Doorlussen bij dubbele wandcontactdozen

Richard1970

  • #1
Hoi allen,

Ben nu ruim een uur aan het snuffelen op internet en stuit steeds op deze site. Toch vind ik niet wat ik zoek. Vandaar mijn eerste post.
Ik heb een enkel stopcontact, maar wil daar twee dubbele stopcontacten van maken. Het is geen probleem om de bruine, blauwe en groen/gele draad aan te sluiten, maar wat is de beste oplossing om vanuit de eerste wcd door te lussen naar de tweede? Mag ik alle drie draden op hetzelfde punt vastzetten (bruin in - bruin uit, blauw in - blauw uit en groen/geel in - groen/geel uit), of moet ik werken met lasklemmen in de wcd? Mag dat wel?

Richard
 

Millew

  • #2
Als er schroefklemmen op de WCD zitten dan moet de koperdraad ononderbroken zijn bij het doorlussen. Anders lasklemmen gebruiken.

Nieuwe WCD's hebben doorgaans een dubbele steekverbinding. Deze zijn bedoeld om door te lussen, dus ga ik er van uit dat het ook is toegestaan. In feite is het een ingebouwde lasklem.
 

Richard1970

  • #3
Beste Milliw,
Dank je. In de wcd zitten inderdaad schroefklemmen. Als ik jou goed begrijp moet ik een klein stukje van het koperdraad blootleggen en de draden helemaal door de eerste wcd trekken naar de tweede toe. Kijkend naar de uitsparingen in de wcd lukt het inderdaad om de bruine en blauwe draad boven binnen te laten komen en aan de onderkant weer te laten gaan.
Maar bij de aardedraad kan dit niet. Die komt boven binnen en kan ik niet doortrekken. Aan de onderkant zit geen vierde schroefklem.
Kan ik dan de aardedraad onderbroken doortrekken of moet deze met een lasklem verdubbeld worden?
(Beter dubbel checken dan straks mijn haren in de lucht)

Plaatje toegevoegd:
 

Millew

  • #4
Dan zal je de aarde inderdaad met een lasklem moeten doorlussen. Dat is wel het makkelijkste.

Maar het moet ook mogelijk zijn om de draad in een soort oogje te buigen, zodat deze onder de schroef past.
Zorg dat de totale draadlengte ruim voldoende is en maak dan eerst de aansluitingen in de eerste (doorlus)doos.
Bij de tweede doos kan je daarna de draden op lengte knippen.
 

Sharky

  • #5
Millew schreef:
Als er schroefklemmen op de WCD zitten dan moet de koperdraad ononderbroken zijn bij het doorlussen.
Indien de draden van dezelfde dikte zijn kunnen de draden gewoon los worden aangesloten onder de schroefklem. Vaak zit er een dubbele uitsparing onder de schroef klem die speciaal voor opkoppelen is.

De draden moet je wel 1 links en de andere rechts van de schroef leggen anders krijg je deze niet goed aangedraaid.
 

Millew

  • #6
Sharky schreef:
Indien de draden van dezelfde dikte zijn kunnen de draden gewoon los worden aangesloten onder de schroefklem. Vaak zit er een dubbele uitsparing onder de schroef klem die speciaal voor opkoppelen is.
Dat kan wel, maar ik heb geleerd dat dat niet is toegestaan. Tenzij de voorschriften zijn versoepeld, maar dat acht ik niet waarschijnlijk.
 

Kaajee

  • #7
Lijkt me sterk dat dat niet mag. Wat is er mis met zo'n verbinding? En wat zou er dan beter zijn met een lasklem?
En wellicht nog belangrijker, waaruit heb je dat geleerd? Waar staat zoiets dan?
Ik vermoed dat er hooguit gesproken wordt over een deugdelijke verbinding en die is prima te realiseren middels schroefverbindingen icm vast koper.
(Indertijd zal het wel zo/andere geïnterpreteerd zijn en lijkt het dat het een "regel" is.....)
 

Sharky

  • #8
Ik vermoedt dat dat jaren geleden ooit een regel is geweest maar mij is dat niet zo geleerd op de mts. Daarbij is het aansluiten op een dergelijk manier erg lastig
 

Xr8

  • #9
Boven erin en onder eruit dan klem je de draad wellicht niet goed. Als je niet zeker bent gewoon een las achter de wcd plaatsen, of wcd's nemen waarop je zeker 2 draden kwijt kunt.

Succes.
 

Richard1970

  • #10
Heren, dank voor de adviezen en uitleg. Er was geen ruimte onder de schroef om de bedrading inclusief omhulzing doorheen te halen, dus ik heb Sharky's advies opgevolgd. Inderdaad een geklooi om het voor elkaar te krijgen, zeker wanneer je eerst met een wcd van 40 mm begint :oops:
Ik had daar een diepere voor aangeschaft en dat gaf voldoende speelruimte. Ik heb aan de draden getrokken en ze bleven zitten zonder speling. Dus, al mocht het tegen de normen of voorschriften zijn, ik heb mijn twee dubbele stopcontacten!

Gegroet,

Richard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu