Deuropening maken richting schuur

SnifrAM

  • #1
Ik zou graag een deur tussen mijn hal en schuur maken. Ondanks dat mijn buren eenzelfde opening hebben gemaakt (zonder enige vorm van ondersteuning o.i.d., gewoon doorgebroken en deurpost erin gezet) twijfel ik toch of dit zomaar zonder stalen draagbalk kan.

Hieronder de situatie:



Toelichting:
De 'vierkante' hal bestaat uit 2 betonnen muren (de linkerzijde + de achterzijde, in de tekening grijs). De voorzijde is de voordeur (die hangt tussen 2 metsel- /buitenmuren in, voordeur is groen in de tekening). De voorzijde is dus geen beton en de rechterkant van de hal ook niet, dat is namelijk de aansluiting op de woonkamer en is dus open. De bovenzijde is een kleine vierkante betonplaat (~1,5m x ~1,5m) die vanuit de schuur te benaderen is.

De schuur 'zit aan het huis vast' en bestaat enkel uit bakstenen (roze en rood in tekening).

Vanuit de schuur kan ik eenvoudig de metselmuur helemaal vanaf de grond wegbreken waarna ik de grijze betonmuur te zien krijg (en wat isolatie tussen die muren).

Kun je nu zomaar die blauwe deuropening in het beton maken zonder enige vorm van ondersteuning? Want de plafondplaat wordt volgens mij wel gedragen door deze muur.

Is mijn twijfel terecht of is de overspanning van een deuropning zo klein dat dit niet uitmaakt?
De verhoudingen in de tekening kloppen redelijk, dus de blauwe opening beslaat al snel 75% van die hele betonnen muur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Draagt de vloer/dak op die wand? Daarnaast kan de wand nog nodig zijn voor de stabiliteit.
 

SnifrAM

  • #3
Ja volgens mij heeft hij wel een soort draagfunctie. Er staat niets direct boven de muur waar ik de opening wil maken, maar zoals in de tekening te zien zie je helemaal rechts op dat vloer-/dakdeel nog een metselmuurtje staan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarom noem je dat muurtje, het staat niet boven de opening?

Als de vloer op de wand ligt, moet er een latei in en moet er een berekening door een constructeur gemaakt worden. Die berekening is ook nodig voor de vergunning.
 

SnifrAM

  • #5
Klopt het staat niet boven die opening. Maar onder dat metselmuurtje staat ook geen betonnen muur dus die zal gedragen moeten worden door die vloerplaat, die op zijn beurt weer op beide betonnenmuren rust.

Ik weet inderdaad zeker dat die plafondplaat op die linkermuur + achterste muur rust.

- Is een vergunning hiervoor verplicht? via omgevingsloket.nl kwam dit er niet uit namelijk.

- Hoe nauwkeurig moet die latei zijn? Volgens mij kan ik voor dat ene metertje zo een veel te zware (overkill) latei gebruiken. Er zijn namelijk tal van voorbeeldberekening online te vinden (vaak gaan die over overbruggingen van 4+ meter).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als je een opening maakt in een draagmuur is dat vergunningplichtig. Zit in de vraag: "verandert de draagconstructie?"

Ik ga hier geen advies geven over wat voor latei nodig is. Laat dat de constructeur maar bepalen. Die kijkt ook naar stabiliteit, opleggingen, fundering enz.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Hou er verder tevens rekening mee dat bij een doorbraak naar een schuur/garage er vaak eisen gesteld worden aan de deur en het kozijn zelf.
Deze moeten nl. dan vaak een brandvertraging van 30 of 60 min hebben.

suc6

Gerrit
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Vroeger wel, maar tegenwoordig bijna nooit meer. Heel de woning (incl. garage) is meestal één compartiment. Maar uiteraard goed het te checken. En uiteraard mág het wel brandwerend uitgevoerd worden :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu