Deur voor berging maken

Macbram

  • #1
Ik heb net een nieuw huis gekocht met op zolder een zee van onbenutte ruimte achter een muur van gipsplaat.

Ik wil dit openbreken en er een berging van maken. De constructeur zelf heeft me dit aangeraden. Het huis wordt niet opgeleverd met een dergelijke berging want dan telt het mee als oppervlakte en dat is fiscaal duurder.

Hier moet natuurlijk een deur in komen van ongeveer 1,70 m bij 75 cm in een kozijn van balkjes (5,5 bij 5,5 cm bijv.). Ik dacht de deur van 16 of 19 mm multiplex/mdf of wat dan ook te maken.

Nou heb ik 4 IKEA scharnieren over. Ik weet niet hoe ze heten maar ze zijn van de PAX kastdeuren. Ik zou ze keukenkast scharnieren noemen.... Mijn vraag is dus eigenlijk of dit kan of dat de deur te zwaar is? En wat zou een alternatief zijn, een pianoscharnier bijvoorbeeld?

Dank voor de reacties,
Bram
 

Fiesiekus

  • #2
Ik zou bij de DHZ-markt een 3-tal goede DEURscharnieren kopen.
 

Toon

  • #3
Een deur van MDF of multiplex zou ik ook niet aan beginnen. Je zou bij de betere bouwmarkt een complete deur kunnen kopen en deze eventueel op maat maken als de hoogte niet toepasbaar is.
Vervolgens maak je een kozijn hiervoor. Dan heb je in ieder geval een fatsoenlijke deur.

Succes ermee!
 

Amdusias

  • #4
177 x 75 cm , zijn jammer genoeg geen standaard maten, dus een bestaande deur vermaken is eigenlijk geen verstandige optie. Zelf maken is inderdaad in dit geval een beter idee.

Je zou bijvoorbeeld 2 x 18 mm multieplex op elkaar kunnen lijmen /schroeven, en dan hieraan kruisscharnieren op aanbrengen, want gewone scharnier van bijv. 89 x 89 wat je voor een normale deur zou gebruiken, zou niet willen omdat je niet voldoende body hebt.

Kruisscharnieren schroef je op je deur, en dat wil altijd. En is erg makkelijk aan te brengen, je hoeft namelijk geen nesten te kappen ervoor...

Zou daarvoor gaan.. is de kortste klap als ik het zo een beetje lees, van wat je van plan bent.
 

Toon

  • #5
Volgens mij is 73cm een standaard maat. Zonder iemand tegen te spreken, laatst heb ik ook zoiets gedaan. De bestaande situatie was dat er ook een deur in een gangkast was gezet van MDF oid. Deze trok krom (18mm), sloot niet goed etc.

Mijn idee was toen ook om er een dikke MDF deur in te zetten. Lopend door de bouwmarkt kwam ik echter een binnendeur tegen, zo'n hardboard ding opgevuld met karton (ben de naam effe kwijt :oops: ).
In mijn geval had ik een deur nodig van ongeveer 60 cm.
Deze maat was er dus ook, en het kozijn moest ik toch nog maken.

Het ging om een trapkast, dus de bovenkant moest schuin. Deur op maat gezaagd, en de bovenkant weer dicht gemaakt.
Ik denk dat het voordeel van deze manier is dat je geen loodzware deur hebt, waardoor er geen zware scharnieren nodig zijn. Een tweede voordeel is dat er fatsoenlijk sluitwerk op/in kan.

In ieder geval veel succes met je klus!
 

Macbram

  • #6
Bedankt allemaal voor de tips!

De maten die ik op heb gegeven zijn ongeveer, dus dat maakt allemaal niet zo veel uit. Ik ga dus voor de vertrouwde "karton" deur. Wel jammer want ik zag er vorige week nog een bij het grof vuil staan. Ik denk nl. niet dat ze hier dit soort deuren in verschillende maten bij de bouwmarkt hebben want die zijn hier (Spanje) niet echt goed gesorteerd. Ik zet de zaag er wel in.

Bedankt,
Bram
 

H@ns

  • #7
Zoek in Spanje maar eens naar een zaak van Leroy Merlin*, dat is een mega bouwmarkt voor de DHZ'er.
(*=geen reklame want in NL is die keten er niet :wink: )
 

Macbram

  • #8
Dit is inderdaad wel de beste bouwmarkt die ik ben tegengekomen (wel een beetje duur!). Hier hebben ze echter geen kant en klare oplossing voor mijn probleem.
Toch bedankt voor de tip!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu