Doorslaand vocht onder maaiveld

Dianevandekop

  • #1
We hebben een dijkboerderij en in onze bijkeuken hebben we de betimmering verwijderd en hebben hier een erg natte onderzijde van de muur. We willen de muur gaan isoleren en een wand ervoor plaatsen
Nu zal eerst de muur geen vocht meer door moeten laten. Aan de buitenzijde kunnen we niets omdat we aan een dijk zitten. Welk middel kan ik aan de binnenzijde gebruiken? Ik kom er niet uit...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Tegen drukkend grondwater zal een simpel impregneermiddel niet helpen. Mijn advies is om een specialist in te huren welke van buitenaf of door de wand heen kan injecteren.
 

Dianevandekop

  • #3
Walker dank voor je reactie. Via buitenzijde is erg lastig hier ligt asfalt... Dus van binnenaf is er niet aan te doen ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Eens met Walker. Maar dit gaat een zwakke plek blijven. Waarschijnlijk gemetseld. Dat is eigenlijk dus niet goed gebouwd. Het was ook niet voor niets afgetimmerd.

Hou de voorzetwand goed los (>2 cm spouw). En ga de spouw zo goed mogelijk ventileren met buitenlucht. Zorg dat de voorzetwand tegen vocht kan, en/of plaats een goede dampopen folie aan de spouw-kant.*

Let erop dat de vloer ook een zwakke plek is. Het gaat in dit geval vooral om de koudebruggen. Daardoor ontstaat condens op de koudste plek. Als de wand straks geisoleerd is, kan er condens op de vloer komen.


* ik nijg ernaar om een dampdichte folie te adviseren aan de buitenkant van de voorzetwand. Dan het beste aan de binnenkant een klimaatfolie. Maar als de spouw goed genoeg geventileerd is, zou dit niet nodig hoeven te zijn.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Binnenzijde stucadoren met een waterdichte mortel op cement basis.
Het beste is idd aan de buitenzijde, maar bij een goede uitvoering kan het ook aan de binnenzijde.
Er zijn hiervoor speciale mortels in de handel.

Een metselaar die nog kelders kan metselen zou er ook een halve steen voor kunnen zetten.
De aansluiting met de vloer blijft kritisch.

Voorzetwand plaatsen zonder de muur waterdicht te maken is vragen om problemen.
 

Dianevandekop

  • #6
Dank rola en eikenhout voor de reactie
De voorzetwand komt idd van de muur af is de bedoeling de vloer is geheel droog en is het puur de muur die nat is.
Dus als ik het goed lees zou ik de muur kunnen stucen met waterdichte mortel en dan aan de achterzijde van voor zet wand dampfolie plaatsen ?

Groet Diane
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Correct.
Je moet wel zeker weten dat de muur waterdicht is voordat je de voorzetwand plaatst. Dus minimaal een najaar, winter en voorjaar na de reparatie wachten. Je gaat anders bloemkolen en schimmels kweken tussen de twee wanden.
 

Dianevandekop

  • #8
Dank je wel! Dat sowieso we willen er een jacuzzi hoek van maken en dat moet wel goed zijn dan he ;-) dank je wel!
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #9
De muur is wel af te dichten met waterdichte mortel maar deze is nog wel altijd dampdoorlatend. Je zult inderdaad een spouw er tussen moeten laten. Alles moet wel tot op de steen worden weggekapt/gereinigd/kiesol aanbrengen en vervolgens 3 lagen mortel aanbrengen met blokkwast met tussentijdse droog tijden. En waarbij de kim extra aandacht nodig heeft.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Ik heb hier vraagtekens bij, de vochtbelasting zal heel hoog worden door de jacuzzi met daarmee een aanslag op de gezondheid door schimmels op de muren/wanden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
De jacuzzi verandert de zaak inderdaad. Gebruik absoluut alleen materialen die tegen water kunnen. Dus een harde isolatieplaat en metselwerk. En zorg voor een ruim voldoende ventilatie van de ruimte.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu