Regenwaterput - beton of kunststof?

Tikra

  • #1
Hallo,

wij willen het water van onze regenwaterafvoer niet meer in de vijfer laten lopen (zinken dakgoten) - nu dachten wij aan een regenwatertank in de grond. Maar ja, da beginnen de vragen snel op te komen:
1.) Hoe groot zou de put moeten zijn?
2.) de overloop hiervan - waarheen?
3.) Filter nodig, en ja welke?
4.) toeganggelijkheid?
5.) Hoe vaak moet de put schoongemaakt worden (vervolgkosten)
6.) welke type pomp?

alvast bedankt weer voor goede tips ......

Helge
 

EvdL

  • #2
1 Ik denk dat je even moet opgeven wat de oppervlakte van het dak is.
Dan kan je pas zeggen hoe groot je put moet worden.

Daarnaast hangt het vanhet type grond af ( klei of zandgrond ) In zand loopt water makkelijker weg. Of is het de bedoeling het water op te slaan?

2/6 Zelf heb ik een regenton van 500L die binnen no time vol is. De overloop gaat gewoon op het de regenafvoer.
Achter de schuur heb ik een kunststof IBC vat ingegraven. Daarin heb ik een dompelpomp gehangen zodat ik de plantjes water kan geven.

3 Filter?? Wat wil je met het water gaan doen? De plantjes water geven dan heb je niks nodig Die hebben geen last van water wat door een zinken dakgoot is gegaan. Wil je het drinken dan heb je een heel duur filter nodig :lol:
Als je geen filter plaatst zal er wel wat bladeren etc. in de tank terecht kunnen komen. Dan moet je hem vaker schoonmaken ( 4 toegankelijk 5 schoonmaken) als je problemen hebt met een beetje vuil water.

Zelf heb ik een tussen tank gemaakt waar het grove vuil in terecht komt

4 Hou er rekening mee dat als je een tank ingraaft je een stevige deksel nodig hebt! ( officieel moet je zelfs vergunning aanvragen).

5 zie 3

6 Als je af en toe de planten water geeft kan je gewoon wegkomen met een goedkope dompelpomp. Je moet de pomp wel elke keer aanzettten om water te krijgen.
Een kennis van me gebruikt het water om de wc door te spoelen, die heeft een pomp aangesloten die op druk werkt maar die pomp is gelijk een stuk duurder
 

Tikra

  • #3
EvdL alvast bedankt voor de info:

1.) Het is een totale dakoppervlakte (verdeeld over verschillende daken) van 165m2 - deze dakgoten kunnen wij bij elkaar brengen.
2.) Wij hebben hier kleigrond
3.) wij willen het water opslaan en voor de besproeing van planten en het gras gebruiken
4.) als optie (en dat is een financiele kwestie) willen wij aangezien een ansluiting naar onze bijkeuken makkelijk te realiseren is het water gebruiken om te wassen (wasmachine - kan vaatwasser ook?)

Ik ga nog op zoek of er subsidies zijn voor het plaatsen en hergebruiken van regenwater. Zelf ben ik van meining - als ik toch moet graven om de ibc of de put te"(laten) plaatsen kan ik net zo goed het goed doen (binnen budget uiteraard).

5.) Hoe kom ik aan de hoeveelheid water per m2 dakoppervlak?

alvast bedankt allemaal
Helge
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
De grootte van de put is ook afhankelijk van de grootte van je tuin. Een grote put is met regen snel gevuld, maar een kleine put is met een grote tuin snel leeg! :)

Als je de bodem in de put met rust laat (de pomp iets hoger hangen), houdt ie zichzelf door de bacteriën in evenwicht. Het groffe vuil wel afvangen voor het in de put komt. De meest eenvoudige filter hiervoor is een regentonautomaat, maar er zijn betere.

Ik heb hier een ton van 1m3, daar zat zo n 50m2 dakvlak op, en die was in een regenperiode in anderhalve dag gevuld. Een lange droge zomer haal ik niet. En dan geef ik alleen de planten die het nodig hebben spaarzaam water (tuin=150m2). Geen idee wat gebruikelijk is, maar als ik hier de ruimte zou hebben, zou ik 3m3 voor mijn tuin willen. Ik gebruikte ook het water om het toilet te spoelen, maar dat werkt nu even niet.
Mijn ton is een eenvoudige van plastic, in een metalen frame. Foto s staan in het Watertank voor toiletspoeling topic.
 

EvdL

  • #5
Zo'n ton heb ik dus ingegraven.

Is een IBC vat waar ik aan de zijkant platen heb geplaats on de druk van de grond op te vangen..

Zo'n IBC vat koop je op marktplaats voor nog geen € 25.

Het water zou ik niet zonder dure filters op mijn vaatwasmachine en wasmachine willen gebruiken.

Voor het toilet is het wel goed mogelijk. Eigenlijk mag dit niet, vraag maar mevrouw Jorritsma :lol: .
 

Tikra

  • #6
Volgens mij mag het wel en moeten huizen met een dakkant > 6m en meer als 600m2 grond zelfs bij nieuwbouw verplicht en ton in de grond laten zetten (ik dacht dat ik dat ergens gelezen had) - om regenwater her te gebruiken en aansluiting voor de wasmaschine en wc zijn er veel bedrijven in gespecialiseerd voor nieuwbouw ....
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Het verhaal van Jorritsma heeft te maken met het oppompen van grondwater, dat is iets heel anders.

In België is het dacht ik verplicht regenwater op te vangen? In Nederland in ieder geval niet. Mogelijk zijn er wel plaatselijke regels (nieuwbouwwijken) waar aparte milieumaatregelen zijn voorgeschreven.

Ik heb een vijverfilter tussen zitten (±30 euro), dat is een heel fijn stalen filter. Hier blijft overigens maar weinig in achter, want zoals ik al meldde houdt een vat zichzelf op orde, en blijft het water dus schoon. Alleen op de bodem ligt een flinke drab en op het oppervlakte kunnen wat muggenlarven en ander drijvend spul liggen.

Ik vraag me af wat een duur filter ertussen meer doet, zodat het meer geschikt zou zijn voor de wasmachine. Bij mij is het water mooi helder, dus ik zou er ook mee kunnen wassen denk ik. Wordt weer eens tijd dat ik de hydrofoorpomp repareer/aansluit...
 

Swblom

  • #8
Als je het water voor de wasmachine niet goed schoon hebt loop je het gevaar een permanente "natte bosgeur" in je kleren te hebben.

Dat betekend buiten een goed filter ook dat je de goten en het dak schoon moet houden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu