Deur in steunmuur verplaatsen

Danford1974

  • #1
Hallo,

Ik wil in mijn hal de deur verplaatsen. De huidige deur dicht maken en een nieuwe deur eigenlijk er bijna naast plaatsen.

Volgens mij is de muur een steunmuur. Hij is van steen en loopt door in de kruipruimte. (is dit dan zo wie zo een steunmuur?)

Zou ik dit kunnen doen zonder een stuk muur op te moeten vangen met een steunbalk? En mag dit zonder vergunning?

Ik hoor het graag,
alvast bedankt, Dan
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Vrijwel iedere muur met een fundering is een steunmuur, zeker bij een houten vloer, dat hangt van de leeftijd en constructie van de woning af.

De deur verplaatsen kan, eerst het kozijn er uit breken, de opening dichtmetselen en dan pas een nieuwe opening maken voor de nieuwe deuropening.
Het metselwerk niet aansluiten op het bestaande metselwerk maar ongeveer 5 cm ruimte houden waar de nieuwe opening komt, daar wordt het uitbreken van het andere stuk gemakkelijker van.
Volgens mij is het niet vergunningsplichtig maar dat kunt u gemakkelijk opzoeken op internet.
 

Groenegrommer

  • #3
Bekijk wat er precies boven de nieuwe ingang zit en maak een inschatting of de hoeveelheid wand er boven in gewicht afwijkt van het bestaande.
Als dat hetzelfde of minder is als het bestaande kun je uitgaan van een zelfde latei of rollaag als wat er nu zit. Is de wand er boven zwaarder, dan is het raadzaam daar een constructeur naar te laten kijken.

In dat geval, verzamel zoveel mogelijk gegevens, maak een duidelijke tekening van de omstandigheden, daar bespaar je een constructeur tijd en jou geld mee.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Bekijk wat er precies boven de nieuwe ingang zit en maak een inschatting of de hoeveelheid wand er boven in gewicht afwijkt van het bestaande.
Waarom zou de vraag gesteld zijn ?
Wanneer TS het wist was de vraag niet gesteld.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik zou er zo wie zo een constructeur naar laten kijken.
 

Ralph

  • #6
Constructeur laten komen voor een deur van een meter is overdone hoor. Je kan altijd een gat van een meter in de muur jassen zonder stutwerk.
Zoals Jan het al zei zou ik het ook doen.

Het is volgens de letter van de wet wel vergunnings/ meldings plichtig. Maarjah das elke constructieve handeling die je doet aan de woning.
 

Groenegrommer

  • #7
Dat is het nadeel van een antwoord moeten geven als je de situatie niet kent.
Als in de bestaande situatie er recht boven de deur een hoge raampartij zit en in de nieuwe situatie een steensmuur van gelijke hoogte, dan spreek je toch over een heel andere belasting. En hoe is verder de staat van het metselwerk, zitten er onverhoopt scheuren in, enz..

Als de TS nu duidelijk maakt wat er precies boven zit (glas, steen, plafond?), of het binnen of buiten is en of er zo op het oog echt veel wijzigt, dan hoeven we elkaar niet de strot af te snijden.
 

Danford1974

  • #8
Wist niet dat er zoveel bij komt kijken :) maar op dit moment zit er een kamer boven de huidige deur en dezelfde kamer (dus geen muur of zo) zou boven die nieuwe deur komen.
Echter heb ik wel gezien dat het metselwerk niet al te best is van de muur.

In ieder geval allemaal bedankt voor de info, verdere tips zijn altijd welkom!
 

Groenegrommer

  • #9
Kijk, daar kun je wat mee.
Het is binnen en de belasting blijft gelijk.

Zoals Jan schreef eerst oude gat dichtzetten met hetzelfde materiaal en bouwwijze als bestaand en dan een nieuw gat maken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu