Diverse vragen over een houten vloer

Kaat

  • #1
Allereerst: super dat er zo'n forum is!
Wij gaan verhuizen en moeten echt alles aan het huis doen.
In veel gevallen moeten we zoveel uitzoeken, keuzes maken, beslissingen nemen, dat valt niet mee.

Daarom wil ik jullie advies vragen over de vloer die wij willen gaan leggen.

Onze voorkeur gaat uit naar een eiken vloer.
Deze willen we op de hele benedenverdieping laten leggen, 4 ruimtes: de woonkamer, de studeerkamer, de gang en het halletje, totaal 50m2.
De keuken en bijkeuken willen wij liever betegelen, lijkt ons hygienischer.
Het gaat om een woning uit 1990, dus 15 jaar oud.

Mijn vragen zijn:
  1. Wat kunnen we beter eerder leggen: de tegelvloer of de houten vloer?
  2. We zijn bang dat als we het zelf leggen, dat we misschien iets fout doen, waardoor we onze vloer vernaggelen. Laten leggen is een optie, maar dat is zo duur. Maar dan hebben we toch wel garantie?
    Wat adviseren jullie?
  3. Welke afwerking adviseren jullie? wij hebben goede dingen gehoord over hard wax.
  4. Als we het zelf leggen dan zullen we het zwevend moeten doen. Maar als we het zouden laten leggen, is vast laten leggen dan beter? Wat is hierover jullie advies?
Alvast super bedankt!
Groetjes,
Kaat
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Zoveel vragen vragen om even zoveel antwoorden.
  1. Ik persoonlijk zou de tegel vloer het eerste leggen omdat je werkt met lijm en je tegels moet snijden ed. Hierdoor is er een grote kans dat je een houten vloer zou kunnen beschadigen.
  2. Kan ik niet beoordelen, kleine oppervlaktes doe ik zelf (15m²) grotere zoals woonkamers laat ik liever doen. Het is net wat je jezelf toevertrouwt.
  3. Geen idee wat een goede afwerking is daar hebben we gelukkig wel een andere expert voor.
  4. Zwevend leggen of vast leggen: beide is ook voor een doe-het-zelver wel te doen. Zwevend heeft als voordeel dat het geluiddempend gelegd kan worden, wat dan weer heel fijn kan zijn voor de gemoedelijke sfeer in de buurt. En het heeft iets minder last van oneffenheden in de ondervloer. Een vaste vloer beweegt minder onder druk.
Ik denk dat het beter is om even een vrijblijvend bezoekje te brengen aan een vakhandel.
 

EdP

  • #3
  1. Eens met The headhunter.
  2. Garantie geldt normaliter voor de vloer, als je het laat leggen dan zal ook daar mogelijk een garantie voor gelden. Mits de vloer goed gelegd is (volgens de voorschriften van de fabrikant) geldt de garantie op de vloer toch sowieso.
  3. De afwerking is al vaker aan bod gekomen, zoek in deze Vloeren rubriek maar eens op was, olie en lak.
  4. Iedereen die kan meten en zagen zou een houten vloer moeten kunnen leggen, maar ja dat is slechts wat ik denk. Er zijn wel verschillende systemen: lamelparket, massieve vloerdelen, kliksysteem. Het hangt een beetje van jullie handigheid af. Bij zwevend leggen gebruik je gewoon dezelfde ondervloer als bij laminaat. Hou vooral voldoende afstand rondom vrij voor het uitzetten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Hallo,

Ik was laatst bij een kennis die een eiken vloer had laten afwerken met zeep. Ik vond dat erg mooi, het is ook goed naderhand te onderhouden.

Dus als je rond gaat kijken bij vloerspecialisten informeer hier dan ook even naar.
 

Obbie

  • #5
Op zich is het goed zelf te doen zo'n vloer leggen! Eerlijk gezegd had ik meer moeite met de afwerking ervan; plinten enzo! Dit viel mij meer tegen dan het leggen van de vloer zelf! Laat je gewoon goed adviseren. Succes
 

H@ns

  • #6
Als je nog nooit zelf een houten vloer hebt gelegd, zou ik je adviseren om het zeker aan een prof over te laten!

Het is nogal een oppervlak en afhankelijk van de overgangen (dorpels of door leggen) moet er misschien nog een dilatatievoeg in.
Het afwerken kun je dan meteen meenemen, kost wat meer maar je bent ook verzekerd van kwaliteit en garantie!
 

Gerrit

  • #7
Helemaal eens met H@ns.

Natuurlijk is het goed zelf te doen. Maar dan wel voor een ervaren klusser die weet waar hij op moet letten. Door de vraagstelling heb ik het idee dat je dat niet bent en dan is 50 m² wel veel.

Er onstaat weliswaar geen gevaarlijke situatie maar als zo'n dure vloer niet goed gelegd wordt is dat wel sneu. Ik heb vaker een enthousiaste klusser met tranen in de ogen gezien toen het uiteindelijke resultaat behoorlijk tegenviel.

Ik wens je veel wijsheid en succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu