Vraag mbt doorlussen wcd

Hey allemaal,

Ik heb de zoekfunctie gebruikt en heb waarschijnlijk al antwoord, maar wil het toch even zeker weten ivm de dampremmende plastic folies (wellicht niet erg brandwerend) achter de hollewanddozen;

Mag ik een dubbel stopcontact doorlussen zoals op de tekening?

Ik zou ook gewoon een extra draad vanuit de lichtpunt doos in het plafond kunnen laten lopen naar de rechter dubbele wcd maar daar komen al zoveel kabels vanuit andere richtingen (meerdere wcd’s en een kabel vanuit de centraaldoos) dat ik een beetje ruimte wil houden om eea netjes in de lichtpunt doos weg te werken (scheelt dubbel het aantal draden wanneer ik dit bij elk wanddeel zo doe).

Concreet dus; mag dit?



IMG_5723.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Mag ik een dubbel stopcontact doorlussen zoals op de tekening?
Ja, dat mag. Op de meeste moderne wandcontactdozen (wcd) zit daarvoor een dubbel insteekcontact. Geen enkel probleem. Er is wel een beperking (dacht ik) aan de hoveelheid keren doorlussen van wcd achter elkaar.
...ivm de dampremmende plastic folies (wellicht niet erg brandwerend) achter de hollewanddozen;
Ook hollewanddozen worden geacht zodanig uitgevoerd te zijn, dat ze bij oververhitting van onderdelen in de doos brandvertragend zijn. tenzij je ze aan de achterkant open maakt natuurlijk, maar waarom zou je dat doen.
Ik zou ook gewoon een extra draad vanuit de centraaldoos in het plafond kunnen laten lopen naar de rechter dubbele wcd
Heel eerlijk gezegd ben je de eerste waarvan ik hoor, dat deze dat zo zou willen gebruiken. Dubbele bedrading door een buis past in de meeste gevallen niet en heeft geen enkele zin.
Voor de compleetheid; op de wcd’s komen geen grootgebruikers. Hooguit computer en/of ventilator.
Dat maakt niets uit. Indien je een wcd alleen maar gebruikt voor apparaat of lamp die maar een heel klein beetje stroom trekt: hij dient te allen tijde zodanig uitgevoerd te zijn, dat de zekering in de groepenkast de bedrading op juiste manier beveiligt. Dat is normaal gesproken dus max. 16A. Iemand anders (bijv. een klusser van een extern bedrijf) zou namelijk een veel zwaarder apparaat in die wcd kunnen steken. Of zelfs een volgende bewoner.
 
  • Like
Waarderingen: BasGoed
Thanks voor de uitgebreide reacties! Je hebt vast helemaal gelijk mbt brandwerendheid van hollewanddozen. Geen zorgen dus. Dan kan ik verder.

Mbt de extra bedrading vanuit de doos van het lichtpunt bedoelde ik denk ik iets anders dan hoe het over kwam. Ik bedoelde gewoon een extra buis trekken vanuit dit licht centraalpunt, geen extra bedrading door bestaande buizen.
 
Ik bedoelde gewoon een extra buis trekken vanuit dit licht centraalpunt...
Dat zou je moeten doen indien je een wcd op een flinke afstand van de andere plaatst. Voornaamste reden is dat horizontaal lopende leiding gleuven in muren zo veel mogelijk vermeden moeten worden. Dat in verband met mogelijke verzwakking van de muur. Indien de tweede wcd op een korte afstand zit, zie ik geen enkel bezwaar die door te lussen vanuit de eerste.
 
  • Like
Waarderingen: BasGoed
Ahh dat snap ik. Maar in mijn geval is het hsb met een elektraspouw en dan osb (en later gipsplaat). De gaten dus in het osb met een ruimte van 45mm erachter voor de dozen (daarachter dampremmende folie). Verzwakking van de muur lijkt me dus niet van toepassing. Overigens zit er letterlijk 6cm tussen.

Een viervoudige afdekklep van een bepaald merk kostte 40 euro (en dat op drie wanden). Twee dubbeles aanzienlijk goedkoper. En vind het er persoonlijk ook iets chiquer uit zien.
 
Het is gelukt :) hartelijk dank voor de snelle reacties. Geweldig forum dit!

Oja.. ik las dat er in principe maar 8 punten (wcd’s en lichtpunten) per stroomkring (een groep neem ik aan) mogen. Mag ik een dubbel wcd aangelust aan nog een dubbel wcd dan tellen als 1?
 
ik las dat er in principe maar 8 punten (wcd’s en lichtpunten) per stroomkring (een groep neem ik aan) mogen.
Dat is mij niet exact bekend. Zo goed ben ik niet op de hoogte met de NEN1010 en er zijn nogal eens variaties door de jaren heen. Er worden soms detailregels bedacht, die na een paar jaar weer herroepen worden.

Als ik trouwens google met 8 punten (wcd’s en lichtpunten) per stroomkring, kom ik allerlei onderwerpen tegen op belgische forums, betreffen de AREI. Vraag is daarom of zoiets ook in NL bestaat.

Maar er zijn vast wel deskundigen hier op dit forum die de vraag beter kunnen beantwoorden dan ik.

In ons huis (dat uit de 60-er jaren stamt) zou aan die regel totaal niet voldaan zijn, want de lichtgroep voor boven heeft minstens het dubbele aantal lichtpunten en wcd's. Wel allemaal beperkt van stroomverbruik (ook al toen LED-lampen nog helemaal niet bestonden)..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu