Vraagjes over het plaatsen van 2 metalen deurposten

Charliefox

  • #1
We willen de kinderkamer splitsen met een gipsplatenwand. In de naastgelegen gang moeten daarvoor 2 deurposten gemaakt worden. Muur bestaat voor het grootste deel uit witte bakstenen en een deel gipsblokken, alles 10cm dik.

Nu dacht ik zelf dat zo'n systeem deurkozijn zoals Polynorm (zit ook in de rest van ons huis) het minst bewerkelijk was.

Op MP worden er legio setjes aangeboden inclusief de bijpassende (opdek-) deuren. Echter van veel verschillende maten.

1) Moet ik echt gaan voor een kozijn met dikte van 10cm, of kan ik ook evt dikker of dunner nemen en dan iets improviseren?
2) Als deurbreedte dacht ik aan ca 80cm, maar er worden ook bredere delen aangeboden. Is het metalen bovendeel van zo'n kozijn evt op maat te zagen? Of wordt dat een heel gedoe?
3) Zijn houten kozijnen eenvoudiger te plaatsen?
4) Die metalen kozijnen zijn toch enigszins instelbaar t.o.v. de deur?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
1) voor de afwerking is een kozijn wat past bij je wanddikte wel makkelijker.
2) Die metalen bovendelen zijn niet netjes zelf af te korten. Het is 0,8 mm blik wat fabrieksmatig gestanst is. Deurbreedtes zijn er vanaf 53 cm, per 5 cm oplopend. Als je de ruimte hebt: 83 of 88 cm deurbreedte is wel handig.

3) niet eenvoudiger te plaatsen, wel eenvoudiger op maat te maken.

4) deur en kozijn horen bij elkaar. Je stelt het kozijn haaks en te lood, en zet het vast dmv klemmen. Dan hang je de deur erin. Met de paumelles kun je eventueel nog wat bijstellen.
 

Charliefox

  • #3
Dank voor de reactie.

Ik heb inmiddels van de firma Theuma (vrml Polynorm) een handig pdf ontvangen met de handleiding voor het plaatsen van zo'n stalen deurkozijn.

Bij een deurbreedte van 730mm hoort volgens de tekening een sparingmaat van 785mm (is de breedte van de kale deuropening muur tot muur). Hoogte is 2060mm voor een deurhoogte van 2015mm. Tolerantie +/- 5mm.

Hoe krijg ik dit in hemelsnaam zo strak met de gipsblokken? En dan ook nog waterpas? Die stalen profielen druk je immers over de kopse kant van de gipsblokken heen.

Of is het zo dat je eerst op de kopse kanten van de gipsblokken een soort van houten dorpel plaatst. En daarmee dus nog wat kan nastellen met bijv wiggen en kozijnpluggen? En dan daarop weer de stalen profielen drukt? Er is dacht ik geen geschaafd of ruw vurenhout van 100mm dikte in de handel voor de profielen.

Iemand ervaring hiermee hoe dit te doen? In principe heb ik wel wat technische basiskennis, maar niet veel ervaring.


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Misschien heb je hier wat aan?
 

Charliefox

  • #5
Dank voor de link. Ik had zelf inderdaad ook al een paar video's bekeken. Ze staan van verschillende fabrikanten op internet.

Het gaat echter altijd om wanden die al staan met al netjes geprepareerde deurposten. Ik moet mijn wand nog bouwen.

Ik weet niet goed hoe ik dat aanpakken moet en struin het internet af, o.a. hier. Bouw je bijv de gipsblokken op met de stalen profielen er al op, zodat die gelijk vastzitten en de deurpost haaks en waterpas komt?
 

Veronika

  • #6
Als je een wand van gipsblokken bouwt, dit natuurlijk zo precies mogelijk doen, maar dan kun je deze evt ook nog wat bijzagen zonodig. Gebruik hiervoor een oude handzaag of een speciale gipsblokkenzaag.

Als je uitsparing juist een fractie te groot is kun je eea nog corrigeren met het stucwerk (als je idd gaat stuccen).

Ons huis staat vol met gipsblokken muren, metalen kozijnen/deuren en is ook niet door een pro afgebouwd.
 

Charliefox

  • #7
Ik plaats even wat beeldmateriaal voor het juiste plaatje. Ben nu nagenoeg klaar met het sloopwerk. Nu nog opbouwen :)

In de beide meidenkamertjes komt een gipsplatentussenwand tussen de komende deurposten in. Zie tekening van de woning "Slaapkamer 2" met er naast de overloop.

Voor de deurposten ga ik (waarschijnlijk) balken van 44x96 gebruiken, tevens latei voor de 80 cm gipsblokkenlaag die er boven komt. Hoewel alles nu ook al blijft zitten. Opdekdeurmaat wordt 68 cm en komen in metalen deurkozijnen die ik dan op de balken klem. Ik stuit op enkele hoofdbrekertjes:

1) Ik twijfel tussen methode zoals boven beschreven a) Balken 96x44 blijvend in de deuropening bevestigen en daarop de metalen profielen klemmen. Of b) Eerst deurposten maken van tijdelijk regelwerk en daar de gipsblokken tegenaan lijmen. Daarna regelwerk verwijderen en de metalen profielen "koud" op de gips- en puimsteenblokken klemmen. Maar zie 2). Hoe los ik in dat geval de minimale ruimte tussen de deurposten op?

2) Tussen de deurposten zit maar 14 cm ruimte. Kon niet anders ivm ruimte tekort. Daar moet haaks de tussenwand komen. Ben aan het bedenken hoe ik dat ga doen. Rijtje gipsblokken van 14 cm breed op elkaar lijmen? En hoe "koppel" ik die nieuwe wand aan de ruimte tussen de deurposten?

3) Ik zou de houten latei nog vast kunnen maken met een balk iets schuin omhoog lopend aan de dakbalk? (op de foto, links in beeld). Voor extra stevigheid? Die balk loopt dan door de tussenwand heen, dus niet in zicht.

4) Bestaande puimsteenmuur (waar nu de opening in zit) is iets van 10 cm dik, incl stucwerk lijkt wel, lastig meten. De gipsblokken zijn dat echter ook. Ik vraag me af of ik (of de stukadoor) het verloop weg kan stucen.

5) Ik twijfel ook tussen metal stud profielen gebruiken in de gipswand, of houten balken van 50 mm. Er komen per kamer 2 contactdozen in de tussenwand. Misschien metalen profielen dan makkelijker?

6) Hoe bevestig ik de houten latei in de puimsteenmuur? Ik ga uitsparingen uitzagen van ca 15 cm diep voor de oplegging. Ik krijg er echter dan geen schroeven meer in. Kozijn moet immers wel vast komen.

7) Hoe maak ik de kozijndelen aan elkaar vast en aan de vloer? Schuin schroeven langs de kopse kant? Althans, als ik kies voor de methode "stalen kozijnen op balkhout klemmen".

8) Ik vraag me af of metalen deurkozijnen muurdikte 100 mm (standaard maat) wel voldoende kunnen klemmen op de balken van 96 mm. Volgens mij is er geen balkmaat van 100 mm, of vergis ik mij?

Sorry voor de vele vragen en hartelijk dank alvast weer voor het meedenken. Zoals jullie merken ben ik niet zo ervaren. Maar wil de klus wel (grotendeels) zelf doen, want scheelt een bak geld. Stucen en misschien ook beide dakramen (worden groter) ga ik waarschijnlijk uitbesteden.





 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Je kan het tussenwandje tussen de twee kozijnen laten doorsteken. Dan hoef je niet een muurtje van 14cm te bouwen.
 

Veronika

  • #9
@4:
Je kunt in plaats van stucwerk misschien ook glasvezelbehang overwegen en dan natuurlijk ook op de oude muur laten doorlopen?

Ook de aansluiting op de vloer is dan makkelijker dan een dikkere laag stuc?

En die houten latei, blijft die zichtbaar? Of hoe werk je die af?

Ik weet dit ook niet allemaal, lees (en denk) graag geïnteresseerd mee :)[/code]
 

Charliefox

  • #10
De hele overloop, hele badkamer en een deel van de meidenkamer moet gestuct worden, dus die muur van de nieuwe deurposten gaat gelijk mee.

Houten latei is 96 mm dus valt uit het zicht. Puimsteen / gipsblokken muur incl stucwerk is dikker dan 100 mm.

Ben benieuwd naar reacties op de overige puntjes. Google en Youtube (en dit forum) zijn groot, maar ik blijf desondanks vragen houden. Te weinig ervaring ...
 

Matthew

  • #11
Ik heb voor mijn zolder verbouwing dezelfde kozijnen gebruikt.
Let wel op bij bezorging dat ze niet beschadigd zijn. Was bij mij wel het geval. Onder het inpak folie, dus al in de fabriek gebeurd.

Ik had de moeilijkheid, door het creëren van een overloop, dat ik drie kozijnen in een hoek ten opzichte van elkaar moest plaatsen. Ik heb er voor gekozen om een basis frame van balkhout te maken, waarbinnen ik de kozijnen kon plaatsen.
Heb de direct ook in dezelfde kleur als de kozijnen geschilderd, wat een mooi geheel geeft. De balken die ik gebruikt heb, waren iets smaller (64 bij 70mm kozijn en 96 bij 100mm kozijn). Het klemmechanisme kan ver genoeg aangedraaid worden om de deurkozijnen zeer stevig vast te zetten.

Het basis frame heb ik met de cellenbeton wand mee vastgezet, met kozijnankers.

Zie mijn foto's ter inspiratie.







 

Charliefox

  • #12
Dankjewel Matthew voor de beschrijving en de duidelijke foto's! Hiermee zijn enkele vragen al beantwoord. O.a. weet ik nu dat ik ook voor een basisframe ga en ook dat het niet exact balkhout van 100mm hoeft te zijn, omdat het klemsysteem het tekort kan opvangen. Ik zal tussentijds ook wel wat foto's plaatsen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Persoonlijk zou ik de kozijnen gewoon plaatsen zoals ze bedoeld zijn: muuromvattend, en dus ook de wand direct i de juiste dikte opbouwen. Even een paar profielen stellen, en het kan niet verkeerd gaan. En bij gebruik van hout zit je altijd met de aansluiting tussen de staanders en de gipsblokken.Dat blijft scheuren geven.
 

Charliefox

  • #14
Dank voor deze aanvulling. En als de bestaande muren wat dikker zijn dan 100mm? Met stucwerk blijkt het toch hier en daar bijna 110mm te zijn. Deurkozijnen krijg ik er dan waarschijnlijk niet op. Tenzij ik van de beide muren (zie foto, links en rechts) passend maak.

Overigens zullen de middelste 2 deurkozijnen sowieso op houten balken komen, want op die plek zit nu immers niks. Er komt hooguit 15cm ruimte tussen de middelste kozijnen in. Ik weet niet of een "stapeltje" gelijmde gipsblokken van 201x15cm voldoende stabiel is om de 2 deurkozijnen te houden. Met houten balken kan ik die bovenin aan de houten latei bevestigen.

Heb je hierover nog verdere tips? En enig idee hoe ik de houten latei vast krijg in de uitsparingen in de muur? Ik dacht zelf aan schuin door de kopse kant kozijnpluggen gebruiken, 2 per kant?

Dank alvast weer.
 

Charliefox

  • #15
Deurkozijnen inmiddels in huis, Svedex, voor 10cm muurdikte. Maar wat ik al dacht, ze passen (net) niet om de muur heen. Ik ga dus definitief kiezen, net zoals Matthew, voor houten balken. Het worden 44x96 mm, ook de latei.

Kan iemand alsjeblieft nog adviseren hoe ik die horizontale balk / latei vast krijg in de uitsparingen van de bestaande puimsteenmuur? Uitparingen zijn 15 cm diep. Het hout is dan aan de kopse kant totaal omgeven door muur, behalve de zijkanten. Hoe krijg ik dat nou het mooiste vast?

Eén of meerdere reacties wordt zeer gewaardeerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu