Voordeur weg, deur van berging als nieuwe voordeur.

MarcV

  • #1
Ik wil graag de huidige voordeur buiten gebruik stellen (samen met het raam ernaast vervangen door een groot verhuisraam) en de deur van de berging gebruiken als nieuwe voordeur.

Nu moet ik hier vergunning voor aanvragen, maar ik vraag me nog twee punten af;

1. De 'nieuwe' voordeur komt verder van de meterkast af te zitten dan de originele. Kan ik hier nog problemen mee verwachten?

2. Het kruipluik zit nu tegen de voordeur aan. Uiteraard houd ik deze bereikbaar, maar zijn hier nog eisen die me tegen gaan werken?

Voor een iets beter beeld even een situatieschets. Tussenwoning met berging aan de voorzijde. Tussen onze berging en die van de buren zit onze carport. Voordeur zit hier ongeveer in het midden van, dus deze is nu niet bereikbaar als de auto geparkeerd staat. Er is dan in de rij ook niemand die de voordeur gebruikt, meestal is deze volgestapeld aan de binnenkant.

De voordeur kwam uit in een halletje / entree met toilet en meterkast. De tussenmuur is er uit, dus nu komt de deur in de keuken / woonkamer uit. Normaal gebruikte ingang is dan ook deur van de berging en dan met de binnendeur de keuken / woonkamer in.

Praktisch zal het dus geen verschil gaan uitmaken (voor brandweer ofzo), maar ik wil niet in de problemen komen met regeltjes.

Bedankt alvast. Vr.gr,

Marc
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De plek van de meterkast ten opzichte van de ingang is niet meer geregeld (in het bouwbesluit). Maar sommige energieleveranciers stellen er wel eisen aan. Voor de zekerheid zou je het na kunnen vragen bij hun.

Waar het kruipluik zit, maakt helemaal niet uit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Misschien niet in het bouwbesluit, maar er is wel degelijk regelgeving over de plaats van de meterkast.

De meterkast mag niet meer dan 3m van de voordeur zitten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Is dat dan ook verplichte regelgeving? Waar staat het in?
 

MarcV

  • #6
Bedankt voor de antwoorden. Hoe zit dit bij bestaande woningen? Waar moet het dan aan voldoen? Iig niet aan het bouwbesluit 2012, maar naar mijn mening ook niet aan de huidige NEN. Ik voldoe sowieso niet aan deze NEN norm, net als alle andere jaren 70 woningen.

De achtergrond van de 3m regel is me ook niet duidelijk geworden na wat speurwerk op internet. Iemand een idee?

Ik ken in de straat al een aantal mensen die hetzelfde hebben gedaan als ik van plan ben. Ik gok dat ze geen vergunning hebben gevraagd. In ieder geval hebben ze de meterruimte niet verplaatst, dus voldoen ze ook niet aan de 3m regel. Zelfde geldt voor mijn broer en voor vrienden van me (die hebben niet eens een voordeur, niemand in hun straat heeft dat)...

Iemand nog een tip? Ik probeer waar mogelijk natuurlijk wel aan de regels te voldoen...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Bij bestaande woningen (staat ook in bouwbesluit 2012!) is een meterruimte niet verplicht, en zijn er dus ook geen eisen aan.

Voor nieuwbouw staan de eisen in het bouwbesluit en nergens anders. De NEN2768 geldt alleen voor de onderdelen die worden aangestuurd vanuit het Bb. De informatie op aansluitingen.nl klopt overigens niet met het huidige bouwbesluit. In de (huidige) NEN2768 vind ik trouwens de 3m ook niet terug.

Maar zoals ik al eerder aangaf kunnen de energieleveranciers zelf ook eisen stellen aan de aansluiting/meterkast. Dat mag bovenop de eisen van het bouwbesluit.

Nog wat: de 3m eis uit het bouwbesluit 2003 was ten opzichte van een toegang, dit hoefde dus niet de voordeur te zijn ;)
 

MarcV

  • #8
Bedankt voor de reacties. Ik heb de aanvraag ingedient met het plan dat ik voor ogen had. Nu maar afwachten...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu