijp vast zit aan de dakdekking en ik zoiets niet zomaar goed op kan lossen.

Mijn vraag is nu hoe kan ik het beste dit waterdicht afsluiten? Ik kan de buis afzagen tot x cm boven de grond en er dan iets (een pvc buis met afdichtkap?) overheen zetten en afkitten met siliconen? Of gewoon een zinken plaat direct op de afgezaagde rand kitten?
Ook zou ik de buis willen volpurren maar ook hier weinig ervaring mee, is dat het makkelijkst vanaf het dak erin te spuiten of vanaf de keuken omhoog.
Tot slot, tenzij de buis helemaal hermetisch af te sluiten is zal ik hem denk ik net wat hoger moeten laten dan de dakrand om te voorkomen dat als het een keer extreem regent en de afwatering niet voldoende werkt het niet eerder via de buis de keuken in loopt dat over de rand van het dak.

Zie ook de fotos, zo nodig kan ik er meer maken. Hebben jullie nog tips over hoe dit goed aan te pakken?
IMG_20221127_133021.jpg
IMG_20221127_132959.jpg
IMG_20221127_133004.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als het kan voorlopig vlak boven het plafond want ik krijg de indruk dat er nogal wat vocht zit.
Daarna inkorten je kan eigenlijk alles voldoende hoog op de plakplaat maken.

Toch is het beter de doorvoer dusdanig van het dak te zagen, halen of wat dan ook.
Afdichten met een flink stuk dakbedekking is een betere oplossing.
De dakbedekking wil met de tijd nog wel eens loslaten van de plakplaat van de doorvoer.
 

Bas_Boswachter

  • #3
Dank voor de reactie! Helaas begrijp ik het als leek niet helemaal. Ik ben het er mee eens dat het best zou zijn helemaal weghalen en opnieuw bedekken maar dat kan ik zelf niet (geen idee hoe, en het proberen en een lek creëeren geeft grote ellende) en de zonnepanelen komen 20 december dus tijd voor een dakdekker is er niet echt. Ik zag net bij de bouwmarkt een pvc eindstuk met schroefdop liggen. Ongeveer 10cm hoog. Is het een idee om de buis op ongeveer 8cm af te zagen, deze pcv buis er overheen en overal afkitten en dan die schroefdop erop? Het is een beetje een buurman en buurman oplossing, of is dit ook vragen om een lekkage?

https://www.pvc4u.nl/product/eindst...ouYsAe5yPXzlcQCAvtGn6yt9uRnC1s7BoCFrcQAvD_BwE zoiets?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als deze over de opstaande rand valt van de doorvoer zie foto 2 zou dat iets kunnen zijn.
Een bovenstuk van de plakplaat afzagen, boven de rode lijn, is geen probleem maar niet lager dan de opstand van het dak hoog is en dan daar iets overheen zetten.

Doorvoor inkorten.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu