Dikte leidingen vloerverwarming

Harrold88

  • #1
We willen de muur van een badkamer gaan betegelen, maar achter de tegels gaan de leidingen van de CV op zolder naar de begane grond naar de verdeler van de vloerverwarming. De vloerverwarming word pas later aangelegd, maar omdat we nu al met de badkamer bezig zijn, wil ik nu alvast de warm en koud leiding aanleggen. Dan kan de vloerverwarming specialist er op een later moment de verdeler (5 of 6 groepen) erop aansluiten en boven de boel aansluiten op de CV.

De vraag is alleen, welke leidingen moet ik hiervoor gebruiken? Ik neem aan dat de leidingen alupex meerlagen gewoon geschikt zijn? En welke diameter zou ik hiervoor moeten gebruiken?

Op een later moment de leidingen aanleggen in lastig, dus daarom is het belangrijk dat dit nu in 1 keer goed gaat.

bedankt!
 

Loodgieter123

  • #2
De meeste vloerverwarming is pert 5 laags 16x2

Link naar website verwijderd, mod.

Dit is een voorbeeld van een slang
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Bij een verdeler t/m 5 groepen kan je een leiding 16 mm gebruiken, maar bij een verdeler met 6 groepen en meer 20 mm:

1 tot en met 5 groeps verdeelunit: aansluiting ½"
6 tot en met 10 groeps verdeelunit: aansluiting ¾"


Gebruik hiervoor NIET dezelfde buis die in de vloer verwerkt wordt.

Er zijn nog steeds "specialisten", die de vloerverwarmingsbuis 16 mm gebruiken bij bijvoorbeeld aansluiting op een cv-ketel met meer dan 80 graden watertemperatuur. (of zelfs stadsverwarming) Niet doen dus!


Wanneer je nog niet weet of het een 5 of 6 groepen verdeler wordt, zou ik aanraden: neem een 20 mm buis met PERT-AL-PERT buis
 
Laatst bewerkt:

Harrold88

  • #4
Bedankt voor jullie reacties.

Ik heb nu een 26mm meerlagenbuis gekocht, het gaat om 7 zones. Ik kwam namelijk onderstaand stukje tegen op een website. Maar nu twijfel ik of ik toch niet beter 20mm had kunnen kopen. Kan het kwaad als hij te breed is? Het gaat dus om 7 zones en de afstand van ketel tot verdeler is ongeveer 8 meter. Ik moet het nog leggen, dus als het nodig is kan ik de slangen nog ruilen.

stukje van andere site:

Wanneer een verdeler aangesloten dient te worden op het leidingwerk van uw verwarmingsysteem gelden de volgende stelregels:

  • 1 t/m 4-groeps: minimale diameter 15 mm met maximaal 6 meter aanvoer-en retourleiding vanaf de warmtebron (bij toepassing meer-lagen buis: 20 mm).
  • 5 t/m 10-groeps: minimale diameter 22 mm met maximaal 14 meter aanvoer-en retourleiding vanaf de warmtebron (bij toepassing meer-lagen buis: 25/26 mm)
  • 11 t/m 15-groeps: minimale diameter 28 mm met maximaal 16 meter aanvoer-en retourleiding vanaf de warmtebron (bij toepassing meer-lagen buis: 32 mm)
Let op: wanneer een aanvoerleiding niet aan bovenstaande stelregels voldoet, kan een situatie ontstaan waarin het vloerverwarmingsysteem te weinig flow (aanvoer van water) krijgt en daardoor niet (goed) functioneert!

toevoeging: er komen op deze 26mm leidingen nog 2 vertakkingen naar 16mm: de handoekradiator en een kleine radiator in de toilet. Verder geen radiatoren.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Beiden bestaan, bij het ene merk heeft 25mm, een ander merk heeft 26 mm.
 

klusweb

  • #7
Het is een minimum hè. Dus wat je nu hebt is toch prima?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu