Doorslaand vocht geverfde steensmuur

Elisa90

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb een woning uit 1896 met een steensmuur aan de achterzijde. Hierlangs loopt een regenpijp die groen ziet en waar het water langs loopt als het hard regent. Ook de gevel achter de pijp ziet groen en tot ca 50 cm vanaf de grond is de gevel ook groen rond de pijp.

Daar waar de regenpijp loopt, zit aan de binnenzijde een hoek van de keuken en slaat het vocht door. De binnenmuur is koud, vochtig en het tast nu ook de keuken aan. De muur moet nog betegeld worden maar ik wil uiteraard eerst het vochtprobleem oplossen.

Ik vermoed dat de regenpijp verstopt zit en schoongemaakt moet worden of zelfs in zijn geheel vervangen moet worden.

De regenpijp pakken we eerst aan. Daarna dacht ik de gevel te impregneren, maar de onderste 50 cm is wit geverfd en daarvan dacht ik gelezen te hebben dat impregneren geen zin heeft. Ook vraag ik me af of het vocht dan na verloop van tijd verdwijnt, of dat we daar nog wat extra voor moeten doen.

Heeft iemand advies hoe ik dit het beste kan aanpakken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Verstopping of lekkage bij de stadsuitloop.

Plaats eens wat foto's. Ook van de aansluiting regenpijp bovenop dak/goot.
 

Elisa90

  • #3
Bedankt voor de reactie. Ik heb nu alleen foto's die vanaf beneden gemaakt zijn. Zal morgen in daglicht bij de bovenburen langs gaan om vanaf daar foto's te maken. Wij hebben daar overigens geen verstopping gezien maar wellicht zit dat net iets onder de bovenkant waardoor we er niet bij kunnen?

Rechts van de regenpijp is onze zijde:




Dit is aan onze kant van het tuinhek, de gevel bij de keuken:


Aansluiting van de regenpijp bij de grond (zit bij de buurman ivm hek, heeft dit volgespoten met pur na vervanging van zijn eigen pijp):


Keuken binnen:
 

Marcn88

  • #4
Die zinken afvoer is aan zn eind en dient in zn geheel vervangen te worden, dan muur katen drogen voor verdere werkzaamheden
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De PUR moet meteen weg! En controleer of de bestrating de goede kant op afwatert. De PVC afvoer lijkt een scheur in te zitten?

Dit soort klussen doe je in overleg met de vve.
 

Elisa90

  • #6
Dank voor de reacties. Helaas is het nog niet gelukt boven te kijken en foto's te maken omdat we steeds niet tegelijk thuis waren. Morgenochtend lukt dat wel en komt er ook iemand langs om de boel te bekijken en een offerte op te stellen.

Onze VVE is (nog) slapend maar we hebben goed contact dus dat regelen we inderdaad samen.

Nogmaals dank voor de reacties. Erg fijn om alvast een idee te hebben en geen onnodig hoge offerte door m'n neus geboord te krijgen..

Zal morgen een update geven.
 

Elisa90

  • #7
Er is iemand wezen kijken en dat aan voorkant bovenaan wat een scheur leek te zijn, is een oude reparatie. Wel is de pijp aan de achterzijde op meerdere plekken gescheurd en moet hij dus geheel vervangen worden. Dat wordt z.s.m. gedaan en waar de pijp de grond in verdwijnt, wordt ook het pur weggehaald en vervangen door zand en/of cement.

Dank voor de hulp!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Goed om deze geheel te vervangen. Maar géén cement gebruiken!
 

Elisa90

  • #9
Bedankt voor de tip, zal het doorgeven
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu