Hoeveel mbar voor drukregelaar?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb een onkruidbrander met losse 400 ml gasflesjes. Na heeel veel zoekwerk heb ik uiteindelijk een gasslang gevonden die op de onkruidbrander past, zodat deze op een grote gasfles aangesloten kan worden. Een stuk goedkoper en langer werken dus.

Wie kan mij vertellen hoeveel mbar de drukregelaar moet zijn? Ik zelf denk dat de kleine schroefgasflesjes niet zo heel veel druk hebben, dus voor de aansluiting op een grote gasfles zal ook wel niet zo'n grote regelaar nodig zijn.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Normale drukregelaar is ca.50 mbar voor een gasfles.
 

Ceeshobby

  • #3
Die wij verkopen zijn 30 mbar.
De meest gebruikte voor bbq e.d.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb zelf totaal geen ervaring met gasflessen en apparatuur, maar waarin merk ik bij mijn onkruidbrander verschil tussen 30 of 50 mbar?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Als de gasdruk te hoog is blaast de vlam van de brander af.
Gebruik er eentje van 30 mbar.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Zon busje heeft geen drukregelaar, en is gevuld met butaan.
De druk van zon busje is afhankelijk van de temperatuur.

butaan begint druk op te bouwen vanaf ongeveer 0 graden celcius, daaronder is het vloeibaar.
Bij 20 graden is de druk ongeveer 1 bar.

Jij wilt hem nu aansluiten op een fles propaan, waar de druk veel hoger van ligt, namelijk tussen de 7 en 8 bar bij 20 graden celcius.

Een drukregelaar van ongeveer 1 bar is dus wat je nodig hebt. Ik denk echter niet dat die makkelijk te vinden zijn, mogelijk bij een groothandel voor dakmaterialen. Zon regelaar is waarschijnlijk echter ongeveer net zo duur als een brander welke gewoon geschikt is om op een propaanfles aan te sluiten, op bv 30 mbar.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
De adviezen liggen nogal ver uit elkaar ... .

Overigens is het butaan in de kleine gasflesjes altijd vloeibaar. Als ik het busje schud is dat duidelijk te hiren en voelen. Ook als het busje in de garage staat van 15-20 graden.
 

Poster

  • #8
Hallo

Een verstelbare regelaar ?

Grt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
De hoeveelheid gas die zo'n busje levert wordt begrensd door de inspuiter, er kan max. zoveel gas doorheen dat bij hoge temperatuur de vlam niet af blaast, je merkt het snel aan de vlamhoogte als de temperatuur van het gas zakt door het gebruik of koude omgeving, de vlamhoogte wordt minder.

Een drukregelaar houdt de druk constant, als het niet te koud wordt natuurlijk, dan wordt de vlam ook minder bij propaan/butaan.
30mbar is de gangbare druk voor normale apparaten.

Werken met verstelbare drukregelaars is alleen aan te raden als de gasdruk met meetapparatuur is te controleren, niet aan te raden om daarmee te gaan experimenteren.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik dacht er eerst nog aan om met een vol klein schroefgasflesje en een drukmeter te meten hoeveel druk er uit het gasflesje komt. Als dit 1 bar is, dan zal de drukregelaar voor op een grote gasfles dus ook 1 bar moeten worden.

Maar nu begrijp ik dus dat 30 mbar gewoon voldoende moet zijn.

Ik ga morgen even naar de lokale caravanwinkel (gasflesleverancier) en die zal vast wel een drukregelaar hebben van 30 mbar om te testen. Werkt het dan is het goed, werkt het niet, dan zien we dat snel genoeg en moeten we verder kijken.
 

Poster

  • #11
@jan

Het is geen experimenteren, maar heel simpel de druk regelen. Wordt gewoon als veilig verkocht, en overal gebruikt.

De Grt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Als een apparaat max. 30 mbar aan kan en je zet daar een veel hogere druk op blaast de vlam af, als je op het randje zit kan de vlam afblazen zonder dat je dit in de gaten hebt, daar mee experimenteren is gevaarlijk.
Meten is weten....

Instelbare drukregelaars worden in het consumentensegment niet gebruikt als het goed is, de meetapparatuur is zelden aanwezig.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Ik ben maar een leek op het gebied van gas, gasdruk, enz., maar de 30mbar die hier o.a. aangeraden wordt is toch maar een aanname?

Ik zou (nogmaals als leek) zeggen meet de druk van een klein schroefgasflesje en deze druk moet ik ook als drukregelaar op een grote gasfles hebben.
 

Poster

  • #14
Onkruidbranders zijn niet gemaakt voor butaanflessen, dat is pas experimenteren.

Ingmar89 heeft een duidelijk belangrijk punt...

Grt..
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
De gasflesjes die ik altijd gebruik bevatten een mengsel van butaan en propaan. Dat staat zo op de verpakking.

Edit: 30% propaan en 70% butaan.

PS: ik snap de term "experimenteren" eigenlijk niet. Als je de druk opmeet die uit een origineel klein schroefgasflesje voor de onkruidbrander komt dan weet je toch ook hoe hoog of laag de druk uit een grote gasfles uiteindelijk moet worden? De grootte van de gasfles maakt niet uit, dat is alleen maar voorraad. Het gaat om de uiteindelijke druk die richting de onkruidbrander gaat. Als deze bij een grote gasfles hetzelfde is als bij een klein schroefgasflesje is er niks gevaarlijks aan.

Experimenteren is uitproberen (en dus gevaarlijk met gas) en dat doen we in dit geval juist niet: we meten eerst de druk op en kopiëren deze. Meten is weten.
 

Poster

  • #16
Zet er een 30 mb standaard ventiel op en kijk hoe het brand.

Makkelijker kan het niet.

Gt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Nogmaals, ga niet experimenteren, het is niet voor niets dat er uitgebreide voorschriften zijn voor het gebruik van gasapparatuur.
Zoals ik al schreef is 30 mbar de standaard.
De aansluiting op de onkruidbrander kan nooit volgens de regels uitgevoerd worden.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #18
Jan schreef:
Nogmaals, ga niet experimenteren (...) De aansluiting op de onkruidbrander kan nooit volgens de regels uitgevoerd worden.
Experimenteren doe ik dus niet (want meten = weten). En of het gas nou uit een origineel schroefgasflesje komt of uit een gigantische gastank met de juiste drukregelaar en slang dat maakt totaal niet uit, mits je alle veiligheidsvoorschriften maar in acht neemt.
 

Poster

  • #19
Ok dan, we horen graag de uitkomst.

Denk wel om u veiligheid.

Grt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #20
Uiteraard!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu