Deurposten vervangen

J.S.

  • #1
Hallo klussers,

In ons huis willen we in de woonkamer de aluminium deurposten vervangen voor houten. Het standaard raampje boven de deur willen we dichtmaken, zodat de stucadoors dit vervolgens netjes kunnen afwerken.
Vraag 1 is hoe we dit het beste aan kunnen pakken.

De volgende vraag ligt wat ingewikkelder. De kamerkastdeurpost willen we waarschijnlijk ook gaan vervangen op dezelfde manier. Alleen gaat de deur naar de woonkamer tegen de kamerkastdeur open en andersom. We kunnen dus geen sierlijsten om beide kanten plaatsen, omdat ze allebei aan een zijde in een hoek zitten. Aan 1 kant van de deur een sierlijst is natuurlijk geen gezicht.
Vraag 2 is dus: hoe zouden we dit op kunnen lossen? De deur verplaatsen lijkt me een te kostbare klus. Hebben jullie (betaalbare) ideeën?

Alvast bedankt voor het meedenken!
Jeanine
 

BobdeB

  • #2
Willen jullie de deuren zelf ook vervangen?
Ik heb zon soort klus laatst ergens gedaan. Hier moesten de deuren ook vervangen worden. Maar het probleem waar we op stuiten was dat de houten kozijnen dikker zijn. Je gat voor de deur wordt dan kleiner. Dit kun je bij een stompe deur eventueel oplossen door de deur aan twee kanten smaller te zagen.
Ik heb bij deze mensen het gat in de muur vergroot zodat er aan de deur niks gezaagdt hoefde te worden. In mijn geval heb ik twee keer 2,5 cm van de gasbeton blokken gehaald (raspen of slijpen). Best veel extra werk en stofboel. In dit geval gingen de mensen ook over van opdek deuren naar stompe deuren. Ik weet zo niet hoe het zit als je hetzelfde type deur behoudt.
Maar misschien wel iets om op te letten als het materiaal nog aangeschaft moet worden.

Punt 2 kan ik me geen voorstelling van maken. Foto misschien?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
1. Bij een houthandel kunt u de deurposten op maat bestellen.

2. Een hoekprofiel plaatsen ?
 

Azijnpisser

  • #4
Wat punt 2 betreft: Als de deurposten niet helemaal tegen elkaar liggen, kan je de architraaf (afwerklatje rondom deur) in verstek zagen over de lengte, en deze met zijn 2en in de hoek zetten. Zo was het ook in mijn oude huis gedaan.

Deurkozijnen met architraven zijn meestal gewoon houtprofielen die even dik zijn als de muur, en aan beide zijden komt de architraaf over de naad.

Er zijn ook kozijnen die meer om de muur heen vallen. Dit zijn op het moment de meest gangbare.
 

J.S.

  • #5
Bedankt voor jullie reacties.
We gaan stompen houten deuren plaatsen (het zijn nu aluminium opdekdeuren), dus zullen rekening houden met de afwijkende maten. We hebben ook besloten eerst de deurpost te plaatsen en dan pas de deur te kopen.
Voor mijn 2e vraag heb ik hieronder een foto toegevoegd.
Waarschijnlijk gaan we bij de bouwmarkt een Doe-het-zelf pakket halen, waar alle onderdelen van de deurpost op maat gemaakt moeten worden. Zelf zullen we dan alleen het bovenraampje moeten dichten en nog een oplossing vinden voor de omlijsting. Eventueel zouden we deze natuurlijk ook weg kunnen laten, dan heb je alleen een deurpost.

 

Azijnpisser

  • #6
Met DHZ deurposten kan je deze om de de muur heen zetten. Eigenlijk net zo als de blikken deurposten, alleen minder ver om de muur heen (paar mm maar)

Je kan overwegen de muur een stukje weg te zagen, zodat je weer op normale afmetingen van de deur komt.

Als het kozijn er netjes in staat, kan je met Ytong blokken de ruimte boven de deur vullen. Daarna afstucen, en eventueel de naad tussen deurkozijn en muur met kit vullen. (zal maar een klein naadje zijn).

Op de hoek waar de twee deurkozijnen bij elkaar komen kan je afhankelijk van de tussenruimte kiezen voor een kitrandje, kwartrond latje, of een lat pas maken tussen de ruimte. Net hoe het uitkomt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu