Doorlussen WCD ongeaard

Maho1979

 • #1
Beste allemaal,

Ik ben momenteel een kamer thuis aan het opknappen. Deze wordt als werkkamer gebruikt en heeft momenteel een ongeaard stopcontact (zie foto). omdat ik niet met allemaal verlengsnoeren wil werken wil ik 3 extra Stopcontacten plaatsen mbv het attema p25 (zie bijgevoegde foto) systeem. De belasting is alleen voor pc /printer/ beeldscherm doeleinden.
Mijn idee is om met een huishoudkabel de drie extra stopcontacten in serie te plaatsen. Nu vraag ik me af of ik die mag doorlussen op het wcd zelf of moet ik werken met lasdoppen/klemmen?
En als ik mag doorlussen op het wcd zelf, mag ik dan de huishoudkabel (het begin dus) bevestigen onder de schroef van het bestaande inbouw wcd?

alvast dank voor het meedenken
Marnix

47DF289F-C3C0-406A-AD01-E4AC24E543CF.jpeg BB6A301C-529E-4FB6-ADA7-CDD5BAED39EA.jpeg
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Een computer is een klasse 1 apparaat en moet in een geaarde wcd voor uw eigen veiligheid, vandaar dat de fabrikant er ook een geaarde stekker aangezet heeft.

Huishoudkabel zegt mij niets.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Lampje45

 • #3
In een werkkamer zit meestal apparatuur die geaard dienen te zijn zoals een computer.
Dus ik zou de zaak nu je aan het verbouwen bent goed aanpakken en tevens een aardedraad bij trekken.
En een WCD met randaarde mag je nooit ongeaard aansluiten. Ook het vastzetten van huishoudkabel aan een bestaand wandcontact is dus niet toegestaan.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Freakie

Maho1979

 • #4
Bedankt voor jullie antwoorden.
ik heb even gekeken en in de centraaldoos in het plafond zit een aarde draad. Ik ga vanaf hier een nieuwe VD draad met aarde naar het inbouwstopcontact trekken. Kan ik deze draad dan vervolgens doorlussen naar de andere 3 op de wcd zelf zoals hierboven beschreven of moet ik doorlussen met lasklemmen bij elke nieuwe wcd?
 

Lampje45

 • #5
Ik zou zeggen gebruik gewoon een meervoudige opbouwwandcontactdoos, ben je gelijk klaar.
507902_q-link_meervoudig_6602660.jpg
 

Maho1979

 • #6
De reden waarom ik 3 punten wil maken, is dat ik niet met verlengsnoeren door de kamer wil werken. Omdat er op verschillende plekken in de kamer iets aangesloten moet worden wil ik drie verschillende punten maken indien mogelijk, vandaar .
 

ABCDE

 • #7
Stopcontacten staan nooit in serie maar parallel en huishoudkabel ofwel vmvl is niet toegestaan hiervoor.

Of je kunt doorlussen op de stopcontacten wordt bepaald door de stopcontacten; wel of geen dubbele contacten
 

Vonkenvanger

 • #8
ABCDE heeft gelijk: als je stopcontact dubbele aansluitpunten heeft, kun je prima doorlussen. Als je stopcontact geen dubbele aansluitpunten heeft zul je achter de stopcontacten drie doppen of klemmen moeten plaatsen om de boel af te takken en door te lussen. Gebruik voor het doorleggen naar WCD 2 en 3 een kabel die gewoon 16ampere aankan (dus 3x2.5mm) of gewoon 3 x een losse VD 2.5 mm draad.
Je wilt niet het risico lopen dat iemand in een later stadium zonder er bij te denken een zwaar apparaat op WCD 2 of 3 aansluit (stofzuiger of zo) en dat er een stuk Hema huishoudkabel in je muur langzaam begint op te gloeien.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #9
Vd draad mag dan wel weer enkel in een goot met dubbele bodem zodat de schroefkoppen weg gewerkt zitten. Anders mis je dubbele isolatie.

XMVK kabel kan dan een oplossing zijn.

Indien de wcd geschikt is voor doorlussen dan kun je dat inderdaad doen maar liefst wel beperkt dus max. 2x bijvoorbeeld . Niet blijven doorlussen.

Vaak lukt het niet om enkel een aardedraad erbij te trekken en kun je beter alle 3 de kleuren opnieuw trekken.

Huishoudkabel is geen standaard naam in de elektra maar zulke snoeren kunnen doorgaans ook prima 16A aan. Probleem zit hem in het feit dat het soepele aders zijn en die kun je niet fatsoenlijk in schakelmateriaal bevestigen.
 

ABCDE

 • #10
Dat spul kun je ook in 1mm^2 en kleiner kopen, dat is niet voor 16A
 

Maho1979

 • #11
Bedankt voor de reacties
Ik ben nu van plan om een hele nieuwe vd draad (3x 2,5 mm) te trekken vanuit de centraaldoos naar het inbouwwcd. Dit is een dubbele. Vanuit daar trek ik de draad door in een attema p25 goot (dubbele bodem) naar de opbouw attema wcd’s (dubbele en geaard). Nu is de vraag die bij mij overblijft hoe ik de opbouw wcd’s van attema op de vd draad aansluit. Moet ik per wcd een aftakking maken met lasklemmen of kan ik de draad doorlussen in de opbouw wcd zelf?
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #12
Je kunt de draad doorlussen in de WCD's zelf, mits deze dubbele contacten hebben (de bestaande inbouw WCD heeft dat niet!).

Ik zou over de bestaande inbouwdoos heen ook een nieuwe Attema WCD monteren, dan heb je meteen een nette manier om de kabelgoot in te voeren en deze WCD is dan ook meteen geaard.

Als je geheel aan de normen wilt voldoen zou je in de hele ruimte de WCD's moeten vervangen voor geaarde exemplaren. Geaarde en ongeaarde WCD's door elkaar in dezelfde ruimte voldoet niet aan NEN1010.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

The headhunter

Specialist Elektra
 • #13
Die kan je normaal gesproken op de aansluitklemmen doormidden.
 

Maho1979

 • #14
Scherp opgemerkt inderdaad. Toen ik het bericht gepost had, bedacht ik me dat het bestaande wcd inderdaad niet geschikt is. Ik vervang nu alles door attema zoals je aangeeft. Bedankt voor alle hulp iedereen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu