Dikte leidingen?

Geus

  • #1
Beste mensen,

Ik ben mijn jaren '20 arbeiderswoning aan het opknappen en de 21e eeuw binnen aan het halen. Op het moment heeft het leggen van waterleidingen naar de 1e verdieping (zit nu nog niets) prioriteit vanwege de installatie van een zonnestroomboiler binnenkort.

Bij de aanleg van die waterleiding hou ik alvast rekening met een nieuwe badkamer boven. Zie tekening hoe het moet gaan worden. De wasmachine krijgt warmwater voor hotfill. De werkkast beneden wil ik later makkelijk om kunnen bouwen tot douche i.g.v. ouderdom/ invaliditeit. Alles gebaseerd op het idee van een eco-woning voor 1 of 2 mensen, dus spaardouches e.d.

De waterleiding komt in de kelderkast binnen en vertakt daar direct in 2x 15mm, incl. kranen met aftapmogelijkheid. Een leiding gaat naar mijn keuken, de andere naar mijn oude aanbouw, die op termijn gesloopt gaat worden.

Mijn idee is om de koudwaterleiding tot aan de boiler uit te voeren in 15mm, met allemaal 12mm aftakkingen. Het hele warmwatergedeelte wil ik uitvoeren in 12mm. Mijn vraag is: is dit voldoende, of ga ik daar spijt van krijgen?
Overige opmerking uiteraard ook welkom!

 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Warm en koud water in een koker van boven naar beneden is niet toegestaan.
Legionella preventie is de reden van gescheiden leiding lopen, dit is niet op te lossen met alleen isolatie.

12 mm leiding diameter voor warm water is voldoende voor een enkel tap punt te bedienen.
As er een tweede kraan wordt geopend wil je echt niet onder douche staan :D
Met waterbesparende kranen en uitlopen moet het verder geen probleem zijn, je verspild minder water en het is sneller bij de warme kraan.

Bekijk anders nog even de VEWIN Werkbladen, die zijn gratis beschikbaar en er staat veel juiste informatie in, let wel op de laatste versie van 2017

Vr Gr en succes ermee
 

Geus

  • #3
Oké, dank je wel. Ik ben al druk aan het lezen, maar kan dat van die koof nog niet vinden. De koof wordt wel een ruime koof waar ook het riool door gaat en die tevens extra ventilatie is voor de kruipruimte, zowel boven als onder vrij. Warmte kan dus makkelijk weg en van werkelijk legionellagevaar is geen sprake.
Eén tappunt tegelijk in gebruik is inderdaad geen probleem, dat is nu ook al zo. Kwestie van rekening houden met elkaar. ;)
 

Geus

  • #4
Extra vraagje nog:

Vanaf welke lengtes is het aan te raden een extra U-tje op te nemen in de leiding (12/15) voor opvang uitzetten/krimp? Ik zie in de werkbladen berekeningen staan waar ik van afhaak.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #5
Goed beugelen om de juiste afstand is heel belangrijk.

Bij doorvoer door muren en vloeren goede maat mantelbuis gebruiken en ruimte houden voor bewegen.

Bij de normale lengten van buizen in een woonhuis wordt gebruikelijk geen expansiebochten gebruikt.

En het gescheiden maken van de warm en koud waterleiding is verplicht.
 

Geus

  • #6
Oké, daar ga ik nog over nadenken. Misschien koof scheiden in twee delen. Een extra koof of leidingen in zicht vind ik niet zo..
Mogen ze wel naast of boven elkaar over de muren lopen?
En in gipswanden, dan zullen ze ook wel uit elkaar moeten?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #7
Leidingen die op of in de muur lopen de koude leiding altijd onderaan (warmte stijgt op naar boven).

Gescheiden koker of koof is goed maar niet bij elkaar.

Vr Gr en succes ermee
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu