Differentiele drukregelaar met aflezing van COMAP

An-arendse

  • #1
Hallo allemaal,

Op mijn cv systeem Daalderop 32+ en radiatoren met thermostatische kranen moet ik een drukregelaar plaatsen zodat er in ieder geval doorstroming kan plaatsvinden als alle kranen dichtstaan.

Nu kan ik deze regelaar instellen, maar heb geen idee welke instellingen ik moet doen. De tabel spreekt over (bar) tov (l/h), maar hoe weet ik nou hoeveel liters per uur er doorheen gaan. Of is het zo dat je het aantal liters bepaald door de druk in te stellen (0.1-0.5 bar) en zo ja wat is daar de bedoeling of het effect van?

Kortom

Groet Martin
 

Chathanky

  • #2
Als de druk in je systeem gaat oplopen, omdat je thermostaatkranen gaan sluiten, zorg je met de instelwaarde wanneer de de drukregelaar moet gaan openen. Het aantal liters is niet echt van belang. Je moet deze zo instellen, dat de cv pomp genoeg druk kan leveren om de drukregelaar te doen openen zodat het cv water kan blijven circuleren.

Je zou hier de pompgegevens moeten hebben om te bepalen wat de instelling is. Houd ook rekening met de eventuele standen van de pomp, want iedere stand levert een bepaalde druk. En bij een drukgeregelde pomp moet je rekening houden wat de instelling van de druk is.

Ook bepalend is waar de drukregelaar geplaatst is: aan het einde van je systeem is de druk een stuk lager in verband met je leidingverliezen. Daar zijn tabellen voor, met oa. diameter leiding, bochten, koppelingen enzovoort. Zit je direct bij de ketel heb je hier niks mee te maken en is alleen de pompdruk van belang.

Zorg ervoor dat je een redelijke marge aanhoudt, om te voorkomen dat een ouder systeem door vervuiling en een achteruitgang van de pompopbrengst de drukregelaar nog steeds kan openen.

De liters per uur is drukafhankelijk: hoe hoger het drukverschil des te lager het aantal liters per uur. De reden dat alleen de druk is aangegeven is, omdat de fabrikant niet weet wat voor pomp er voor staat, want de opbrengst is per pomp verschillend. Enige om hier achter te komen hoeveel liter er doorheen stroomt is, dat je een pompcurve van het type pomp hebt. Hierin staat de relatie van het aantal liters water die er bij een bepaalde druk doorstoomt en wat de maximale opvoerhoogte is.
 

An-arendse

  • #3
De drukregelaar gaat paar meter bij de ketel geplaatst worden.

De totale lengte van de leidingen is circa 40 meter 22mm.
De ketel is betrekkelijk nieuw (december 2004).

Echter nu probeer ik de technische specificaties te bekijken en zie nergens de pompdruk van de Combifort 32/80+
Moet ik deze opvragen bij daalderop of proberen de pomp te vinden en deze van de pomp af te lezen

Stel dat ik de pompdruk weet wat doet die drukregelaar dan.
Ik neem aan dat afhankelijk van de aangevoerde druk hij al dan niet meer water doorlaat zodat er doorstroming plaatsvindt?
Stel dat ik de drukregelaar op 0.1 bar zet wat gebeurt er dan in de praktijk met de stroming integenstelling tot als ik hem op 0.6 bar zet?

Pfff hier moet je een hogere opleiding voor hebben...

Martin
 

Chathanky

  • #4
Kijk even wat voor merk pomp er op gemonteerd is en het type, van de bekende merken zijn de curves op te vragen op hun site.

Je zit aan het begin van het systeem begrijp ik, dus hoef je met leidingverliezen geen rekening te houden.

0,1 bar gaat er veel liters doorlopen in de bypass, 0,6 bar minder liters.
 

Bernhard

  • #5
Hallo Martin,
Het bypass-ventiel kan afgesteld worden op 0.1 bar.
Als het ventiel warmwater doorlaat met alle kranen open ,dan het druk-
ventiel iets meer inregelen.
De hoeveelheid liters per uur benodigd is afhankelijk van de capaciteit
van de radiatoren.
De pomp is meestal overbemeten. Ter indicatie bij 25000watt is benodigd
ca. 1075ltr/h. De waterhoeveelheid is bijna altijd voldoende.
Succes Bernhard
 

Chathanky

  • #6
Voor ik het vergeet, je zal moeten weten wat je minimale doorstroom is van de ketel, dit is voor elke ketel anders, dit is terug te vinden in de installatievoorschriften van je ketel, geef deze gegevens even door samen met het type pomp en de (eventuele) stand waar deze draait dan zal ik proberen met de gegevens een berekening te maken waar je drukverschilregelaar op zou moeten komen te staan.

Enige probleem is dat je ook de gegevens nodig hebt van de leidingweerstand. Die moeten bij nader inzien ook opgenomen worden.
dit is alleen te meten of te berekenen.

De berekening die ik zal maken houd geen rekening met de leidingverliezen en je zal hier zelf een marge in moeten bouwen.

Als je er niet zeker bent kan je beter een installateur inschakelen om dit te laten doen, als de doorstroom te laag is zal de ketel bij gesloten ventielen op z'n maximaal temperatuur uitvallen.

Dit is eigenlijk wederom niet voor de doe het zelvert.
 

Chathanky

  • #7
Ik heb je keteltype achterhaald: als dit gaat om een combifort 32/80+ staat er beschreven dat er een minimale doorstroom moet zijn van 1200 liter per uur. Als de cv pomp in stand 3 staat (de hoogste) komt dit neer op 2.1 mwk, omgerekend is dit 0,20727 bar.

Om aan deze voorwaardes te voldoen kom je uit op een instelling van 0,2 bar.

De meeste gegevens waren uit de voorschriften te halen. Het enige was het omrekenen van meterwaterkolom naar bar.

Voor een andere pompstand gelden uiteraard andere waardes dus kijk even goed of deze in stand 3 staat.

Veel succes, Chathanky
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu