Doorslaand vocht in nieuw stucwerk

Van Vliet

  • #1
Beste forumleden,

Regelmatig maak ik gebruik van de kennis die te vinden is op Klusidee, nu heb ik zelf een vraag....

We zijn ons souterain aan het renoveren en nu is er een muur waar we een vochtprobleem hebben.
De muur is tot op de baksteen 'schoon gestript', behandeld met voorstrijk en toen gestuct.
Vervolgens is er aan de buitenmuur een regenpijn los geraakt en is tijdens de heftige regenperiode in november de muur flink nat geraakt.
Toen de eerste tekenen van vocht zichtbaar werden is de regenpijn hersteld en hebben we regelmatig een straalkachel gebruikt om de muur te drogen. De vochtplek trekt echter niet weg... sterker, hij wordt steeds groter. Ik kan geen andere lekkage bron vinden of bedenken.

Twee vragen:
Kan het zijn dat na een periode van 2-3 maanden het vocht nog niet uit een muur is verdwenen?
Hoe lossen we dit op: nog langer laten drogen of stucwerk weer verwijderen en opnieuw aanbrengen?

Bijvoorbaat dank voor het meedenken.

Met vriendelijke groet,

Van Vliet

 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #2
Eerst antwoord op jouw vragen. Dat het na 2 a 3 maand nog niet droog is kan. Ik zou het stucwerk laten zitten. Wanneer het droog is moet er isolatie voorstrijk op en daarna schilderen anders komen de vlekken er weer doorheen.
Souterrain zit deels onder het maaiveld maar ik krijg het idee dat dit niet van toepassing is op deze muur vanwege de balken laag en keuze gipsproduct klopt dat? Hoe is de muur opbouw? Enkelsteen/Steens/spouw(met of zonder isolatie)
 

Van Vliet

  • #3
Beste Dennis,

Dank voor je snelle reactie.
Deze kamer ligt volledig 'bovengronds' en was bij koop van het huis vochtvrij.

De muur is +/- 21 cm dik (steens dus geloof ik). De muur is niet geïsoleerd maar we zijn wel van plan deze muur aan de buitenzijde te isoleren. Ik ga er van uit dat dat pas kan als ie droog is.

Ik heb gehoord dat het drogen van een natte muur ongeveer "1 cm per maand" duurt... klopt dat? Dan zijn we nog even verder voordat we kunnen gaan schilderen...
 

Van Vliet

  • #4
Oh ja... en de muur is aan buitenzijde wit geschilderd. Geen idee of dat invloed heeft...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat heeft idd invloed, de uitwaseming van vocht naar buiten is minimaal door de verf, alle vocht moet er dus aan de binnenkant van de muur uit.
Daardoor is de vlek groter geworden, het heeft dus tijd nodig om te drogen.
 

Van Vliet

  • #6
Dank Jan,

Ik kan begrijpen dat die verf een rol speelt. Er komt komende week een vochtspecialist kijken en ik laat jullie weten wat daar uitkomt.

Dank tot zo ver.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
Zoals Jan al heeft gezegt kan de verf invloed hebben. Een volledig volgezogen steens muur met een slechte dampdifusie naar buiten (evt door verkeerde gevelverf) kan lang duren voordat het droog is. Gemiddeld genomen droogt een stuclaag of beton/cementdekvloer 1 cm per week. Ik verwacht dat je 20 cm dikte steensmuur+ 1cm stuklaag 21 weken aan kunt houden. Verwarmen en goed ventileren versnelt het drogen. Het is goed dat je een specialist in hebt geschakeld die kan de situatie plaatselijke bekijken. Ben benieuwd naar zijn oordeel. Laat het ons weten zou ik zeggen😉
Betreft de buitengevekisolatie je kunt dit wel aanbrengen maar hierdoor vertraagt je het droogproces.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu