Muur herstellen - diverse vragen

Ilasbosch

  • #1
Beste klussers.

Ik ben al enige tijd bezig met de verbouwing van de 1ste verdieping van mijn huis (uit 1901). Op dit moment ben ik bezig met het herstellen van de binnenkant van een van de buitenmuren (spouw). Het gaat hier om een muur die tot voor kort bedekt was met een 2 cm. dikke laag van een gipsachtig materiaal. Ik weet niet precies wat het voor spul was maar ik kon het machinaal vrij eenvoudig verwijderen (ook al stoof het verschrikkelijk). Ik neem aan dat dit nog van de originele bouw afstamt dus als iemand een idee heeft wat voor materiaal het is hoor ik het graag.

Na het verwijderen bleek dat dit spul ook in de meeste voegen was gedrongen. Ik ben dit weekeinde bezig geweest om het waar mogelijk weg te krabben en te hakken. Waar het echt goed vastzit laat ik het zitten. Nu ziet mijn muur er dus als op de foto uit en wil ik de open voegen (die zijn regelmatig de hele steenbreedte diep) opnieuw vullen met beton mortel. Ik heb dit op een paar plekken al geprobeerd (veel water voor en na op de stenen gesproeid) en het lijkt goed te blijven zitten.

Mijn vragen zijn:
- weet iemand of de combinatie van betonmortel met het witte goedje voor problemen kan zorgen? Ik heb iets gelezen over expansieve zouten (Caland zouten ofzo) die uit de combinatie cement met gips kunnen ontstaan;
- weet iemand een handige manier om de stootvoegen (soms wel 5 cm. breed) te voegen? Ik loop te rommelen met een voegijzer maar echt handig werkt dat niet;
- er zijn op twee plekken grote verticale scheuren te zien over de volledige hoogte van de muur te zien. Deze lijken verder stabiel (uit verzakking metingen over de afgelopen 10 jaar blijkt dat het pand weinig meer doet) en zullen wel in de loop van de afgelopen 100 jaar als natuurlijke dilatatie ontstaan zijn. Mijn idee is deze scheuren netjes dicht te metselen / voegen. Goed idee?
- in de muur zijn ook balken gelegd. Deze liggen nu behoorlijk "los" in de muur. Wel diep genoeg maar niet aangehecht. Mijn idee is om de balken in de gaten rondom vast te zetten met snelcement. Lijkt dit jullie een goed idee of zijn er redenen om dit beter niet te doen. De balken werken weinig want de temperatuur in het huis is vrijwel altijd tussen 16 en 25 graden.

Een hoop vragen en ik hoop dat er een aantal door jullie deskundigheid beantwoord kunnen worden.

Alvast vriendelijk bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wil je dan schoon metselwerk binnen? Als je het weer gaat stucen, hoef je niet apart te voegen. Ook kan je overwegen voorzetwanden te plaatsen, voor isolatie.

Aanhelen bij de balken doe je met krimpvrije mortel of metselspecie / voegmortel.
 

Ilasbosch

  • #3
Bedankt voor de reactie. Ik wil in elk geval dat de muur weer z'n stevigheid heeft. Nu vullen de stenen er bijna uit. Ik probeer tijdens de verbouwing ook zoveel mogelijk constructief werk te doen (ook al zie je er later niks meer van).
Uiteindelijk komt er isolatie tegen de muur aan en als afwerking gipsplaat met stucwerk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu