Designradiator plaatsen - Hoe ga ik te werk?

A

Anonymous

Gast
  • #1
Nog nooit gedaan,

Een designradiator plaatsen in de badkamer. Er zit nu een joekel van een radiator met veel te veel capaciteit. die moet er uit en ip daarvan een designradiator met de juiste capaciteit (+900 watt)

Maar hoe ga ik te werk?
Alles leeg laten lopen, ontkoppelen en weer aansluiten?
of kan ik alleen het element dat vervangen wordt leeg laten lopen.

De buizen komen uit de aangrenzende kamer en zijn afgetakt van de hoofdbuizen van 22mm. Die komen vrijwel recht vanaf de ketel op de zolder (er zit nog 1 radiator tussen) Ik moet eerst de boel ontkoppelen en afdoppen om de wand te betegelen en daarna weer aansluiten op de nieuwe radiator , moet ik dan twee keer aftappen, bijvullen en ontluchten?

Wie kan mij tips geven?
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Hans, het is onmogelijk een radiator af te koppelen zonder het systeem eerst leeg te laten lopen! Alleen indien er per radiator stopkranen zijn toegepast (komt soms in appartementen-complexen voor) kun je de radiator er zó afhalen. In alle gevallen moet je het systeem laten leeglopen tot RUIM onder het niveau van de onderkant van de radiator. Demk eraan dat bij het eraf halen van die radiator er zwarte drab uit komt, doe het met z'n tweeen en laat de radiator even in een bakje leeglopen. Daarna de uiteinden dichtplakken tbv vervoer door je huis!

Die buizen van 22 mm zijn prima geschikt, je zult alleen de leidingen moeten verleggen omdat die designradiator een ander model heeft, en vermoedelijk wil je de aansluiting het liefst onderaan. Als je dat doet heb je vrijwel altijd een stijgbuis nodig in de aanvoerende leiding, wordt (soms alleen op verzoek) meegeleverd met de radiator. Koop de radiator vóór je gaat tegelen en breng de leidingen alvast naar de juiste plek, dan hoef je niet te rommelen als de tegels er eenmaal zitten. Mocht je nog vragen of problemen hebben, vermeld dan bij de vraag even het merk en typenummer van die radiator, bewaar in elk geval de installatie-instructie want die kun je dan naar een van ons mailen. Voor het vullen van het cv systeem kun je kijken het bericht van Arie dat ik hiervoor (per ongeluk) al noemde. Daar staat een uitgebreide beschrijving. Je moet inderdaad 2 x het systeem leegmaken, 1 x bij verwijderen radiator/afdoppen en 1 x bij aanbrengen. Zelf zou ik direct na het verwijderen de leidingen naar het juiste punt brenegen en afdoppen, zodat ik naderhand alleen nog een klein stukje buis hoef te doen vanaf de doorvoer door de muur, knietje en dan naar de radiator!
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
Hans, ik hoorde van Ben (onze cv deskundige), dat mijn verhaal over een stijgbuis niet geheel correct is. Misschien doordat ik dacht aan een ladderradiator, waarvoor ik het idee heb dat je daarvoor zo'n stijgbuis nodig hebt. Bij een andere (verticale) designradiator die ik had moest er bijv. een schotje weggeskagen worden, afhankelijk van de plaats van de aansluiting. En dus inderdaad geen stijgbuis. Vraag even bij de winkel waar je de radiator koopt wat er wel of niet voor de betreffende radiator nodig is, en/of kijk zorgvuldig in de installatie-handleiding.
 
A

Anonymous

Gast
  • #4
Bedankt alvast voor de snelle reacties!

Dat legen en vullen zal geen probleem zijn maar dat van die stijg buis (wel, niet, wel , niet...) begrijp ik nog niet helemaal. Zodra ik een modelkeuze heb gemaakt kom ik er wel op terug. Ik hoop dat ik geen probleem krijg met de toevoer want ik moet vanaf die 22mm buis ongeveer twee meter met 15mm verder om op de plek van de radiator te komen. (zit een deur tussen)

Ik lees trouwens iets over een nieuwe website voor dit forum, is die er al?
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Hans, hou het maar op een foutje van mij, ik werd er per email door Ben op gewezen dat er bij een toevoer onderaan geen stijgbuis nodig is. Heb ik dus zelf verkeerd begrepen. Belangrijkste is dat je aansluit volgens fabrieksvoorschrift... Die leiding 15 mm: ik ben géén specialist, maar bij mij lopen 15 mm pijpjes naar beduidend zwaardere radiatoren dan een badkamerradiator over een zelfde lengte als jij noemt. Geen probleem! Ik denk dat dat pas proleem oplevert als je een hele zware radiator aansluit óf meerdere radiatoren achter die 15 mm pijp hangt!
 
A

Anonymous

Gast
  • #6
Hans, dat nieuwe forum komt in de plaats van het huidige met hetzelfde web-adres. Het is de bedoeling van de webmaster (Ralf) dat alle berichten behouden blijven. We wachten er allemaal met smart op, omdat op de huidige site berichten niet automatisch omhoog schuiven als ze beantwoord worden!

toevoeging dit is gekopieerd van het oude forum. Wie dit leest zit reeds op de vernieuwde klusidee site
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu