Doorlussen of - lassen naar andere kant muur

Klusvraagje

  • #1
Hallo,

In mijn gang heb ik een lichtschakelaar. Nu zou ik via die lichtschakelaar, aan de andere kant van de muur in de keuken, een wandcontactdoos willen maken. De groep van de gang is op dit moment niet aanwezig in de keuken. Het zou een geaard stopcontact worden (want de andere stopcontacten in de keuken zijn ook geaard en ik begrijp dat het voorschrift is dat alle WCD’s in 1 ruimte wel/niet geaard zijn). Ik weet dat ik dan extra kabels (blauw en geel/groen) door de buis van de centraaldoos via de doos van de lichtschakelaar moet trekken naar de nieuwe WCD. Bruin zou ik willen doorlussen via de lichtschakelaar. De hele groep waar de lichtschakelaar op zit, zit nu geen aarde op. Ik zou dan via de meterkast naar de centraaldoos ook een aardedraad trekken, die vervolgens alleen verder gaat naar nieuwe WCD.

Nu lees ik verschillende berichten over doorlussen naar de andere kant van de muur, ik weet niet goed of dit mag of niet. Misschien maakt nog uit, of ik bruin ga doorlassen via de lichtschakelaardoos i.p.v. doorlussen?

En als het mag, gaat het goed zoals ik het van plan ben?

Dank!
 

Peter_H

  • #2
Beste Klusvraagje,

Gaat dit over dezelfde wcd als je post "Lichtpunt doorlussen/-lassen naar dubbel stopcontact" ?

Je plan klinkt verder goed. Je mag maximaal één aftakking maken van een wcd of lichtschakelaar en de nieuwe wcd moet in dezelfde wand komen, dus niet de hoek om. Ik heb nooit gehoord dat dat niet aan de andere kant van de wand zou mogen.

Gaat het om een enkelpolige schakeling (dus licht in de gang wordt maar op 1 plaats bediend)? Anders heb je kans dat er al drie zwarte draden door je buis lopen en dan past de rest niet meer.

Bruin gewoon doorlussen via de schakelaar als deze ervoor geschikt is. Lasklemmen mag je alleen gebruiken in een 50mm doos.

Succes!

Peter
 

Klusvraagje

  • #3
Nee, dit is weer ergens anders in huis :)

Dank weer. Met die zwarte draden is inderdaad wel een ding, er zitten twee schakelaars op 1 plafondlamp. Dat moet ik vanavond checken :?

Voor verderop in huis: van een combinatie lichtschakelaar/stopcontact (dubbele plaat met in het ene gat een lichtschakelaar en andere een stopcontact) mag ik vermoedelijk wel doorlussen? Omdat dit maar 1x mag, en dit zal vermoedelijk in die combinatie al gebeurd zijn?
 

Peter_H

  • #4
Ja check vanavond maar even, maar volgens mij is er altijd wel een oplossing te verzinnen met de bedrading.

Een meervoudig WCD telt gewoon als één, combinatie WCD/lichtschakelaar ook. Dus vanuit hier mag je gewoon doorlussen.
 

Klusvraagje

  • #5
Nou, ik lijk geluk te hebben. In de gang zitten eigenlijk twee lichtschakelaars onder één raam. Een is voor de plafondlamp, vandaar gaan inderdaad drie zwarte draden de buis in. Er zitten geen andere draden in die doos.
Maar de lichtschakelaar ernaast is voor een buitenlamp die niet gemonteerd is. Ik vermoedde dat er geen draden in die doos zouden zitten (er is ook geen buitenlamp), maar er zitten een bruine, blauwe en zwarte draad in. Die blauwe zit een lasdop op. Volgens mij is dat niet iets dat origineel zo hoort, die blauwe draad daar? Maar hij zit er wel.
Via een van beide buizen zou ik toch een aardedraad er bij moeten krijgen. Ik neem aan dat het niet uit maakt via welke buis die komt, aangezien beide buizen van dezelfde groep zijn? De buis met de 3 zwarte draden zou de meeste ruimte hebben.

Dat ga ik doen als ik dat andere klusje dat je al noemde (stopcontacten onder bestaande lichtschakelaar) af heb, maar dat gaat best voorspoedig in de verder spaarzame avonduurtjes.
 

Peter_H

  • #6
In de schakelaar voor de buitenlamp zit bruin, blauw en zwart, van ieder maar één? Ik weet niet of ze allemaal uit één buis komen, maar blauw is niet ongewoon. Die kan voor een controlelampje zijn, voor een dubbelpolige schakelaar (maar dan heb je 4 draden nodig) of hij zou via de schakelaar door kunnen lopen naar de buitenlamp (maar dat klopt niet met wat je beschrijft).

Wat je het beste kunt doen is meten of er 230V staat tussen blauw en bruin. Kijk ook even waar de draden vandaan komen.
Via een van beide buizen zou ik toch een aardedraad er bij moeten krijgen. Ik neem aan dat het niet uit maakt via welke buis die komt, aangezien beide buizen van dezelfde groep zijn?
Daar zou ik nooit blindelings vanuit gaan.
Ook als ze tot dezelfde groep behoren zou ik de aardedraad bij bruin en blauw leggen, anders wordt het erg onoverzichtelijk.
 

Klusvraagje

  • #7
Het is gelukt, Peter.

In de lichtschakelaar van de buitenlamp waren dus een bruine en zwarte draad aangesloten, een blauwe zat ook in de doos maar eindigde in een lasdop, niet in de lichtschakelaar. Bruin en blauw kwamen uit de centraaldoos onder de plafondlamp, waar tot mijn verrassing toch ook een aardedraad aanwezig bleek. Door die buis heb ik vervolgens nieuwe bruin, blauw en geel/groen getrokken waarmee alles opgelost was: blauw en geel/groen ononderbroken door de doos van de schakelaar naar de nieuwe wcd, bruin doorgelust vanuit de lichtschakelaar naar de nieuwe wcd. Wel vreemd: vanuit mijn lichtschakelaar gaan dus blauw, bruin, geel/groen en zwart omhoog één buis in en vervolgens gaat zwart naar de doos voor de buitenlamp en blauw, bruin, geel/groen naar de centraaldoos in ht plafond. Onderweg splitst die buis dan of zo? Ik kan me niet voorstellen hoe dit moet zitten.

Dank voor de hulp!
 

Peter_H

  • #8
Fijn dat het gelukt is. Gelukkig dat het allemaal meeviel met de bedrading.

Ik vind het ook erg vreemd dat de zwarte draad een andere route neemt. Je hebt zelf nieuwe draden getrokken tussen schakelaar en centraaldoos, dus het lijkt me sterk dat er een doos tussen zit.

Kan het zijn dat de zwarte draad toch via de centraaldoos naar buiten gaat en dat je hem daar over het hoofd hebt gezien? Daarbij zal er toch ook een blauwe draad naar buiten moeten lopen.

Maar goed de klus is geklaard en daar gaat het om.

M.v.g. Peter
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu