Deurpost vragen

MHG

  • #1
Hallo allemaal, Ik heb 2 weken geleden een huis gekocht. Daar ben ik nu samen met een aantal familieleden bezig met slopen en al gedeeltelijk vernieuwen van een aantal zaken. Nu heb ik 2 vragen over deurposten.

vraag 1: :D
Van de kleinste kamer op de 1e verdieping willen we een badkamer gaan maken. Op dit moment draait de deur naar binnen open waardoor we een hoop ruimte langs 1 muur verliezen. Nu wil ik deze deur gaan omdraaien. Nu heb ik gekeken naar het bestaande kozijn, maar dat wordt een hele klus om dat aan te passen zodat de deur naar buiten opent. Nu heb ik ##### kozijnen zien staan op internet die op zich kwa prijs meevallen. Deze houten kozijnen zijn er in diverse houtsoorten, namelijk Vuren, Meranti, Hardhout en MDF. Welke houtsoort zouden jullie adviseren? Gelet op het feit dat de ruimte een badkamer zal worden.

vraag 2: :D
Is het mogelijk om een deur te plaatsen zonder kozijn? In onze toekomstige woonkamer zit een muurkast. Het kozijn rond de deur is in niet al te beste staat en zal dus opgeknapt en eventueel vervangen moeten worden. Nu leek het mij veel strakker uitzien als er geen kozijn rond de deur zit. Is het mogelijk om een deur in de muur te plaatsen zonder kozijn?

Ik hoop dat jullie me hierbij kunnen helpen.

Gr Ivo
 

MHG

  • #2
Wat betreft vraag 2 was ik het volgende aan het denken. Kozijn verwijderen. ruimte van het kozijn opvullen met gasbetonblokken. Scharnieren uit het oude kozijn halen en deze op/in de gasbetonblokken monteren. Met mijn beperkte doe het zelf kennis, zou dit in theorie moeten kunnen, maar is dit in de praktijk ook een goede oplossing. Of kan ik de ruimte beter opvullen met bakstenen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Nou dat zal niet lang goed gaan, zonder kozijn.
één keer de deur te ver open gooien, en de scharnieren komen van de muur los vliegen.

Het beste is om gewoon een nieuw kozijn te plaatsen.
Neem dan een marantie, ook voor de badkamer.
 

MHG

  • #4
Peter schreef:
Het beste is om gewoon een nieuw kozijn te plaatsen.
Neem dan een marantie, ook voor de badkamer.
Dank je wel. zal gaan kijken voor een Maranti kozijn
Peter schreef:
Nou dat zal niet lang goed gaan, zonder kozijn.
één keer de deur te ver open gooien, en de scharnieren komen van de muur los vliegen.
Daar heb je natuurlijk wel een punt. Ik heb onderstaande tekening even snel gemaakt.


Zoals je ziet kan de deur van de muurkast dus niet verder dan pak hem beet 100 graden opendraaien omdat hij dan tegen de muur aan komt. Het is de bedoeling de muurkast als soort van kapstok/garderobe kast te gaan gebruiken. Is het echt af te raden om een deur zonder kozijn te plaatsen? of zou het in dit geval wel kunnen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Als je een deur open maakt gaat het meeste gewicht naar de bovenste scharnieren.

Het zal niet meevallen om de scharnieren goed vast te krijgen in een Ytong muurtje, en om de deur dan mooi sluitend te krijgen.

Ik zou het in ieder geval nooit doen.
 

H@ns

  • #6
Merantie in een binnenruimte (ook badkamer) is onnodig en overload.
pak liever grenen, scheelt je een hoop geld en voldoet net zo goed
 

Dickklus

  • #7
Hoi

wel goed gronden dan en voor als de kopse onder kanten
 

MHG

  • #8
Ok, grenen is dus ook al voldoende.

Wat betreft de kastdeur zonder kozijn monteren. Ik heb vandaag die muur eens een beetje getest op stevigheid en dat gaat niet houden zonder kozijn. Ik denk dat ik ga kiezen voor een stompe deur dat valt dan al weer wat minder op.

Bedankt voor de tips allemaal.
 

Hansdennekamp

  • #9
Dat zou ik dus niet doen. Die ligt er binnen de kortste keren uit. Gewoonn kozijn gebruiken. In de badkamer zou ik meranti pakken. Is het misschien een stalen kozijn in de badkamer. die kun je wel zo omdraaien nl. Dopjes eruit en daar zitten inbusbouten welke het kozijn klemmen om de mur . eruit halen en omdraaien. waarom makkelijk doen als het moeilijk kan
 

MHG

  • #10
Nee, het zijn helaas geen stalen kozijnen. Het zijn houten kozijnen. Ik heb het kozijn eens goed bestudeerd en ik denk niet dat ik het in zijn geheel eruit ga krijgen. Denk dat ik een bevriende houtbewerker er eens naar laat kijken, misschien dat hij een handige oplossing weet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu