Deur scheef afhangen

Tekkelsrule

  • #1
Goedemiddag,

Ik schijf scheef, maar omdat het kozijn scheef is kan ik beter recht afhangen zeggen.

Ik ben een nieuwe deur in een oud kozijn aan het afhangen. Het eerste probleem was dat de nieuwe deur 4cm dik is, en de sponning van het oude kozijn maar 3,5cm. Heb rondom een lat van 7mm gezet, geschuurd en geplamuurd. Zie je niets meer van. Die was makkelijk.

Ondertussen de deur op maat gemaakt zodat deze in de sponning past. Als ik de deur links strak in de deurpost druk, dan komt de deur rechtsboven ongeveer 5 mm buiten het kozijn uit. Druk ik de deur rechts in het kozijn, dan linksonder 5mm. Deur is in alle richtingen recht. De recht post staat mooi waterpas, de linker niet en komt ietsje naar buiten. De scharnieren moeten links geplaatst worden. De linker deurpost zit tegen een dwars staande muur aan, rechter post heeft een muurtje van zo’n 0,5m. Kortom, geen gezicht als de deur rechtsboven 5mm kiert, maar linksonder, aan de scharnierkant, zou het nauwelijks opvallen.

Ik ga op een lat ter lengte van de deur de drie scharnieren netjes in lijn vastschroeven. Daarna zet ik het bovenste scharnier op de juiste plaats met een schroef vast in de sponning. Daarna het onderste scharnier, maar 5mm verder uit de sponning dan het bovenste scharnier. Hierna kan ik de drie scharnieren aftekening en uithakken. De lat met scharnieren leg ik daarna op de juiste wijze op de deur, en teken deze af zodat ik ze kan uitfrezen.
Hierna alles in elkaar zetten. Ik verwacht dat de deur linksonder 5mm buiten het kozijn komt, rechts goed aansluit en de deur lekker draait.

De vraag.

Is dit een goed plan, en de juiste manier om het aan te pakken?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Zorg in ieder geval dat de scharnierkant waterpas is.

In plaats van de deur laten kieren, kan je ook de sponning aanpassen zodat de deur mooi aansluit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu