Nieuwe buitendeur in aanbouw creeren

Mkesselaar

  • #1
Hallo allemaal,

In deuren en kozijnen of hier. Toch maar voor deze gekozen omdat het meer op verbouwen lijkt dan alleen deuren en kozijnen.

Volgt nu de echte vraag. Dit is een bestaande aanbouw waar we een aparte ruimte van willen maken. In eerste instantie als een praktijkruimte en later als een inpandige schuur. Van binnenuit is het niet zo moeilijk, kozijn met deur plaatsen en met gasbetonblokken dicht metselen.

Aan de buitenkant moet ook een deur komen. Die moet dus door de bakstenen heen en door de binnenmuur. Ik neem aan dat dit ook met kalksteenblokken gedaan is. Dit is een aanbouw die later is gemaakt door de vorige bewoners. Lijkt me niet dragend toch?

De foto van de binnenkant en twee van de buitenkant bijgevoegd. De deur komt dus in het deel na de poort.

Wat zijn de stappen waar rekening mee moet worden gehouden? Is het een kwestie van een grote zaag en door de buitenmuur en dan binnenmuur gaan, kozijn met deur (ik denk kunststof) plaatsen en klaar?

Binnenkant. De deur komt daar waar de spiegel zit ongeveer, net voorbij de wandcontactdozen :)
WhatsApp Image 2021-04-14 at 15.31.52.jpeg


Origineel was tot net na het hek. Vorige bewoners hebben het laatste stukje laten aanbouwen.
WhatsApp Image 2021-04-14 at 15.31.51 (1).jpeg


De deur komt op ongeveer de helft van deze aanbouw.
WhatsApp Image 2021-04-14 at 15.31.51.jpeg
 

Sander 1972

  • #2
Als je daar toch aan begint, boor dan ook een gat voor je buiten verlichting. Die kabel op de muur........

Verder zal het neem ik aan, ingezaagd worden door een aannemer, en wat daar voor latei of hoeklijn in moet al dan niet door een constructeur.

Als dit geglazuurde stenen zijn kun je beter ook even kijken of deze nog te krijgen zijn
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Mkesselaar

  • #3
Die kabel en lamp zijn niet meer aangesloten en gaan ook verdwijnen :). Druk bezig daar. Nieuwe steiger gemaakt en beschoeiing. Tuin aan het ophogen en over een paar weken komt er een nieuwe tuinhuisje. Fundering moet ik ook nog maken daarvoor.

Maar, in principe door een aannemer ingezaagd worden ja. Maar ik wil even weten wat de klus inhoudt. Waarvoor zou ik stenen nodig hebben?
 

Sander 1972

  • #4
Er zou een sparing gemaakt moeten voor een hoeklijn die boven je kozijn komt. En er stenen heel proberen af te krijgen, normale gaan wel maar dit soort is meestal een drama
 

Willem52

  • #5
In principe heb je extra stenen nodig of hergebruik van uitkomende stenen als dat kan, omdat je in vertikaal gezien om de andere steen een steen doorzaagd. Je wilt voor het zicht wel een buitenkant steen hebben en geen doorgezaagde. Maak het kozijn wel op steenmaat zodat er om de andere steen er slechts een doorgezaagd moet worden en van de onderliggende slechts de voeg.
Merk op dat de buitenhoek niet haaks is.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier, Walker en Mkesselaar

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Inderdaad het kozijn met buitendeur laten maken op steenmaat.

Gevelstenen die in de te maken opening zitten kun je gewoon hergebruiken. Kwestie van hamer en beitel en losbikken van het voegsel en de specie. Ze hebben dezelfde kleur (verkleuring). Die ga je niet zomaar vinden.

De doorgezaagde stenen die bij het inzagen ontstaan (om en om qua rij) uithakken en de gaten opnieuw dichtzetten met de vrijgekomen gevelstenen. Deze hak je eerst doormidden en plaats je met de “lelijke” kant naar de stootvoeg toe. Zodoende is het aanzicht van de gemaakte opening netjes afgewerkt.
 
  • Like
Waarderingen: Mkesselaar

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu