Vervangen garagedeur met kozijn

edoh

  • #1
Hallo,

Ik heb al veel geleerd (en aangedurfd) vanwege dit forum. Op dit moment sta ik voor het project om een garagedeur te vervangen met een kozijn. De garage gaat gebruikt worden als opslag en werkkamer en zeker niet meer voor een auto. Voor de garage staat een carport van een meter of 6.

De garagedeur zit aan de binnenkant van de garage tegen de muur gemonteerd. Deze is vrij eenvoudig te verwijderen. Er blijft dan een 'gat' over. De bovenkant is al voorzien van een betonnen latei en de muren links en rechts zijn (waarschijnlijk) 'doorgemetseld'. Er is dus sprake van een behoorlijke koude brug op deze manier. De voorkant (3 meter lang) van de ruimte (direct achter het nog te plaatsen kozijn/huidige garagedeur) blijft opslag en wordt niet veel gestookt. De achterkant (ook 3 meter lang) is gescheiden met een (enigszins) geïsoleerd houtskelet wandje. Dat wordt de werkkamer en zal wel gestookt worden.

De wens is om een gemetselde muur te hebben, met daarop een raamkozijn en aan de rechterkant een deur. Het kleine stukje gemetselde muur mag een geïsoleerd spouw hebben

De belangrijkste vraag die ik heb, is in hoeverre het belangrijk is om hier rekening te houden met vocht en isolatie. Omdat de binnenmuur doorloopt naar de buitenmuur is er een koude brug. Dit is waarschijnlijk geen probleem als je niet stookt in de garage, maar de temperatuur zal straks wel iets omhoog gaan/moeten binnen. Hoe zouden jullie het kozijn monteren en eventueel de muur aanpassen? Ik kan natuurlijk gewoon het houten kozijn tegen de zijmuur en betonnen latei (aan de bovenkant) aanschroeven. Of moet ik nog een extra laag aanbrengen ergens of zelfs de muren 'open zagen'? Dat laatste kan ik aan de bovenkant niet doen (betonnen latei). Ik verwacht weinig directe regen, omdat er een carport voor de voorpui staat (en blijft staan). Bijgevoegd ook een foto van de huidige situatie.

Ik ben heel benieuwd naar hoe jullie dit zouden aanpakken. Alvast bedankt!

20220314_134708.jpg 20220314_134720.jpg 20220314_134731.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Kozijn aan de binnenkant tegen de muur plaatsen.
Met een geïsoleerde voorzetwand ervoor.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Spouwlat met aanslag plaatsen in de opening van de huidige garagedeur. Spouwlat is meteen onderdeel van (geïsoleerd) stijl en regelwerk. Kozijn intrekken op stellat.
 

edoh

  • #4
Bedankt voor de reacties.

@Rola, dit is wat betreft isolatie misschien wel de beste oplossing, maar als het kozijn aan de binnenkant plaats ziet het er aan de buitenkant wat minder elegant uit (vind ik) en ik raak +- 10 cm kwijt aan de binnenkant en dat komt lastig uit met de koelkast die nu net past ;). Maar ik a het nog eens nameten en overwegen.

@Walker, als ik het goed begrijp moet een spouwlat in de spouw. Deze spouw is op het moment dicht. De binnenmuur loopt door in de buitenmuur. Stel je dan voor om deze spouw open te zagen links en rechts?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ja, anders heb je een enorme koudebrug in je constructie, met condens en schimmel als gevolg.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dan zal je de bestaande betonlatei boven de deur ook in de lengte door moeten zagen.
Hoe ga je het onder detail maken?
 

Ted Hanky

  • #7
Ik heb een eenzelfde situatie en wil ook de deur vervangen door 2 openslaande deuren. Idee is om nu een hardhouten kozijn te monteren zonder onderdorpel in combinatie met 2 Aluplex deuren van 54mm.

Vraag me ook af wat de beste manier is om zoveel mogelijk te isoleren. Hoe heb je het uiteindelijk opgelost en heeft iemand nog nuttige tips?

Over het voorzetwandje, zou dat dan tegen de wand aan moeten komen naast de deuren aan de binnenkant of...?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu