Diverse vragen mbt afwerking dak/plafond

Hey Sander. Al mijn info mbt dampremmende folie haal ik uit dit forum, daar is genoeg over geschreven, en daarin onderstreept men steeds het belang van de luchtdichtheid van de folies, daarom verbaasde me dit.

De dakbedekking op de vloer is er niet uit te halen want de hele balkenconstructie van de vloer ligt erop, maar kan dit kwaad dan? Los van eventuele stank. Omdat je hier op door blijft vragen?

Ik wil niet alles dichtmaken voor wind hoor, maar wil het dak dat een kouddakconstructie heeft behoeden voor vochtproblemen :-) vandaar dat ik met name dat goed wil doen.

Ik zou het gedeelte boeideel los kunnen koppelen van de rest van het plafond dat middels klimaatfolie MOET worden afgesloten. Stukje pur achter het boeideel. Dan zou het kunnen doorwaaien, maar er moet wel iets van isolatie in gestopt worden, anders wordt het echt koud in de winter ben ik bang.
 
Laatst bewerkt:
Bovenstaande is helemaal waar om problemen met condensatie te vermijden.
Maar een zo goed mogelijke luchtdichting is minstens even belangrijk om zo weinig mogelijk energieverlies te hebben, om geen ongecontroleerde luchtstroming te hebben (tocht) en om geluiden van buiten naar binnen tegen te gaan.
 
Je moet het zelf weten, het is je al een keer uitgelegd.
En dat zegt ook direct, of het zin vol is om je op weg te helpen.

Als je tussen de balken / kozijn achter je boeidelen, een stuk pirplaat op maat zaagt en deze er tussen zet is het prima. eventueel de kieren wat puren. Niet alles is folie op een bouw, en het is ook niet gezond om in een verpakt huis te wonen
 
Nog een vraag met betrekking tot de afwerking van mijn boeidelen met betrekking tot koudebrug en condensatie.

Ik heb dus een koud dak constructie. Mijn kozijnen zijn vorige week eindelijk geplaatst. Nu is er een deel open tussen bovenzijde kozijn en boeideel. Ik heb hiervoor stroken gezaagd van okoume hout en deze staan reeds in de grond. Ik wil deze bevestigen op het kozijn en vanaf het boeideel getackt.
(zie tekening 1).

Nu blijft dit natuurlijk een koudebrug en je voelt nu al dat er veel kou vandaan komt. Ik heb een tekening gemaakt van de situatie.

Dit deel van het boeideel valt straks binnen het plafond, dus vanuit mijn boerenverstand zou ik zeggen dat ik hier gewoon glaswol in kan plaatsen. De makkelijkste weg voor mij zou ook zijn om de onderzijde van het boeideel te bevestigen, glaswol in de ruimte tussen boeideel en kozijn te plaatsen en de boel, samen met de rest van het plafond af te sluiten met klimaatfolie.

Echter, anders dan het dampdichte koude plafond, is er hier sprake van een boeideel van multiplex dat mijns inzien dampopen is.

Mijn idee was daarom om een kleine ventilatiespouw van een cm of 2 tegen het boeideel te houden en vanaf daar een lat te plaatsen en daartegen aan de glaswol, uiteindelijk met het gehele plafond afgesloten met klimaatfolie (zie tekening 2)?

Of..
-moet er misschien ook nog een kleine ventilatiespouw tussen de isolatie en de onderzijde boeideel? -moet er misschien zelfs damp open folie geplaatst worden aan de buitenzijde van de latten in het boeideel?

Of is het misschien zelfs goed de onderzijde van het boeideel te voorzien van ventilatieroosters (Of kan dit in plaats van een ventilatiespouw, ik kom hier namelijk makkelijker bij)? Er zijn vast meerdere opties, maar ik vind het echt lastig dit goed te bedenken.
Uitvoering zoals op uw tweede tekening lijkt me prima, het klimaatscherm volledig onder het plafond aangebracht en luchtdicht afsluitend tot tegen de wanden en het kozijn.
Want er mag ook langs daar geen vochtige lucht kunnen doordringen in het isolatiegedeelte net zo min als er luchtlekken mogen zijn.
Ik zie wel niet het nut van die kleine ventilatiespouw, ik zou alles zo volledig mogelijk vullen met isolatie zodat er nergens lege ruimtes achterblijven.
 
Laatst bewerkt:
@Sander 1972 dat het al een keer uitgelegd is klopt, maar er zijn hier veel mensen die antwoorden geven (ben ik ook erg blij om) en de antwoorden verschillen soms nogal waardoor ik geneigd ben door te vragen om het gewoon goed te doen. Je hebt het over het wegscheppen van bitumen op mijn vloer in een topic over mijn dak. Het antwoord was stankoverlast, maar dit is (tot vandaag in elk geval) gelukkig nog niet van toepassing. Daarnaast is het wegscheppen van de bitumen eigenlijk onmogelijk omdat de complete balkenconstructie van de opbouw hier op rust. Ik zou wel de laag tussen de balken kunnen wegscheppen wanneer ik aan de vloer toekom, het wordt binnenkort wat warmer, dan kan ik hier beter een conclusie over trekken. Maar denk vooral niet dat ik je berichtgeving niet serieus neem.

Voor de duidelijkheid, mijn oorspronkelijke plan was eerst de vloer aan te pakken, vandaar mijn eerdere topic. Ik ben alleen geswitched naar de volgorde wanden > plafond > vloer in verband met de aankomende hitte (dan is isolatie in het plafond wel lekker bedacht ik me). Vandaar nog geen inzet op de vloer.

Ik begrijp dat jij folie niet als noodzakelijk ziet in de boeideel situatie, anderen kennelijk weer wel. Dat vind ik oprecht lastig, omdat ik iedereen serieus neem en echt graag wil leren. Misschien begrijp je daarom dat ik soms doorvraag en niet meteen een beslissing durf te nemen.

In ieder geval bedankt mbt je mogelijke oplossing mbt het boeideel. Mbt het “verpakte huis”, ik heb in mijn kozijnen aan elke zijde twee ventilatieroosters geplaatst met het idee zeer zeker verse lucht in de opbouw te kunnen genereren. Ook een kiep kantelraam aan elke zijde. Een folie op het plafond kom ik niet onderuit in verband met de koud dak constructie, tenzij je hier ook heel anders over denkt.

@Charel dank voor je antwoord incl argumentatie
 
Laatst bewerkt:
Wij maken de nietjes ook niet dicht. Dat doe je ook niet met schroef en spijker gaten die er in komen. En het gat voor de airco wordt achteraf er door geboord.

Dus dat dicht maken?
Verbaasd me dat je, je dakbedekking laat liggen als je zo op de punten let. Je wil alle kieren en gaten dichten voor het ene zuchtje verfrissende windt.

Ik ben het niet met jouw opvattingen eens. Ben je wel eens bij een blowerdoortest aanwezig geweest? Dan zijn dit de details welke het verschil maken.
 
  • Like
Waarderingen: Charel
Ik werk op vele putjes, voor verschillende aannemers er is er geen 1 die nietjes dicht maakt. als er nog een tengel of plaat gips erover komt. Ook niet op een pannen kap.

En een dampremmer tegen het plafond, ik zie het bijna nooit gebeuren. En al helemaal niet in een badkamer
 
zolang je aan de buitenkant meer dampopen bent dan aan de binnenkant is er nagenoeg geen probleem
In hoofdlijnen klopt dit, maar er zijn situaties waar het iets genuanceerder ligt. Bv. boven een badkamer (veel vochtproductie) of in een passiefhuis (zeer goed luchtdicht).

Het is altijd aan te raden de verwerkingsvoorschriften door te nemen. Dan veel aannemers nietjes niet afplakken betekent niet per se dat dit een goede uitvoering is. Meestal zal het geen problemen opleveren, soms wel. Ik zeg niet dat je altijd alle maatregelen moet treffen die mogelijk zijn, maar dat je het het beste per situatie kan bepalen. Dat is risicogestuurd werken.

Nietjes zitten trouwens in het algemeen op rachels, en daar zitten de gipsplaten ook tegenaan. Daar zie ik niet echt een risico. Bij luchtdichtheidstesten kom ik af en toe lekkende gipsplaatnaden tegen, maar daar zit (voor zover ik weet) meestal de folie dieper in de constructie (niet direct achter de gipsplaat).
 

Gerelateerde klussen

Reacties
7
Weergaven
24K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Leensen
Reacties
2
Weergaven
4K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Ilasbosch
Reacties
3
Weergaven
4K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Lunaatje
Reacties
22
Weergaven
2K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Boertje125
Reacties
4
Weergaven
801
Binnenmuren, wanden en plafonds
Erik/Sjors

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu