DIY voorfilter regenwaterput -- jullie mening?

Ndesch

 • #1
Situatie: Het plat dak van mijn garage, waar regenwater van in totaal 60m² dakoppervlakte terechtkomt, is convex (vorm van een trechter), staat geregeld blank. Ik woon naast een bos, dus daar vallen vele bladeren en stof op. Ik steek momenteel een ultraplatte kunststof regenwaterput (zandgrond en naast gebouw; beperkte diepte nodig voor veilig uit te graven) van 3000L, en boor een gat in het midden van het plat dak voor aanvoer regenwater, om gemiddeld +/- 50L water per dag te hergebruiken én het dak wat te ontzien (kost minstens €5000 als het moet worden hersteld). Kostprijs na subsidie is €3800, all-in.

Probleem: Ik ben geen fan van een inline voorfilter van €240 à 400 met een beperkt rendement bij hevige buien, dat dichtslibt, en de toegang tot de put onder het mangat blokkeert.

Oplossing: Gezien mijn 'plat' dak naar het midden afloopt, ben ik zinnens om rond het gat lavastenen/cokes te strooien, volgen het concept van een filterput; fijne filtering. In het afvoergat plaats ik een bladvanger. Het water gaat dan rechtstreeks naar de put. In de put zitten drie holle betonblokken voor de afgifte van kalk om het water te neutraliseren en de koperen leidingen in huis te beschermen. De aanvoerleiding gaat in één van die holle blokken, zodat het ook fungeert als een stille overloop, om het vuil op de bodem van de put niet op te stuwen. Gezien het een platte put van 66cm hoog is, kunnen de blokken makkelijk verwijderd om de put te poetsen. Op de socarex aanzuigdarm zit een fijnfilter, en het water gaat dan naar de pomp zonder extra filter voor de pomp, en finaal via een triplex filter naar toilet, wasmachine, en kraantjes in huis.
 • Ik hoop er met €40 vanaf te zijn, voor een goede filteroplossing, maar wat denken jullie? Om de twee jaar de put kuisen en leegtrekken met een dompelpomp, om het jaar de cokes afspuiten met de Karcher, en regelmatig bladeren ruimen.
 • Hoe dik en hoog zou de wand lavastenen rondom het afvoergat moeten zijn? Ik dacht aan 10cm breed, op basis van de foto in de link, en 20cm hoog, gezien het water die hoogte bereikt als het dak blank staat.
 • Wat kan ik gebruiken om de lavastenen op hun plaats, samen te houden? Oprollen in kippengaas? Liefst wat rechthoekige kooien in zwart materiaal, maar wat?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ndesch schreef:
  , en boor een gat in het midden van het plat dak voor aanvoer regenwater, o
  Wat is de diameter van dat gat. Zou jammer zijn als deze te nauw is en niet elke regenbuik volledig kan verwerken.
  Waarom lavasteen. Het dak kan het gewicht van grof grind niet aan.
   

  Charel

  • #3
  In principe maakt het niet uit waar je juist de voorfilter plaatst, dus op het dak moet dan ook kunnen al heb ik er nog nooit van gehoord. Ik zie het dus als een interessant experiment.
  Wat me wel verbaast is het feit dat het bestaande dak in het midden dus een 20 tal cm lager ligt dan waar nu de afvoer zit. Het kan dan volgens mij niet ander of dat dak is zeer erg doorgezakt en daar zou ik me niet gerust bij voelen.
  De afvoer in het midden kan alvast dat grote gewicht aan water voorkomen maar dan zou je dat effect weer kunnen teniet doen door de waterstroom naar dat tapgat af te remmen door uw filtersysteem.
  Ik ben voorlopig toch eerder geneigd om die inline filter te gebruiken. Het onderhoud is veel gemakkelijker en voor de toegang tot de put hoeft dat geen probleem te zijn, die filter haal je er moeiteloos tussenuit.
   

  Ndesch

  • #4
  Bedankt voor de reactie, Charel. Is op jouw suggestie dat ik die ultraplatte put heb gekozen, trouwens. Het dak zakt niet door; de houten constructie/draagbalken zijn niet doorgezakt, maar het dak is gewoonweg verkeerd aangelegd. Kan ik visueel waarnemen, en is bevestigd door een aannemer.
   

  Ndesch

  • #5
  Aan Wgb; de diameter zou 110mm zijn, voor een PVC buis van die afmeting. Het aantal kilo lavastenen is wat moeilijk te berekenen, maar ik vermoed dat het dak gemakkelijk een paar zakken van 20kg kan hebben.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #6
  Bedenk dat een filter op het dak zorgt voor extra stuwing. Het water blijft bij een hoosbui op het dak staan. Hierdoor is er kans op wateraccumulatie. De vraag is of je dak dit wel kan dragen: 20 cm water is 200 kg/m2
   

  Ndesch

  • #7
  Dank voor de reactie, Walker. Het dak draagt het water al sinds 1959. Maar ik wil het water inderdaad niet op het dak laten accumuleren. Gaat er dan zo'n opstopping van water zijn omdat het door 10cm stenen moet vloeien?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  Moderator
  • #8
  Wel als de bladeren welke meegevoerd worden zich ophopen voor de stenen.
   

  Ndesch

  • #9
  Ik heb goed zicht op het dak, en kijk er een paar keer per dag naar in het passeren, op het 1e verdiep. Bij herfstweer zal ik inderdaad af en toe moeten ruimen maar net zo als ik enkel een bladvanger zet (en een filterput op de begane grond), toch?
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Ndesch schreef:
  Ik heb goed zicht op het dak, en kijk er een paar keer per dag naar in het passeren, op het 1e verdiep.
  Ik zou niet op deze methode vertrouwen een hoosbui valt in korte tijd en als de regensnelheid boven verwachting is moet de boel wel heel blijven. Zoek maar eens op het internet naar regensnelheid.

  De hoogte van het water op je dak daar zou ik nog eens goed naar kijken.

  Met de hoogte van het filter kan je de hoogte van het water op je dak bepalen. Voor de zekerheid kan je een noodoverloop aanbrengen. Mocht het filter het water blokkeren kan het dak daar overlopen. Wel zonde van het water.
   

  Ndesch

  • #11
  Goede reactie, dank je. Er is een noodoverloop naar de riool voorzien in de hoek van het dak dus op het gedeelte dat hoger/het hoogst ligt. Als ik minder accumulatie van water wil, ook op piekmomenten, moet de filterwand inderdaad lager, bvb 10cm.
   
  Laatst bewerkt:

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  wat is je probleem met een inline filter?
   

  Ndesch

  • #13
  Te duur voor een T-stuk PVC/PE met een gratenrooster. 3% rendement bij hoosbui, lees ik.
   

  Charel

  • #14
  Als er vroeger 20 cm water bleef staan en je maakt nu een filterhoogte van bijvoorbeeld 10 cm dan Is de situatie zelfs bij volledig verstopte filter nog altijd veel beter dan voorheen.
  In het geval je het zo zou uitvoeren ben ik wel zeer benieuwd naar het resultaat. Naar de voor- en de nadelen die je gaat ondervinden.
  Er is in ieder geval niet veel verloren moest het tegenvallen en je alsnog een online filter zou moeten plaatsen.
   

  Ndesch

  • #15
  Klopt, Charel. Ofwel filtert het water correct, of, bij een hevige bui, stroomt het over de filterwand en dient het enkel als een tweede grove filter voor bladeren (naast de bladvanger). Het niet-gefilterde kleine vuil lost de stille aanvoer en fijnfilter op aanzuigdarm dan wel op.

  Mogelijk zal het muurtje filter rondomrond als buffer het water vaak, tijdelijk wat ophouden. In het allerergste geval is de situatie .. amper beter als nu, met een overloop in de hoek.

  Ik zou eigenlijk eens willen weten wat het volume is die een gewone filterput aankan. Op mijn dak kan het water immers blijven 'wachten' tot het gefilterd wordt maar in de filterput zou alle exces gewoon wegvloeien. Extra voordeel?
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #16
  Dan maak je toch zelf een inline voorfilter.
  vul een kunstof ton met grind of lava blokken of grof filterschuim twee aansluitingen en klaar.
   

  Ndesch

  • #17
  Ja, dacht ik dus te doen op het dak zonder ton maar is ook een erg goed idee als back-up op de begane grond.
   
  • Like
  Waarderingen: De Bob

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #18
  Ndesch schreef:
  Er is een noodoverloop naar de riool voorzien in de hoek van het dak dus op het gedeelte dat hoger/het hoogst ligt
  En wat te doen dat het riool volledig gevuld is en jouw water daarom op het dak blijft staan.
   

  Ndesch

  • #19
  ? Misschien is er een verschil tussen Vlaams en Nederlands maar een riool geraakt nooit vol of heel de stad heeft een probleem.

  1674158562193.png
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #20
  Dit is een hoofdriool.
  die vertakt zich in steeds dunnere leidingen met hier en daar pompen bij hoogte verschillen
  uiteindelijk is de buis bij jouw in de straat mischien maar rond 160 die raken wel degelijk verstopt af en toe.

  maar je hebt al eerder aangegeven dat jouw dak een noodafvoer heeft dus dat geeft geen probleem.
   
  Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
  5
  6

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu