Lichtpunt doorlussen/-lassen naar dubbel stopcontact

Klusvraagje

  • #1
Hallo,

Ik heb een enkel lichtpunt en wil een dubbele WCD op deze muur plaatsen. Doe ik het goed als:
- ik de doos van het lichtpunt vervang door een 50 mm doos
- de kabels van hieruit doorlas naar lichtpunt en dubbel WCD?

Of kan ik één draad van het lichtpunt doorlussen naar de dubbele WCD en de andere draad door de 40mm doos van het lichtpunt naar de dubbele WCD trekken?

Of moet het nog weer anders?

Dank!!
 

Peter_H

  • #2
Hallo,

Je vraag is me niet helemaal duidelijk.
Wat bedoel je precies met een lichtpunt?
Kun je de huidige situatie wat duidelijker omschrijven, zoals plaats van inbouwdozen, lichtschakelaar(s), verlichting, bedrading indien van toepassing?

Je wilt een dubbele wcd plaatsen? Inbouw in een enkele doos?

Misschien kun je even een schemaatje tekenen.

Mvg, Peter
 

Klusvraagje

  • #3
Als ik het teruglees is het inderdaad niet duidelijk.

Ik heb op een muur een lichtschakelaar.



Het is voor een plafondlicht waar alleen maar deze schakelaar op zit. De draden komen vanaf het plafond naar de lichtschakelaar en ik wil graag een 70 cm onder de lichtschakelaar, op 30 cm boven de vloer - inmiddels - drie stopcontacten (een afdekraam plaat met drie gaten en daarin drie stopcontacten los er in, van dat type, daar een van, zie de plaatjes onder) plaatsen.



Ik vermoed nu, dat ik de niet-zwarte draad in de schakelaar (ik meen me te herinneren dat deze bruin is?) via de schakelaar kan doorlussen naar de stopcontacten. En de blauwe dan vanaf de centraaldoos, door de doos van de schakelaar naar de stopcontacten? In de hele kamer heb ik geen geaarde stopcontacten, ik las elders op het forum dat deze stopcontacten dan ook niet geaard mogen worden. Het zou dan bij een bruine en blauwe draad blijven voor niet-geaarde stopcontacten. Hoewel ik ook weer elders las, dat als je een nieuw stopcontact in je huis plaatst, deze altijd geaard moet zijn?

Misschien is het verstandigst, om een van de drie dozen van deze stopcontacten 50mm te laten zijn, zodat ik van daar kan doorlassen naar de 3 stopcontacten.

Doe ik het dan goed?

Dank wederom!
 

Peter_H

  • #4
Hoi,

Hoe je het beschrijft is inderdaad de juiste manier. Bruin kun je inderdaad doorlussen op de schakelaar zelf. Meeste moderne schakelaars en wcds hebben 2 klemmen per contact. Blauw plaats je inderdaad vanaf de centraaldoos door dezelfde buis. Bruine en zwarte draad eerst verwijderen (wel trekdraad/veer eraan bevestigen) en dan samen met blauw opnieuw trekken.

Als je toch nieuwe inbouwdozen plaatst zou ik voor 50mm gaan, tenzij je muur echt te dun is. Lasklemmen heb je niet nodig, je kunt gewoon doorlussen van wcd naar wcd.

Het klopt inderdaad dat in één ruimte alle wcds geaard of allemaal ongeaard moeten zijn.

Succes
 

Klusvraagje

  • #5
Peter, hartelijk dank voor je reactie! Fijn om te weten hoe ik het veilig en volgens de regels moet doen.

Ik had gedacht dat ik niet zo vaak mocht doorlussen naar een volgend stopcontact, maar als dit wel kan, is dat ook een stuk minder rommelig.

Ik ga met je tips aan de slag deze week!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu